Εκλογές: Και ξαφνικά όλοι συζητούν για την 9η Απριλίου

Υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη «βλέπουν» ως πιθανότερη ημέρα διεξαγωγής των εκλογών την Κυριακή των Βαΐων.
Κάλπες εθνικών εκλογών (φωτ. αρχείου)
Κάλπες εθνικών εκλογών (φωτ. αρχείου)
MotionTeam

Μπορεί η προεκλογική μάχη να είναι σε εξέλιξη, ακόμα όμως δεν μπορεί να προδικάσει κανείς με βεβαιότητα πότε θα λήξει καθώς παραμένει άγνωστη η ημερομηνία της τελικής αναμέτρησης, δηλαδή των εκλογών.

Το μόνο που έχει αρκεστεί να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης –απαντώντας σε σχετική ερώτηση πριν από περίπου δύο εβδομάδες στην Αλεξανδρούπολη- είναι ότι «οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη και ουσιαστικά θα γίνουν σε ένα τέτοιο χρονικό σημείο που πρακτικά θα έχουμε εξαντλήσει την τετραετία». Κάθε Κυριακή λοιπόν από τον Μάρτιο μέχρι και το τέλος Μαΐου –με εξαίρεση βέβαια της Κυριακής του Πάσχα 16 Απριλίου- είναι πιθανή ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Εδώ και 48 ώρες, όμως, φαίνεται ότι υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη «σημαδεύουν» στο ημερολόγιο τους τη δεύτερη Κυριακή του Απριλίου. Την Κυριακή των Βαΐων, στις 9 του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost, υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης σε υπουργείο που έχει άμεση σχέση με την ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών, έχει ήδη διαμορφώσει τον σχεδιασμό του με ορίζοντα την 9 Απριλίου, θεωρώντας ότι αυτή είναι η ημέρα της κάλπης. Και ο υπουργός Εξωτερικών όμως, Νίκος Δένδιας, δεν έκρυψε ότι έχει την ίδια διαίσθηση - κρίνοντας από την πρόσφατη ατάκα του σε συζήτηση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank. Μιλώντας για το πρόγραμμα του τις επόμενες εβδομάδες, είπε ο κ. Δένδιας: «Προτίθεμαι να κάνω τη δουλειά μου μέχρι τέλους. Να σας το πω αλλιώς: η τελευταία ημερομηνία στο πρόγραμμά μου είναι η 9η Απριλίου».

Και άλλος ένας πρωτοκλασάτος υπουργός όμως, σε συζήτηση που είχε με παράγοντα της αγοράς και η οποία ήρθε σε γνώση της HuffPost, ανέφερε ως πιθανότερη ημερομηνία εκλογών την 9 Απριλίου.

Το σενάριο προς αυτή την κατεύθυνση ενισχύθηκε και από μία νέα, χθεσινή (31/1) δήλωση-χρησμό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, λίγο πριν αναχωρήσει από την Ιαπωνία, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους είπε πως «κάποιες εκλογές θα γίνουν σίγουρα μετά το Πάσχα».

Η εκτίμηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής θα χρειαστούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Όταν λοιπόν ο πρωθυπουργός δηλώνει πως «κάποιες εκλογές θα γίνουν σίγουρα μετά το Πάσχα», δηλαδή μετά τις 16 Απριλίου, τότε είναι πολύ πιθανό οι πρώτες κάλπες να στηθούν νωρίτερα. Και επειδή το κοινοβουλευτικό πρόγραμμα έχει αρκετές εκκρεμότητες που δεν θα επέτρεπαν να προκηρυχθούν εκλογές για τον Μάρτιο, το επικρατέστερο σενάριο αυτή την στιγμή είναι να στηθούν κάλπες τη μία από τις δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου, με πιθανότερη τη δεύτερη, στις 9 του μήνα.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα