«Εμφραγμα» από τις πορείες στο κέντρο της Αθήνας - Εντάσεις και χημικά

Στους δρόμους βγήκαν φοιτητές, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί και νοσηλευτές.
Eurokinissi

Κυκλοφοριακό χάος προκάλεσαν στο κέντρο της Αθήνας οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έλαβαν χώρα το πρωί της Πέμπτης.

Μεταξύ άλλων, διεξήχθη μαθητικό συλλαλητήριο, με βασικό αίτημα τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί, μάλιστα, ξέσπασαν επεισόδια στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους έσπασαν μια στάση τραμ ενώ πέταξαν μολότοφ και φωτοβολίδες στα ΜΑΤ, που απάντησαν με χημικά και κροτίδες κρότου λάμψης.

Η αστυνομία προχώρησε σε 10 προσαγωγές.

Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή ζητώντας, μεταξύ άλλων, μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη (έως 15 μαθητές ανά τμήμα), προσλήψεις καθηγητών ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά, επαρκές προσωπικό καθαριότητας και κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.

Το κεντρικό σύνθημα ήταν «Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή, μόρφωση κι υγεία σε κάθε μαθητή» και στο συλλαλητήριο συμμετείχαν σύλλογοι εκπαιδευτικών, φοιτητικοί σύλλογοι, το ΠΑΜΕ, γονείς, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στις περιφέρειες, στα ασφαλιστικά ταμεία και άλλες υπηρεσίες.

Εξαιτίας της πορείας για αρκετή ώρα διακόπηκε η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Την ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκε πανδημοσιοΰπαλληλική κινητοποίηση - συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχε κηρύξει το γενικό συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ, εκπαιδευτικές ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ) καθώς και πλήθος πρωτοβάθμιων συνδικάτων και φορέων της εκπαίδευσης. Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή.

Η ΑΔΕΔΥ μεταξύ άλλων ζητά την «θωράκιση της δημόσιας υγείας, καθώς και γενναία αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας». Επιπλέον ζητά «μαζικούς μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών κενών, 15 μαθητές ανά τμήμα και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα». Ακόμη, διεκδικούν «τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας καθώς και να μην μειωθούν οι μισθοί των εργαζομένων». Τέλος ζητούν, προσλήψεις στο Δημόσιο, «κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και κατάργηση του νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις».

Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Παράσταση διαμαρτυρίας και πορεία στο κέντρο διεξήγαγε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Η πορεία, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργίας, ξεκίνησε από την πλατεία Μαβίλη, διέσχισε την Βασιλίσσης Σοφίας και κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Υγείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του ΕΣΥ, σημειώνοντας ότι «οι δημόσιες δαπάνες Υγείας εξακολουθούν να βρίσκονται στο τριτοκοσμικό ύψος του 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 7,5% στου ΑΕΠ», ενώ οι οργανικές θέσεις του προσωπικού των νοσοκομείων είναι χιλιάδες.

Μεταξύ άλλων, η ΠΟΕΔΗΝ ζητά επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση του συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, αυξήσεις στους μισθούς και αυξήσεις στα νυκτερινά και τις αργίες, σύσταση Ενιαίου Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού και ένταξη των εργαζομένων στα νοσοκομεία στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ).

Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Καθυστερήσεις σε δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ

Καθυστερήσεις παρατηρούνταν, από νωρίς το πρωί, στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων και τρόλεϊ στην Αθήνα. Οδηγοί συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, με αποτέλεσμα ο στόλος των λεωφορείων και των τρόλεϊ να είναι μειωμένος. Σύμφωνα με πηγές από τον ΟΑΣΑ, το μεγαλύτερο πρόβλημα καθυστερήσεων εντοπίστηκε στα τρόλεϊ.

Υπενθυμίζεται, πως τα σωματεία εργαζομένων σε ΟΑΣΑ και ΟΣΥ αποφάσισαν να μη λάβουν μέρος στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, ωστόσο, μεμονωμένοι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε η Ομοσπονδία Σωματείων Μεταφορών Ελλάδος.

Την ίδια ώρα, κλειστός έμεινε το πρωί ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο» με εντολή της αστυνομίας. Οι συρμοί του μετρό διέρχονταν κανονικά χωρίς, όμως, να πραγματοποιούνται στάσεις. Ο σταθμός ξανάνοιξε μετά τις 13.00.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή