ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24/06/2019 13:06 EEST | Updated 24/06/2019 18:31 EEST

Εκλογές χωρίς debate: Χωρίς συμφωνία για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών

Δεν υπήρξε συμφωνία στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής.

Eurokinissi

Χωρίς debate των πολιτικών αρχηγών φαίνεται πως θα είναι εν τέλει οι φετινές εκλογές, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία ως προς την ημερομηνία- με τη ΝΔ να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για την εξέλιξη αυτή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, είπε πως ο πρωθυπουργός δέχτηκε να οριστεί το debate την 1η Ιουλίου στις 10 το βράδυ. Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ, Κωνσταντίνος Ζούλας, είπε πως «εμείς αποδεχόμαστε την 1η Ιουλίου», με τον Μανώλη Όθωνα, εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, να θέτει το ερώτημα γιατί δεν προτάθηκε αυτό από την Παρασκευή εφόσον ήταν γνωστό το πρόγραμμα του καθενός. Ο Γιάννης Γκιόκας του ΚΚΕ- σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- είπε πως «αποκλείεται. Έχουμε αλλάξει ήδη δύο φορές την Θεσσαλονίκη κι έχουμε τυπώσει και υλικό» (ο κ. Γκιόκας αναφερόταν στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στη Θεσσαλονίκη). 

«Αρχικά πίστευα ότι μόνο ο κ. Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει, σαν το διάολο το λιβάνι, το ντιμπέιτ των δυο. Σήμερα φάνηκε ότι και το ΚΙΝΑΛ, ακόμη -παραδόξως- και το ΚΚΕ έψαχναν εναγωνίως αφορμή να αποφύγουν και το ντιμπέιτ των πέντε. Ακόμη και όταν αποδέχτηκα να έρθω στο στούντιο απευθείας από το αεροπλάνο, βρήκαν πρόσχημα άρνησης. Σε συνεννόηση μεταξύ τους προφανώς, ώστε να μοιράζονται την ευθύνη και όλοι μαζί να τη ρίχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίμα για τη δημοκρατία, κρίμα για την ενημέρωση των πολιτών», τονίζει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

 Ο κ Ζούλας, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Το ντιμπέιτ ματαιώνεται με προφανή ευθύνη του κυβερνώντος κόμματος, διότι όπως ξέρετε, όλα τα κόμματα είχαν συμφωνήσει να γίνει την 1η Ιουλίου. Πριν από λίγες ημέρες, η Νέα Δημοκρατία ενημερώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορούσε την 1η Ιουλίου και έτσι πρότεινε δύο διαφορετικές εναλλακτικές ημερομηνίες, την προσεχή Πέμπτη και την προσεχή Παρασκευή. Εκεί δεν υπήρξε συμφωνία των άλλων κομμάτων και σήμερα ξαφνικά ο κ. Τσίπρας υπαναχώρησε και είπε ότι μπορεί τελικά να γίνει το ντιμπέιτ την 1η Ιουλίου στις 22:00 το βράδυ. Η Νέα Δημοκρατία συμφώνησε, αλλά δεν κατέστη εφικτό τα άλλα κόμματα να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους και έτσι ουσιαστικά το ντιμπέιτ ματαιώνεται. Όλα τα άλλα που ακούστηκαν και από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον προφάσεις εν αμαρτίαις».

«Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει τη διαθεσιμότητα του για τη διεξαγωγή του debate το βράδυ της 1ης Ιουλίου ακόμη κι αν χρειαστεί να μεταφερθεί κατευθείαν από το αεροπλάνο στο στούντιο προκειμένου να μην ακυρωθεί η κρίσιμη αυτή τηλεοπτική αντιπαράθεση», τονίζει, σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να φανούν συνεπείς στην αρχική δέσμευσή τους να γίνει το debate την 1η Ιουλίου.

«Μετά τις εξελίξεις για τη διεξαγωγή έκτακτης Συνόδου Κορυφής την 1η Ιουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει τη μεταφορά της ημερομηνίας διεξαγωγής του debate των πολιτικών αρχηγών σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία, πέραν αυτής, προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει ο πρωθυπουργός. Στη σημερινή Διακομματική Επιτροπή ετέθησαν προσχήματα από διάφορα κόμματα, προκειμένου να μη βρεθεί ημερομηνία άλλη πέραν της 1ης Ιουλίου και να μην πραγματοποιηθεί τελικά το κρίσιμο για την προγραμματική αντιπαράθεση debate», προσθέτει η κ. Αχτσιόγλου.

«Κατόπιν τούτου, ο πρωθυπουργός δηλώνει τη διαθεσιμότητά του για τη διεξαγωγή του debate το βράδυ της 1ης Ιουλίου, ακόμη κι αν χρειαστεί να μεταφερθεί κατευθείαν από το αεροπλάνο στο στούντιο, προκειμένου να μην ακυρωθεί η κρίσιμη αυτή τηλεοπτική αντιπαράθεση. Καλούμε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν με δημοκρατική ευθύνη και να φανούν συνεπή στην αρχική τους δέσμευση να γίνει το debate την 1η Ιουλίου», καταλήγει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Την ευθύνη για την ακύρωση του ντιμπέιτ στον ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ο  εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής στη Διακομματική Επιτροπή, Μανώλης Όθωνας.

«Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ομολόγησε ότι ο λόγος που επικαλέστηκαν για την ματαίωση, του ομόφωνα προγραμματισμένου debate, για τη Δευτέρα 1 Ιουλίου ήταν εξαρχής απολύτως προσχηματικός. Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι ο κ. Τσίπρας ποτέ δεν ήθελε συζήτηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς», τόνισε ο κ. Όθωνας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ «Εκλογές 2019», σχολίασε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την μπάλα και σε όλα τα ζητήματα, πολιτικά, επικοινωνιακά και οργανωτικά και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι προφανές. Αν έπρεπε η κα. Αχτσιόγλου να παραδεχτεί μετά από μια εβδομάδα ότι θα μπορούσε να γίνει 1η Ιουλίου το debate, για ποιο λόγο τότε πριν από μια εβδομάδα στη συζήτηση η οποία έγινε είπαν ότι πρέπει αυτό να αλλάξει ως ημερομηνία. Θα μπορούσε και τότε ο κ. Τσίπρας να έρθει απευθείας από το αεροδρόμιο, αν αυτό είναι το ζήτημα.Παρόλα αυτά, θέλω να πω ότι για εμάς, αυτό το οποίο επικαλέστηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ πριν από λίγες μέρες όταν έγινε η τελική συζήτηση, είναι προφανές ότι είναι προσχηματικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε εξ αρχής να γίνει debate με τους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι είναι σήμερα στο κοινοβούλιο, διότι τον ενδιαφέρει να μπει σε μια μονομαχία στο Ελ Πάσο με τη ΝΔ με μοναδικό στόχο να δημιουργήσουν έναν διπολισμό ο οποίος δεν εξυπηρετεί καθόλου τα συμφέροντα των πολιτών. Επομένως, εμείς είναι αυτονόητο ότι όπως είπαμε από την πρώτη στιγμή, αν υπήρχε ζήτημα πρώτης Ιουλίου θα λέγαμε ΝΑΙ. Για εμάς η 1η Ιουλίου είναι μια ημερομηνία που εξ αρχής είχαμε κλεισμένη για να κάνουμε το debate. Επαναλαμβάνω και το λέω μετά λόγου γνώσεως, αυτά τα οποία κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτά τα οποία λέει η κα. Αχτσιόγλου τα λέει προσχηματικά, ποτέ δεν ήθελε να γίνει μια σοβαρή, ειλικρινής, ουσιαστική συζήτηση για το πώς η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει την επόμενη μέρα από τις εθνικές εκλογές».

 

Τη λύπης της για το «ναυάγιο», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, εκφράζει, με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

«Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει τη λύπη της για το ”ναυάγιο” του Debate των πολιτικών αρχηγών. Στις σχετικές διαδικασίες, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έπαιζαν την κολοκυθιά και όποια μέρα πρότεινε ο ένας, απέρριπταν οι άλλοι. Προφανώς, θέλουν εκλογές με χρήματα, σποτάκια και προπαγάνδα και όχι διάλογο ενημέρωσης του κόσμου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

 

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έδειξε έμπρακτα διάθεση συνεννόησης, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και να διεξαχθεί με ζωντανό τρόπο και όχι με τη διαδικασία των παράλληλων μονολόγων. Γι′ αυτό και αρχικά μετέθεσε για τις 2 Ιουλίου την κεντρική προεκλογική συγκέντρωσή του στη Θεσσαλονίκη, που είχε προγραμματιστεί την 1η Ιούλη, για να διευκολύνει την πραγματοποίηση του ντιμπέιτ», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος- προσθέτοντας ότι «όταν έγινε γνωστό το κώλυμα του πρωθυπουργού για την 1η Ιουλίου, εξαιτίας της Συνόδου Κορυφής, συζητήσαμε άλλες εναλλακτικές ημερομηνίες που τέθηκαν, όπως 28 Ιουνίου και 2 Ιουλίου. Γι′ αυτό και μεταθέσαμε εκ νέου την προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη και την επαναφέραμε την 1η Ιουλίου, για να μείνουν κενές αυτές οι ημερομηνίες».

«Το ΚΚΕ έχει εξ αρχής δηλώσει ότι δεν πρόκειται να μπει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά και δεν θα γίνει μπαλάκι ανατρέποντας άρδην το προεκλογικό του πρόγραμμα και μάλιστα κεντρικές συγκεντρώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αδιέξοδα, που δεν προκάλεσε το ίδιο» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 30 Ιουνίου για την εκλογή του προέδρου της Κομισιόν ήταν εμπόδιο για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών την 1η Ιουλίου, οπότε και η απόφαση εναποτέθηκε στη Διακομματική Επιτροπή.