«Ελπιδοφόρο σημάδι» τερματισμού του πολέμου στη Γάζα - Η Χαμάς αποδέχεται το σχέδιο του ΟΗΕ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ένα «ελπιδοφόρο σημάδι».
via Associated Press

Την αποδοχή του σχεδίου του ΟΗΕ για τον τερματισμό του πολέμου με το Ισραήλ στη Γάζα ανακοίνωσε η Χαμάς η οποία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί τις λεπτομέρειες, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ένα «ελπιδοφόρο σημάδι».

Όπως αναφέρει ο Μπλίνκεν μιλώντας στο Reuters, οι συνομιλίες για το μέλλον της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς θα συνεχιστούν σήμερα το απόγευμα και τις επόμενες δύο ημέρες.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο Τελ Αβίβ για συνομιλίες με Ισραηλινούς ηγέτες στους οποίους και υπογράμμισε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να έχουμε αυτά τα σχέδια».

Ο Μπλίνκεν συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στους Ισραηλινούς ώστε να τερματιστεί οριστικά ο πόλεμος στη Γάζα που μαίνεται εδώ και οκτώ μήνες, μια ημέρα μετά την έγκριση της πρότασης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για εκεχειρία από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πριν από το ταξίδι του στο Ισραήλ, Τελ Αβίν και Χαμάς σπέμεναν στις σκληροπυρηνικές θέσεις τους που υπονόμευσαν την προηγούμενη διαμεσολάβηση για τον τερματισμό των μαχών, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις στην κεντρική και νότια Γάζα, οι πιο αιματηρές του πολέμου.

Σήμερα ωστόσο, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, ο οποίος δεν βρίσκεται στη Γάζα, δήλωσε ότι αποδέχτηκε το ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός και ότι ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί τις λεπτομέρειες.

Εναπόκειται στην Ουάσιγκτον να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα το τηρήσει, πρόσθεσε.

Είπε ότι η Χαμάς αποδέχτηκε τη φόρμουλα που ορίζει την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και την ανταλλαγή ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με Παλαιστίνιους κρατούμενους που φυλακίζονται στο Ισραήλ.

Δημοφιλή