ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24/05/2020 08:42 EEST | Updated 24/05/2020 08:46 EEST

Ελλάδα προς Τουρκία: Η συνοριακή γραμμή είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση

Απάντηση διπλωματικών πηγών στις νέες προκλήσεις της Αγκυρας αναφορικά με τα γεγονότα στον Εβρο.

EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ

«Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση» τονίζουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, απαντώντας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που κάνει λόγο για «παραβίαση των συνόρων» αναφορικά με τα γεγονότα στον Εβρο.

Το Σάββατο, το υπουργείο Εξωτερικών κατέστησε σαφές με ανακοίνωσή του ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος και χαρακτήρισε fake news τα δημοσιεύματα που θέλουν τουρκικές δυνάμεις να να έχουν προωθηθεί εδώ και μέρες, σε ελληνικό έδαφος στον νότιο Εβρο. Παράλληλα, διεμήνυσε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης διευκρινίστηκε ότι ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν θα δεχτούμε τετελεσμένα στον Εβρο

Από την πλευρά της η Αγκυρα υποστηρίζει ότι «δεν θα δεχτεί τετελεσμένα στα σύνορά της» και αναφέρει ότι το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί εάν πραγματοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις που η ίδια πρότεινε μεταξύ των τεχνικών αντιπροσωπειών των δυο χωρών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Ελλάδα γνωστοποίησε στο υπουργείο μας στις 15 Απριλίου 2020 ότι θα χτίσει φράχτη στην περιοχή των χερσαίων συνόρων Τουρκίας - Ελλάδας. Κατόπιν συντονισμού με τους αρμόδιους θεσμούς, το υπουργείο μας εξέδωσε σημείωμα προς την Ελλάδα στις 11 Μαΐου 2020, ζητώντας να μην παραβιάσει τα χερσαία μας σύνορα, να κοινοποιήσει τις συντεταγμένες της περιοχής κατασκευής του φράχτη και να συγκαλέσει τη συνοριακή επιτροπή.

Εχει αναφερθεί ότι στην κοίτη του ποταμού Εβρου, που επίσης αποτελεί μέρος των συνόρων μας με την Ελλάδα, όπως ορίζει με τη συμφωνία, έχει αλλάξει σημαντικά από το 1926 τόσο από φυσικούς όσο και από τεχνητούς παράγοντες, όταν ορίστηκαν τα σύνορα, και ότι δεν υπήρξαν ακριβείς συμπεφωνημένες συντεταγμένες μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή αυτή των συνόρων, κι έτσι τα έργα δεν έπρεπε να ξεκινήσουν χωρίς να γίνει ο τεχνικός συντονισμός μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε εργασίες ισοπέδωσης του εδάφους στις 13 Μαΐου 2020 και παραβίασε τα συμπεφωνημένα χερσαία σύνορά μας. Αυτή η παραβίαση εμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας, οι οποίες πήραν τα απαραίτητα μέτρα.

Το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί εάν λάβουν χώρα οι διαπραγματεύσεις, που προτείναμε, μεταξύ των τεχνικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Δε θα ανεχθούμε, σε καμία περίπτωση, κανένα τετελεσμένο στα σύνορά μας»