ΔΙΕΘΝΕΣ
13/09/2019 15:40 EEST

Ελπίδες για το τέλος της απώλειας μαλλιών στους καρκινοπαθείς

Νέα ευρήματα.

KatarzynaBialasiewicz via Getty Images

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει έναν νέο τρόπο για την προστασία των θυλάκων της τρίχας των ανθρώπων που κάνουν χημειοθεραπείες, δίνοντας ελπίδες ότι θα μπορέσουν να σταματήσουν την απώλεια μαλλιών στους καρκινοπαθείς.

Προηγούμενη έρευνα του Πανεπιστημίου του Nottingham είχε αποκαλύψει πόσο τραυματική είναι η απώλεια των μαλλιών για τους ασθενείς με καρκίνο. Πολλές γυναίκες που συμμετείχαν στην μελέτη ανέφεραν ότι η απώλεια των μαλλιών τους ήταν χειρότερη για εκείνες από την απώλεια του στήθους τους, λόγω του καρκίνου.

Με αφορμή αυτό το θέμα, έρευνα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, επικεντρώθηκε στην αναζήτηση της αιτίας που οδηγεί στην απώλεια των μαλλιών κατά τη χημειοθεραπεία  -και κατ’ επέκταση στην αναζήτηση  των τρόπων που θα μπορούσε να το σταματήσει.

Στη νέα έρευνα, αναφέρεται ότι η βλάβη στο θυλάκιο της τρίχας προκαλείται από τα ταξάνια. Τα ταξάνια είναι μια ομάδα φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού ή του πνεύμονα.

Τα ταξάνια μπορούν να οδηγήσουν σε μακροχρόνια απώλεια μαλλιών, η οποία μπορεί να είναι «πολύ τρομακτική» για τους ασθενείς, αναφέρεται.

«Ένα από τα βασικά στοιχεία της έρευνάς μας ήταν να μάθουμε πρώτα πώς ακριβώς ανταποκρίνονται τα θυλάκια της τρίχας στη χημειοθεραπεία με ταξάνιο», εξήγησε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Talveen Purba. «Βρήκαμε ότι τα εξειδικευμένα διαιρούμενα κύτταρα στη βάση του θύλακα της τρίχας, που είναι βασικά για τη δημιουργία της ίδιας της τρίχας, και τα βλαστοκύτταρα από τα οποία δημιουργούνται, είναι πιο ευάλωτα στα ταξάνια.

«Ως εκ τούτου, πρέπει να προστατεύσουμε αυτά τα κύτταρα - αλλά χωρίς να επηρεαστεί η ίδια η θεραπεία για τον καρκίνο».

Οι επιστήμονες εκμεταλλεύτηκαν τις ιδιότητες μιας νέας κατηγορίας φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς CDK4 / 6, οι οποίοι εμποδίζουν την κυτταρική διαίρεση και έχουν ήδη εγκριθεί ιατρικά για «στοχοθετημένες» θεραπείες καρκίνου.

Όταν εφάρμοσαν τους αναστολείς αυτούς στους θύλακες, ήταν πολύ λιγότερο ευαίσθητοι στις επιβλαβείς επιδράσεις των ταξανίων.

Η ομάδα ελπίζει ότι η μελέτη τους θα οδηγήσει στη δημιουργία εξωτερικά εφαρμόσιμων φαρμάκων που θα επιβραδύνουν ή θα αναστείλουν την κυτταρική διαίρεση στα θυλάκια, ώστε να μετριάσουν την απώλεια μαλλιών.

*Μετάφραση/αναδημοσίευση από τη βρετανική HuffPost.