ΔΙΕΘΝΕΣ
22/07/2019 10:43 EEST

Εκλογές στην Ουκρανία: Μεγάλος νικητής ο Ζελένσκι με ποσοστό-ρεκόρ 43,9%

Μετά την ευρεία νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

Xinhua News Agency via Getty Images

Το κόμμα του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ήρθε πρώτο στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, με ποσοστό 42%, σύμφωνα με τα επίσημα μερικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν το πρωί της Δευτέρας.

Τέσσερα άλλα κόμματα, από τα οποία ένα υποστηρίζεται ανοιχτά από το Κρεμλίνο, αναμένεται να εισέλθουν στο κοινοβούλιο υπερβαίνοντας το απαιτούμενο όριο του 5%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μετά την καταμέτρηση του 44% των ψήφων.

Σύμφωνα με προβολές των μέσων ενημέρωσης, το κόμμα του Ζελένσκι λαμβάνει την απόλυτη πλειοψηφία.

Μιλώντας έξω από το εκλογικό κέντρο του μετά την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων το βράδυ της Κυριακής, ο Ζελένσκι μιλώντας στο BBC, ανέφερε ότι αυτές οι εκλογές ήταν ίσως πιο σημαντικές από τις προεδρικές του Απριλίου , όπου κι εκεί ο Ουκρανός κωμικός θριάμβευσε.

Ένας κωμικός για πρόεδρος

Ο Ζελένσκι έγινε γνωστός στη χώρα του μετά τον τηλεοπτικό του ρόλο σε σειρά, όπου υποδυόταν ένας δάσκαλος που η αγάπη του κόσμου τον έκανε πρόεδρο της Ουκρανίας για να σώσει το έθνος. Ο ρόλος του δεν διαφέρει και πολύ από την πραγματικότητα. Στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, κατάφερε να νικήσει τον πρώην πρόεδρο Ποροσένκο.

Οι εκλογές αναμένεται να δώσουν στον Ζελένσκι μεγαλύτερη εντολή για μεταρρυθμίσεις, φέρνοντας νέα πρόσωπα στο κοινοβούλιο.

Anadolu Agency via Getty Images

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC