Ισραήλ: Είμαστε στο δεύτερο στάδιο του πολέμου στην Γαζα και θα 'ναι δύσκολο λόγω των αμάχων στον Νότο

ΠΟΥ: Χειροτερεύει η κατάσταση ώρα την ώρα,16.000 οι νεκροί. Τανκ έξω από την Χαν Γιουνίς. "Σπρώχνουν" αμάχους σε περιοχές που δεν υπάρχει χώρος.ΟΗΕ:Σενάριο βγαλμένο από την κόλαση.
Anadolu via Getty Images

Υπό ισραηλινό κλοιό βρίσκεται η Χαν Γιουνίς, η μεγαλύτερη πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι είχαν καταφύγει το προηγούμενου διάστημα δραπετεύοντας από τα πεδία των μαχών του βορά. Τανκ, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και οχήματα του μηχανικού βρίσκονται έξω από το αστικό κέντρο ενώ βομβαρδίζονται διαρκώς εγκαταστάσεις που το Τελ Αβιβ υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί η Χαμάς.

Το Ισραήλ, όπως λέει, έχει πάρει τον έλεγχο στρατιωτικών θέσεων της Χαμάς στη βόρεια Γάζα και πλέον, ”Προχωράμε με το δεύτερο στάδιο τώρα. Ένα δεύτερο στάδιο που θα είναι δύσκολο στρατιωτικά”. Όπως είπε ο Εϊλον Λεβί, εκπρόσωπος της κυβέρνησης το Ισραήλ αναμένει δύσκολες μάχες στη νέα φάση του πολέμου στη Γάζα, αλλά είναι ανοιχτό σε ”εποικοδομητική ανταπόκριση” για τη μείωση των επιπτώσεων σε αμάχους, εφόσον η συμβουλή είναι συνεπής με τον στόχο του να καταστρέψει τη Χαμάς.

Η κατάσταση για τους αμάχους πάντως παραμένει εφιαλτική καθώς στον νότο πλέον βρίσκονται 1.9 εκατ. άνθρωποι από τα 2,3 εκατ. του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα και κυριολεκτικά, όπως τονίζουν οργανώσεις αρωγής δεν έχουν πλέον άλλες περιοχές για να μετακινηθούν.

Σήμερα εκδόθηκαν νέες εντολές εκκένωσης για έξι περιοχές της Χάν Γιουνίς όπου ζουν περίπου 160.000 άνθρωποι οι οποίοι καλούνται να κινηθούν ανατολικά ή ακόμη πιο νότια προ την Ράφα κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Οι περιοχές αυτές όμως είναι ήδη κατακλυσμένες από εκατοντάδες άλλους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

NurPhoto via Getty Images

Χαοτικό το σύστημα ”ασφαλών ζωνών” και οδηγιών εκκένωσης

Επίσης, οι οδηγίες που λαμβάνουν οι άμαχοι είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν προκαλώντας πανικό και σύγχυση. Το Ισραήλ αφενός απαιτεί την μετακίνηση ανθρώπων ήδη εξαντλημένων, υποσιτισμένων, τραυματισμένων, ηλικιωμένων κλπ μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Αφετέρου το ίδιο το σύστημα στο οποίο βασίζεται η έκδοση οδηγιών είναι περίπλοκο. Ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί σύστημα χαρτογράφησης υψηλής τεχνολογίας ενώ ένας ψηφιακός χάρτης της Γάζας χωρίζει αυτή σε εκατοντάδες συνοικίες με χρωματικό κωδικό, με το πράσινο να υποδεικνύει ζώνες από όπου έχει απομακρυνθεί τουλάχιστον το 75% του πληθυσμού. Βάσει αυτού οι άμαχοι μπορούν να λαμβάνουν οδηγίες για ασφαλείς και μή ασφαλείς περιοχές, εντολές εκκένωσης και συστάσεις για προς τα που πρέπει να κινηθούν διαβάζοντας κωδικούς QR μέσω κινητού. Μόνο που οι άνθρωποι στην Γάζα δυσκολεύονται να φορτίσουν τα κινητά τους-που φυσικά δεν είναι όλα smartphones για τις λειτουργίες που απαιτούνται-ενώ η πρόσβαση στο ίντερνετ είναι σποραδική και η κάλυψη ανεπαρκής...

Anadolu via Getty Images

ΗΠΑ: Παρακολουθούμε το θέμα των αμάχων, δεν επαρκεί η πρόθεση - Ισραήλ: Δύο νεκροί άμαχοι για κάθε μέλος της Χαμάς

Καθώς μάλιστα οι ΗΠΑ έχουν ανεβάσει κατά πολύ τους τόνους προς το Ισραήλ, ζητώντας να αλλάξει τακτικές ώστε να προστατεύονται επαρκώς οι άμαχοι, χθες ο εκπρόσωπος του Στειτ Ντιπάρμεντ ρωτήθηκε εάν εκτιμούν πως υπήρξε κάποια ουσιαστική αλλαγή. Ο Μάθιου Μίλερ, απάντησε με νόημα πως αν και οι τελευταίες εντολές εκκένωσης ήταν πολύ πιο συγκεκριμένες, ”το θέμα δεν είναι μόνο η πρόθεση αλλά και το αποτέλεσμα. Και παρακολουθούμε πολύ στενά, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, πριν εξάγουμε τα όποια συμπεράσματα”.

Πάντως, ο αριθμός των νεκρών από την περασμένη Παρασκευή οπότε άρχισαν ξανά οι εχθροπραξίες, σίγουρα δεν σηματοδοτεί κάποια βελτίωση στις τακτικές του Ισραήλ, αφού πλέον έχει εκτιναχθεί στους σχεδόν 16.000 αντί περίπου 15.000 που ήταν πριν την εφαρμογή συμφωνίας για παύση πυρός.

Το δε Ισραήλ λέει πως για κάθε νεκρό μαχητή της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας χάνουν τη ζωή τους δυο άμαχοι. Όπως σχολίασαν ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού του που εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν ”δεν είναι καλή αυτή η αναλογία” αλλά επέμειναν πως η Χαμάς χρησιμοποιεί άμαχους ως ανθρώπινες ασπίδες και αυτή είναι ”βασική στρατηγική της”. Και κατέληξαν λέγοντας: ”ευελπιστούμε ότι ο λόγος αυτός θα είναι πολύ πιο χαμηλός στην επόμενη φάση του πολέμου”.

Anadolu via Getty Images

ΟΗΕ: Σενάριο βγαλμένο από την κόλαση-ΠΟΥ: Επιδεινώνεται η κατάσταση, ώρα με την ώρα

Συνολικά επίσης η κατάσταση εντός του παλαιστινιακού θύλακα παραμένει ζοφερή.

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γάζα δήλωσε ότι η ″Η κατάσταση επιδεινώνεται με την ώρα”. Όπως είπε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. ″Υπάρχουν έντονοι βομβαρδισμοί παντού, και εδώ στις νότιες περιοχές, τη Χαν Γιούνες ακόμα και στη Ράφα”.

Αντίστοιχα, η Λιν Χέιστινγκς, συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη, λέει πως στην Γάζας παίρνει μορφή ένα ”σενάριο βγαλμένο ακόμα περισσότερο από την κόλαση”, στο οποίο ενδέχεται οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις να μην αρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες, προειδοποίησε χθες Δευτέρα αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Όπως λέει η επέκταση των ισραηλινών επιχειρήσεων στον νότο όχι μόνο αναγκάζει χιλιάδες ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο σε χώρους ολοένα και πιο συμπιεσμένους ”με απελπιστική ανάγκη για τροφή, νερό, στέγη και ασφάλεια” αλλά δεν υφίστανται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να διανεμηθεί βοήθεια στον πληθυσμό στη Γάζα. Και, αν είναι δυνατόν αυτό, οδεύει να γίνει πραγματικότητα σενάριο ακόμα περισσότερο βγαλμένο από την κόλαση, στο οποίο οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν”, συνέχισε.

″Κανένας δεν είναι ασφαλής στη Γάζα και δεν μπορείς να πας πουθενά»” επέμεινε απορρίπτοντας σε αυτές τις συνθήκες την ιδέα των ”ασφαλών ζωνών” που αναφέρθηκε από τις ΗΠΑ.

Όπως εξηγεί οι ζώνες αυτές δεν μπορούν να είναι ”ούτε ασφαλείς ούτε ανθρωπιστικές όταν κηρύσσονται μονομερώς” ενώ ”αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι καταφύγια που δεν έχουν θέσεις, το σύστημα υγείας να έχει γονατίσει, έλλειψη καθαρού και πόσιμου νερού, καμιά αποχέτευση και ανεπάρκεια τροφίμων για έναν πληθυσμό πνευματικά και σωματικά εξουθενωμένο: εγχειριδιακή συνταγή για το ξέσπασμα επιδημιών και καταστροφή από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας”, εξήγησε, στηλιτεύοντας το ότι η ανθρωπιστική βοήθεια και τα καύσιμα που επιτρέπεται να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας κάθε άλλο παρά επαρκούν.

″Το περιθώριο για να υπάρξει ανθρωπιστική αντίδραση στη Γάζα συρρικνώνεται συνεχώς”, καθώς έκλεισαν για τις ομάδες και τα φορτηγά του ΟΗΕ δυο δρόμοι καίριας σημασίας, τόνισε ακόμη η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών που έχει έδρα την Ιερουσαλήμ.

via Associated Press

Η εξήγηση των ΗΠΑ για την κατάρρευση της συμφωνίας Χαμάς - Ισραήλ

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι προσπάθειες για την παράταση της συμφωνίας παύσης πυρός Ισραήλ-Χαμάς απέτυχαν εν μέρει επειδή η τελευταία δεν ήθελε ορισμένες γυναίκες όμηροι να αποκαλύψουν όσα υπέστησαν.

“Φαίνεται ότι ένας από τους λόγους που δεν θέλουν να απελευθερώσουν γυναίκες που κρατούν σε ομηρεία και που αυτή η παύση κατέρρευσε είναι ότι δεν θέλουν οι γυναίκες αυτές να αφηγηθούν τι τους συνέβη κατά τη διάρκεια της κράτησής τους”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Πάντως, ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες, τονίζοντας τον ευαίσθητο χαρακτήρα της ερώτησης, αλλά δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν “κανένα λόγο να αμφιβάλλουν” για τις πληροφορίες που αφορούν τη σεξουαλική βία που αποδίδεται στη Χαμάς.

“Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που πιστεύω ότι η Χαμάς δεν είναι σε θέση να κάνει όταν πρόκειται για τη μεταχείριση αμάχων και κυρίως για τη μεταχείριση των γυναικών”, δήλωσε.

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να πιέζουν για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων της Χαμάς στη Γάζα.

Ο Σάλιβαν, ο οποίος είπε ότι είχε τηλεφωνικές επαφές το Σαββατοκύριακο σχετικά με τις εξελίξεις στη Γάζα, δηλώνει ότι η Χαμάς αρνείται να απελευθερώσει γυναίκες αμάχους.

Πηγές: BBC, Reuters, AFP

Δημοφιλή