ΠΟΛΙΤΙΚΗ
20/11/2019 07:55 EET

Εκλογή προέδρου από τη βάση για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά την μεθεπόμενη φορά

Μετά το Πάσχα το συνέδριο του κόμματος που θα εκλέξει αρχηγό.

NurPhoto via Getty Images

Από τη βάση θα γίνει η μεθεπόμενη εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτή τη φορά το συνέδριο θα εκλέξει πρόεδρο. Αυτό δείχνουν όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στο ΟΡΕΝ, στην οποία επιβεβαίωσε ότι το συνέδριο μετασχηματισμού και διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει την άνοιξη, όπως έχει γράψει η Huffpost Greece.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, δεν αλλάζει η φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ντε φάκτο αριστερό κόμμα, πρωτοποριακό κόμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε και πρόσθεσε πως «ντε φάκτο έχει ‘καταλάβει’ τον χώρο, στην πολιτική γεωγραφία, της Κεντροαριστεράς, δηλαδή από τα αριστερά της Αριστεράς έως το προοδευτικό Κέντρο».

Όσον αφορά το συνέδριο ο πρόεδρος του κόμματος είπε ότι θα γίνει λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα.

Για το μείζον ζήτημα του τρόπου εκλογής του προέδρου του κόμματος ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι διαφωνεί με την εκλογή από μία απροσδιόριστη βάση, αποδοκιμάζοντας το «μοντέλο ανοικτή βάση - μπάτε σκύλοι αλέστε». Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα εκλεγεί από το συνέδριο, αλλά άφησε ανοικτό το θέμα του τρόπου εκλογής από το συνέδριο και μετά.

Η εκλογή αρχηγού από τη βάση, είπε, «είναι μια εύλογη συζήτηση που πρέπει να εξετάσουμε με σοβαρότητα στο συνέδριο για από εδώ και στο εξής. Εγώ θα εκλεγώ στο συνέδριο σε αυτή τη φάση. Όταν η βάση θα έχει συγκεκριμένα μέλη, τότε είναι ένα αίτημα που εγώ το βλέπω με συμπάθεια και πρέπει να δώσουμε την αίσθηση σε όσους συμμετέχουν στην κομματική διαδικασία ότι τους θέλουμε συνδιαμορφωτές».