Ελλιπής αστυνόμευση και κινήσεις πολιτών για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας

Και σίγουρα η ελλιπής αστυνόμευση δεν οφείλεται σε έλλειψη αστυνομικών.
.
.
Eurokinissi

Kifissia Watch αυτοαποκαλείται η από ιδιωτική πρωτοβουλία κίνηση πολιτών/γονέων για την επιτήρηση σε περιοχές υψηλής παραβατικότητας, όπως είναι στη Κηφισιά το Άλσος, το Εμπορικό Κέντρο και το Άλσος Κεφαλαρίου. Σε αυτά τα μέρη, για όσους δεν γνωρίζουν, συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά συμπλοκές μεταξύ ανηλίκων, ληστείες μετά βιαιοπραγιών και κλοπές, κυρίως κινητών τηλεφώνων και ακριβών μπουφάν, από συμμορίες ανηλίκων, οι οποίες έρχονται με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο στη συγκεκριμένη περιοχή. Όλα αυτά γίνονται σε βάρος άλλων νεαρότερων ανηλίκων που κατοικούν και κυκλοφορούν στη Κηφισιά, βραδινές ώρες, σε περιοχές, που είναι πολυσύχναστες κυρίως από τη νεολαία, αλλά όπως φαίνεται η αστυνόμευση είναι ελλιπής.

Οι γονείς αρνούνται ότι ασκούν περιπολίες και απλά δηλώνουν ότι κυκλοφορούν στη περιοχή και παρακολουθούν διακριτικά, χωρίς όμως να παρεμβαίνουν σε καμιά περίπτωση σε επεισόδια, αλλά καλούν την Αστυνομία για παρέμβαση . Κατόπιν των δηλώσεων του εκπροσώπου της κίνησης σε εκπομπή της ΕΡΤ οι περιπολίες αυτές έγιναν viral.

Η ίδια κατάσταση συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, κυρίως πλατείες και εμπορικά κέντρα, όπου συχνάζουν ανήλικοι, που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Με λίγα λόγια το σκηνικό είναι το ίδιο, συχνές κλοπές κυρίως ακριβών κινητών τηλεφώνων. Πρόκειται για περιστατικά που δεν βλέπουν καν το φως της δημοσιότητας. Οι δράστες, ανήλικοι συνήθως που διοχετεύουν στη συνέχεια τα ακριβά κινητά μέσω των γνωστών κυκλωμάτων στο παραεμπόριο.

Στο σημείο αυτό παρατηρώ, ότι συνυπεύθυνοι είναι και οι γονείς, που αγοράζουν στα παιδιά τους πολύ ακριβά κινητά τηλέφωνα αντί των φθηνών που χρειάζονται για την επικοινωνία μαζί τους. Αντίθετα η επίδειξη καθιστά τα παιδιά εύκολους στόχους, ενώ οι γονείς τα εθίζουν στην άσκοπη πολυτέλεια και επίδειξη, που μπορεί αργότερα να τους προκαλέσει ψυχολογικά συμπλέγματα και πολλές φορές γίνεται αιτία για φαινόμενα bullying.

Όπως και να έχει δεν γνωρίζω αν και σε άλλες περιοχές της Αθήνας γονείς που ανησυχούν για τα παιδιά τους έχουν οργανώσει δίκτυα προστασίας, είναι όμως πιθανόν οι γονείς σε δυτικές συνοικίες να αντιδρούν πιο επιθετικά και όχι απλά να παρατηρούν και έτσι να υπάρχει εκεί μείωση των κρουσμάτων. Πιστεύω όμως μετά τη δημοσιότητα,που δόθηκε στη Kifissia Watch θα υπάρξει μίμηση και σε άλλες περιοχές με οργάνωσεις κινήσεων πολιτών, όχι για να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, αλλά να συμπράξουν με την αστυνομία για τη πάταξη της εγκληματικότητας και παραβατικότητας των ανηλίκων και έτσι να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

Σαφώς το όλο εγχείρημα για εξάλειψη της παραβατικότητας φαίνεται ουτοπικό, γιατί παρουσιάζει δύο βασικά μειονεκτήματα την ανεπαρκή αστυνόμευση και την έλλειψη εκ των πραγμάτων κυρώσεων στη εγκληματικότητα των ανηλίκων, γιατί ως προς το τελευταίο οι ανήλικοι δεν προφυλακίζονται, ούτε εισάγονται σε σωφρονιστικό κατάστημα για τα πλημμελήματα, που είναι οι κλοπές, αλλά ο δικαστής ανηλίκων τους επιβάλλει επίπληξη ή καθιστά τους γονείς υπεύθυνους για τις πράξεις τους, που δεν έχει έννομη επιρροή γιατί συνήθως πρόκειται για παιδιά διαλυμένων οικογενειών ή παιδιά που προέρχονται από διαφορετικό κοινωνικό και πολιτισμικό υπόβαθρο.

Την έλλειψη αστυνόμευσης θα την σχολιάσουμε παρακάτω, αλλά τουλάχιστον τα συγκεκριμένα μέρη θα μπορούσε να τα επιτηρεί η δημοτική αστυνομία εφόσον τις δοθούν επιπλέον αρμοδιότητες.

Είναι εμφανής η έλλειψη αστυνόμευσης κυρίως με πεζές περιπολίες σε πολυσύχναστα μέρη, μέτρο που είχε εξαγγελθεί, ενώ είναι εμφανής η παρουσία των ομάδων ΔΙΑΣ που περιπολούν σε κεντρικούς ιδίως δρόμους με μοτοσικλέτες. Εμφανής είναι και η ελλιπής αστυνόμευση της τροχαίας κίνησης, που εμφανίζεται μόνο όταν πρόκειται να περάσει κάποιος επίσημος, με αποτέλεσμα τη σωρεία παραβάσεων του ΚΟΚ κυρίως από ντελιβεράδες, που οδηγούν χωρίς έλεγχο ακόμα αντίθετα σε μονόδρομους με κίνδυνο της ζωής τους.

Σαφώς για αυτούς και για τους οδηγούς ηλεκτρικών πατινιών, κυρίως ανηλίκους, που οδηγούν χωρίς φώτα τη νύκτα και αυτό αποτελεί ευθύνη των γονέων τους, πρέπει να ληφθούν από το αρμόδιο Υπουργείο κάποια μέτρα.

Φυσικά μεγάλο πρόβλημα είναι και το παράνομο παρκάρισμα των αυτοκινήτων, που γίνεται αιτία διαπληκτισμών μεταξύ των οδηγών, αλλά αυτό αποτελεί ευθύνη και της δημοτικής αστυνομίας, γιατί μόνο η επιβολή διοικητικών προστίμων, που συνήθως δεν πληρώνονται, δεν αποτελεί ικανό αποτρεπτικό μέσο.

Δεν νομίζω ότι η ελλιπής αστυνόμευση οφείλεται σε έλλειψη αστυνομικών οι οποίοι ανέρχονται σε 65.000 πλέον των 1.000 της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που ενσωματώθηκαν πρόσφατα, αλλά σε μη σωστή κατανομή του αστυνομικού προσωπικού. Κυρίως όμως οφείλεται σε απασχόληση του σε αλλότρια καθήκοντα, όπως η φύλαξη «ευπαθών» στόχων, που πολλές φορές δεν είναι αναγκαία.

Πιστεύω, ότι μια ειλικρινής εκκαθάριση των εντολών φύλαξης θα επιφέρει σημαντική μείωση των αστυνομικών που θα διατεθούν για την εξασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας.

Κατά πληροφορίες ελλιπής αστυνόμευση παρατηρείται και στην επαρχία όχι από έλλειψη αστυνομικών αλλά λόγω της υπηρεσίας των αστυνομικών για πολλά χρόνια στο ίδιο τόπο έχει επέλθει όσμωση με τους κατοίκους και έτσι επιδεικνύουν ανοχή στην ελαφριά, αλλά ενοχλητική παραβατικότητα, π.χ. όπως μου έλεγε ένας φίλος τις καλοκαιρινές νύκτες στην Αιδηψό δεν μπορούσε να κοιμηθεί στο ξενοδοχείο από τις εξατμίσεις των μοτοσικλετών. Έχω τονίσει κατά επανάληψη ότι πρέπει να θεσπιστεί το κώλυμα εντοπιότητας για τους δικαστές, αστυνομικούς, εφοριακούς κλπ για να μπορούν επιτελούν το καθήκον τους χωρίς βαρίδια.

Λέανδρος Τ. Ρακιντζής

Αρεοπαγίτης ε.τ.