ΕΚΤ: Με πιο αυστηρούς ελέγχους και όρους τα στεγαστικά δάνεια το 2023

Η ΕΚΤ, εποπτεύει περισσότερες από 100 μεγάλες τράπεζες στην Ευρώπη ανάμεσά τους και τις 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες.
DANIEL ROLAND via Getty Images

Μεγαλύτερο έλεγχο στις εθνικές τράπεζες θα ασκήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφορικά με τα δάνεια που θα χορηγούν το 2023 και τον ρίσκο που αυτά διαθέτουν.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της η ΕΚΤ σκιαγράφησε και τις προτεραιότητές της για το νέο έτος καθώς η ευρωζώνη οδεύει σε ύφεση και αντιμετωπίζει αυξανόμενα κόστη δανεισμού.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο υψηλός πληθωρισμός σε συνδυασμό με την ύφεση, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού στην ΕΚΤ, γεγονός που την οδηγεί στο να αυστηροποιήσει τους όρους χρηματοδότησης, ακόμη κι αν επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση στις χώρες της Ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ, η οποία εποπτεύει περισσότερες από 100 μεγάλες τράπεζες στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, δήλωσε ότι θα εξετάσει πιο προσεκτικά τα πιστωτικά ιδρύματα που εκτίθενται στους πιο ευάλωτους τομείς, όπως το εμπόριο ενέργειας ενώ θα παρακολουθεί στενά τα στεγαστικά δάνεια για κατοικίες και εμπορικά ακίνητα.

«Τα υψηλότερα επιτόκια και μια υποτονική ή πιθανώς υφεσιακή προοπτική ανάπτυξης, μπορεί να αμφισβητήσουν την ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους των δανειοληπτών στο μέλλον», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

Σε πρόσφατο έλεγχο διαπιστώθηκε, οτι ο έλεγχος προς τις τράπεζες είναι ελλιπής, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα δάνεια και τους δανειολήπτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις ενώ δεν υπάρχει σχεδιασμός για την πρόβλεψη και την έγκαιρη επέμβαση σε τέτοιες περιπτώσεις.

«Αυτό καθιστά τις τράπεζες ευάλωτες σε μια απότομη διόρθωση, ειδικά στον τομέα των ακινήτων, δεδομένης της δυναμικής των τιμών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια», ανέφερε η ΕΚΤ.

«Επιπλέον, τα αυξανόμενα επιτόκια και το υψηλότερο κόστος κατασκευής είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά την αγορά εμπορικών ακινήτων, ειδικά για γραφεία, ο οποίος ήδη κλονίζεται από τη μετατόπιση των εργασιακών πρακτικών μετά την πανδημία», αναφέρει η κεντρική τράπεζα.

Ένας άλλος βασικός κίνδυνος που πρέπει να προσέξουν οι εθνικές τράπεζες είναι το πώς διαχειρίζονται το αυξανόμενο κόστος δανεισμού καθώς έχουν δανειστεί ήδη πάνω από 2 τρισεκατομμύρια ευρώ εξαιρετικά φθηνής, πολυετούς χρηματοδότησης από την ΕΚΤ.

Η διευκόλυνση αυτή τώρα σταματά αναγκάζοντας τες να επιστρέψουν 800 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα κερδοφορίας και ρευστότητα τους.

Δημοφιλή