«Έλουσαν» με κόκκινη μπογιά τον Ρώσο πρέσβη στην Πολωνία: Η Μόσχα απαιτεί επίσημη συγγνώμη

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Πολωνό πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί.
via Associated Press

Η Ρωσία απαίτησε την Τετάρτη επίσημη συγγνώμη από την Πολωνία και απείλησε με πιθανά μελλοντικά μέτρα αντιποίνων για μια διαμαρτυρία κατά την οποία ο πρέσβης της στη Βαρσοβία δέχτηκε επίθεση με κόκκινη μπογιά.

Διαδηλωτές κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πλησίασαν τον πρέσβη, Σεργκέι Αντρέεφ, καθώς πήγαινε να αφήσει λουλούδια στο Σοβιετικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο στη Βαρσοβία τη Δευτέρα, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Μόσχας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Πολωνό πρέσβη Κριστόφ Κρατσέβσκι για να εκφράσει τη διαμαρτυρία του.

«Η Ρωσία αναμένει επίσημη συγγνώμη από την πολωνική ηγεσία για το περιστατικό και απαιτεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια του Ρώσου πρέσβη και όλων των εργαζομένων ρωσικών ιδρυμάτων στην Πολωνία» αναφέρεται σε ανακοίνωση. «Απόφαση για περαιτέρω βήματα θα ληφθεί ανάλογα με την αντίδραση της Βαρσοβίας στις απαιτήσεις μας».

Ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ζμπίγκνιου Ράου, είπε πως οι αρχές είχαν προειδοποιήσει τον Αντρέεφ πως το να πάει στο κοιμητήριο τη Δευτέρα, όταν η Ρωσία γιόρταζε τη νίκη της ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εμπεριείχε τον κίνδυνο να προκαλέσει επεισόδιο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο PAP.

«Ωστόσο αυτό που συνέβη δεν αλλάζει με κανέναν τρόπο τη θέση μας πως οι διπλωματικοί αντιπρόσωποι ξένων χωρών δικαιούνται προστασία...ανεξαρτήτως της ανάγκης που νιώθουμε να διαφωνήσουμε με την πολιτική της κυβέρνησης που αντιπροσωπεύει ο διπλωμάτης» είπε ο Ράου.

Πάνω από 3 εκατ. Ουκρανοί έχουν καταφύγει στην Πολωνία, η οποία έχει επανειλημμένα απαιτήσει οι δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα να είναι σκληρές, και έχει απελάσει 45 Ρώσους διπλωμάτες, προκαλώντας αντίστοιχες αντιδράσεις από τη Μόσχα.

Με πληροφορίες από Reuters