«Ελπίς»: Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικής Οδού μετά το χάος

Ολοκληρώθηκαν οι απεγκλωβισμοί των οδηγών από τον αυτοκινητόδρομο 30 ώρες μετά.
Eurokinissi

Την παραίτησή του υπέβαλε ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικής Οδού, Βασίλης Χαλκιάς, στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας «ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε.», που συνεδρίασε εκτάκτως, την Τρίτη, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά την ευθύνη για το χάος με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους οδηγούς στα χιόνια, εν μέσω σφοδρού κύματος κακοκαιρίας.

Σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, ο υπουργός υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, υποστήριξε νωρίτερα πώς «δεν είναι τώρα η ώρα των ευθυνών». «Τώρα είμαστε όλοι στο πεδίο», ανέφερε.

Σε βραδινή συνέντευξη ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη έχει η Αττική Οδός, αλλά παραδέχτηκε ότι υπήρξαν ελλείψεις και ανεπάρκειες σε όλα τα επίπεδα της υλοποίησης του σχεδιασμού και για αυτό το λόγο τόνισε εξαρχής ότι πρέπει η Πολιτεία να πει συγγνώμη σε όσους ταλαιπωρήθηκαν, ωστόσο υπογράμμισε ότι το φαινόμενο ήταν πολύ δύσκολο.

Σχετικά με τα ακινητοποιημένα οχήματα και σε άλλους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας όπως η Λ. Μεσογείων, η Κατεχάκη και η Μαραθώνος υποστήριξε ότι για αυτούς τους κεντρικούς άξονες έχει ευθύνη η Περιφέρεια και σε μικρότερες οδούς οι δήμοι.

«Θα πρέπει να αντληθούν τα μαθήματα από όλους μας και θα πρέπει να κάνουμε τους σχεδιασμούς, να αλλάξουμε πράγματα, χρειάζεται να βελτιωθούμε. Έγινε εξαιρετική επιχείρηση απεγκλωβισμού αλλά υπήρξαν κι άλλα προβλήματα. Θα πρέπει να βελτιωθούμε», κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, τόνισε: «Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό που έγινε χθες. Οποιος το πει αυτό νομίζω ότι προκαλεί την κοινή γνώμη. Ευθύνες υπάρχουν. Θα αποδοθούν. Νομίζω ότι σε αυτή τη φάση το να κάνουμε ένα πινγκ πονγκ ευθυνών δεν βοηθάει κανέναν. Ολες οι αρμόδιες επιτροπές θα συγκληθούν και εδώ είμαστε να απολογηθούμε για αυτά που έγιναν και όπου πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες, αυτό θα γίνει άμεσα».

Αύριο, Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τοποθετηθεί για όλα όσα συνέβησαν στη χώρα το τελευταίο 48ωρο, στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης στις 11:00 π.μ.

Ανάληψη ευθύνης

Οπως δήλωσε ο κ. Χαλκιάς στην επιστολή της παραίτησής του «ως προϊστάμενος ενός ολόκληρου μηχανισμού αισθάνομαι την ανάγκη να διευκολύνω την εταιρεία και να υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου ευχόμενος τα καλύτερα στον αντικαταστάτη μου. Ήταν τιμή μου που υπηρέτησα τις ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. σε αυτό το εμβληματικό έργο της Αττικής Οδού».

Το Διοικητικό Συμβούλιο αφού ευχαρίστησε τον κ. Β. Χαλκιά για την 20ετή του προσφορά στην εταιρεία έκανε δεκτή την παραίτησή του και αποφάσισε την ανάληψη και άσκηση των καθηκόντων του κ. Β. Χαλκιά, από τον κ. Αριστοφάνη Παπαδημητρίου, Διευθυντή Κυκλοφορίας της εταιρείας, μέχρι την επιλογή νέου Διευθύνοντος Συμβούλου.

Ο Βασίλης Χαλκιάς διατέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Λειτουργίας και Συντήρησης της Αττικής Οδού (Αττικές Διαδρομές A.E.) από το 1999, ενώ από το 1996 μέχρι το 1999 υπήρξε Τεχνικός Διευθυντής της «Αττική Οδός ΑΕ».

Ολοκληρώθηκαν οι απεγκλωβισμοί, παραμένουν 500 αυτοκίνητα

Λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα της Τρίτης, 30 και πλέον ώρες μετά τον αποκλεισμό τους, ολοκληρώθηκαν οι απεγκλωβισμοί των οδηγών από τον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού.

Alkis Konstantinidis via Reuters

Ωστόσο, στον αυτοκινητόδρομο παρέμεναν 500 αυτοκίνητα τα οποία είχαν εγκαταλείψει οι οδηγοί τους. Τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονται στο κομμάτι Κάντζας και Παλλήνης στο ρεύμα προς Ελευσίνα. Συνολικά, απεγκλωβίστηκαν συνολικά 3.500 οδηγοί από την Αττική Οδό και 1.800 αυτοκίνητα.

Eurokinissi

Σημειώνεται ότι οχήματα της Πολιτικής Προστασίας είναι διαθέσιμα από σήμερα και για όσες μέρες χρειαστεί στους οδηγούς στο Δαχτυλίδι στη Λ. Κηφισίας για τη μεταφορά τους και την ανάκτηση των οχημάτων τους από την Αττική Οδό. Πρόκειται για μίνι-λεωφορεία, τα οποία θα βρίσκονται στο σημείο και σε συνεχή δρομολόγια από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Δημοφιλή