Εκλογές: Όλα οδηγούν στις 9 Απριλίου

Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου πιθανότατα το κλείσιμο της Βουλής.
Στιγμιότυπο από καταμέτρηση ψήφων στις εκλογές του 2019
Στιγμιότυπο από καταμέτρηση ψήφων στις εκλογές του 2019
Eurokinissi

Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για διεξαγωγή των εκλογών στις 9 Απριλίου, ενώ προς το ίδιο συμπέρασμα οδηγούν όλα τα δεδομένα που υπάρχουν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να μην έχει ανακοινώσει επίσημα την ημερομηνία που θα στηθούν οι κάλπες, όμως δίνοντας κατά καιρούς κάποια στοιχεία δείχνει ότι η Κυριακή των Βαΐων είναι αυτή που έχει κυκλώσει στο ημερολόγιο του. Πριν από λίγες εβδομάδες είχε ανακοινώσει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν μέσα στην άνοιξη -το επανέλαβε και χθες από τη Βουλή- δηλαδή μέχρι το τέλος Μαΐου. Μόλις προχθές (21/2), από το Περιστέρι όπου μίλησε σε πολίτες και φίλους της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε ότι «οι εκλογές δεν θα αργήσουν και πολύ».

Με δεδομένο ότι λόγω της απλής αναλογικής θα υπάρξουν και δεύτερες κάλπες αλλά και με ξεκάθαρη την πρόθεση της κυβέρνησης να έχει τελειώσει η εκλογική αναμέτρηση πριν από την έναρξη των Πανελληνίων εξετάσεων, δηλαδή την 1 Ιουνίου, όλα δείχνουν ότι η ημερομηνία-ορόσημο είναι η 9 Απριλίου.

Σε αυτό συνηγορεί επιπλέον το γεγονός ότι παρατηρείται «τρέξιμο» των κυβερνητικών στελεχών και εντατικοποίηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, προκειμένου να κλείσουν γρήγορα όλες οι εκκρεμότητες. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, υπάρχει πυρετώδης προετοιμασία των τελευταίων νομοσχεδίων και νομοθετικών ρυθμίσεων ώστε να πάνε προς ψήφιση στη Βουλή. Εφόσον επιβεβαιωθεί ότι η χώρα πάει σε εκλογές στις 9 Απριλίου, τότε μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας –πληροφορίες της HuffPost αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει πιθανότατα στις 8 Μαρτίου- και στις 10 του μήνα θα κλείσει η Βουλή.

Την επόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της ΝΔ

Σχετικά με το θέμα της επίσημης ανακοίνωσης των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «αυτό θα γίνει όσο οδεύουμε προς την προκήρυξη των εκλογών». Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανακοίνωση των υποψήφιων βουλευτών θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Οπότε είναι πλέον θέμα χρόνου να ακούσουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την απόφαση του για την ημερομηνία που θα στηθούν οι πρώτες κάλπες.

Δημοφιλή