ΚΟΙΝΩΝΙΑ
09/02/2018 07:28 EET | Updated 09/02/2018 10:09 EET

Εκτός φυλακής με νέα διήμερη άδεια από σήμερα ο Κουφοντίνας. Η αντίδραση των ΗΠΑ

Eurokinissi

Βγήκε λίγα λεπτά μετά τις 9 το πρωί από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Δημήτρης Κουφοντίνας έπειτα από τη διήμερη άδεια που εξασφάλισε για δεύτερη φορά.

Τον Δημήτρη Κουφοντίνα συνόδευαν κατά την έξοδό του από τις φυλακές η σύζυγός του Αγγελική Σωτηροπούλου και ο γιος του Έκτορας Κουφοντίνας. 

Eurokinissi
Eurokinissi

Ο καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια κάθειρξη για τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, έλαβε τη νέα διήμερη άδεια έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου των φυλακών, και θα πρέπει να επιστρέψει στον Κορυδαλλό την Κυριακή στις 9.00. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο του όρισε περιοριστικούς όρους που περιλαμβάνουν υποχρεωτική διαμονή στο σπίτι στον Βαρνάβα, παραμονή εντός των ορίων του Δήμου Βαρνάβα και υποχρεωτική εμφάνιση δύο φορές την ημέρα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. 

Τι δήλωσε η Ιωάννα Κούρτοβικ

Η συνήγορός του Δημήτρη Κουφοντίνα Ιωάννα Κούρτοβικ, σε δηλώσεις της μετά την έξοδο του από τις φυλακές, είπε: «είναι στα πλαίσια μιας κανονικότητας και κανονικότητα σημαίνει εφαρμογή του κανόνα. Τον κανόνα τον ορίζει ο νόμος. Εύχομαι, ελπίζω, ότι και στο μέλλον θα το αντιληφθείτε και εσείς ως μια κανονικότητα και δεν θα χρειάζεται να είστε εδώ και νομίζω και ότι και εσείς θα είστε καλύτερα. Να πω, επίσης, ότι δεν υπάρχει λόγος κάθε φορά που παίρνει άδεια ο Δημήτρης Κουφοντίνας να τον δικάζουν και να τον ξαναδικάζουν τα κανάλια. Τον δίκασαν.Και δεν χρειάζεται να του αυξάνεται και την ποινή. Ακούω που αυξάνετε την ποινή του, ακούω 16 φορές ισόβια. Όσα ισόβια και να του βάλετε η ζωή του είναι μία».

Σε ερώτηση αν η επόμενη άδεια θα είναι μεγαλύτερη, η κ. Κούρτοβικ είπε ότι αυτό δεν το ξέρει καθώς είναι κάτι που θα το αποφασίσει το συμβούλιο των φυλακών και ο νόμος το προβλέπει.

Για το πως νιώθει ο ίδιος, η συνήγορός του είπε ότι «νιώθει όπως κάθε κρατούμενος που βγαίνει από τη φυλακή. Και είναι σεβαστό, ο κάθε κρατούμενος, όταν ασκεί τα δικαιώματά του, να βγαίνει από τη φυλακή ό,τι και να είναι, ακόμα και να λογοδοτεί για κοινωνικά εγκλήματα, ακόμα και αν λογοδοτεί για εγκλήματα που προσβάλλουν αξίες κοινωνικές».

Για τις αντιδράσεις που υπάρχουν, η συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα, τόνισε ότι «ο νόμος δεν προβλέπει ότι οι οικογένειες των θυμάτων μιας ενέργειας, μιας πράξης, έχουν λόγο για τη συνέχεια της κράτησης ενός κρατούμενου» και πρόσθεσε: «Αυτό το αποφασίζουν άλλοι θεσμοί, άλλοι φορείς. Είναι και αυτό σεβαστό, το λέει ο νόμος, είναι και αυτό κανονικότητα, να τη σεβαστούμε».

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ

Την ανησυχία του για τη νέα διήμερη άδεια που έχει χορηγηθεί στον Δημήτρη Κουφοντίνα εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Καταδικάζουμε την απελευθέρωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, ενός καταδικασθέντος τρομοκράτη υπεύθυνου για τη δολοφονία 11πολιτών. Είναι θεμελιώδης πεποίθησή μας ότι οι καταδικασμένοι τρομοκράτες δεν αξίζουν άδεια από την φυλακή. Η αμερικανική πρεσβεία στη Αθήνα έχει μεταφέρει τις ανησυχίες μας στην κυβέρνηση της Ελλάδας», ανέφερε η Heather Nauert, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

 

 
 

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας είχε λάβει την πρώτη άδεια εξόδου πριν από δύο μήνες, και πάλι με απόφαση του Συμβουλίου των φυλακών, γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις τόσο από τους συγγενείς θυμάτων όσο και από Αρχές χωρών, των οποίων υπήκοοι έπεσαν θύματα της τρομοκρατικής οργάνωσης.