ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/10/2020 07:46 EEST

Δίκη Χρυσής Αυγής: Κρίνονται οι αναστολές εκτέλεσης των ποινών των καταδικασθέντων

Το δικαστήριο αποφασίζει ποιοι τελικά θα πάνε φυλακή και ποιοι όχι. Κορυφώνεται η αγωνία και τους συγγενείς των νεκρών και των θυμάτων επιθέσεων.

ASSOCIATED PRESS
Οι οικογένειες των νεκρών και τα θύματα περιμένουν δικαίωση. 

Ύστατη προσπάθεια σήμερα των συνηγόρων υπεράσπισης των καταδικασθέντων στη δίκη της Χρυσής Αυγής να μείνουν εκτός φυλακής πείθοντας το δικαστήριο, μετά και την επιβολή των ποινών, να αναγνωρίσει ανασταλτικό χαρακτήρα στις εφέσεις τους. 

Η απόφαση για τις αναστολές των ποινών εκτιμάται πως θα εκδοθεί είτε αργά το βράδυ σήμερα είτε την Παρασκευή.

Στην διάρκεια αυτής της προσπάθειας οι συνήγοροι υπεράσπισης μπορούν να καλέσουν μάρτυρες προς εξέταση και η υπεράσπισή τους να επιχειρηματολογήσει νομικά επισημαίνοντας πως δε είναι ύποπτοι φυγής, επικαλούμενοι τη ζημία στον οικογενειακό βίο που θα επιφέρει η κράτηση κλπ. Ήδη το απόγεμα της Τετάρτης κατέθεσε η πρώτη μάρτυρας προς στήριξη κατηγορουμένου που διεκδικεί να μην οδηγηθεί σε κατάστημα κράτησης και θα συνεχιστεί η εξέταση σήμερα από τις 10 το πρωί.

Από την άλλη πλευρά, τα θύματα, οι συγγενείς θυμάτων και η πολιτική αγωγή αναμένουν την απόφαση του δικαστηρίου που θα τους δικαιώσει και σίγουρα όλοι περιμένουν να δουν τους καταδικασθέντες να παίρνουν το δρόμο για τη φυλακή.

 

 

Μία οργάνωση που σύμφωνα με την δικαστική απόφαση καταγράφει δύο δολοφονίες (Φύσσας και Λουκμάν), απόπειρες δολοφονίες και πολλές επιθέσεις που άφησαν πίσω τους τραυματίες.

Η πολιτική αγωγή θεωρεί πως οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο στην ηγετική ομάδα ”τείνουν προς το ανώτατο όριο”. Όμως, οι συνήγοροι των θυμάτων θεωρούν πως οι ποινές για τις συνέργειες σε ανθρωποκτονία Φύσσα και για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ είναι σαφέστατα μικρότερες από την δυνατότητα που είχαν οι δικαστές.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου για τις συνολικές ποινές, πλην του Γιώργου Ρουπακιά εκείνοι που καταδικάστηκαν σε μεγαλύτερες ποινές είναι οι επτά της διευθυντικής ομάδας, με τους έξι στα 13 χρόνια και έναν στα 10 χρόνια αλλά και οι δύο πυρηνάρχες Νίκαιας Γιώργος Πατέλης και  Περάματος Αναστάσιος Πανταζής. Μαζί τους και ο , κατά την δικογραφία, άμεσος συνεργός στην δολοφονία Φύσσα και υψηλόβαθμο στέλεχος, κάτω από τον πυρηνάρχη στη Νίκαια, Ιωάννης Καζαντζόγλου. Οι δύο πυρηνάρχες έχουν παραπεμφθεί μαζί με τους βουλευτές ως μέλη της διοίκησης της εγκληματικής οργάνωσης πλην όμως αποδεχόμενο το δικαστήριο την πρόταση της Εισαγγελέως καταδικάστηκαν ως μέλη.

Οι πιο υψηλές ποινές που επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αφορούν τον Νίκο Μιχαλολιάκο και πέντε μέλη του πολιτικού Συμβουλίου της Χρυσής Αυγής , δηλαδή τους Γιάννη Λαγό, Ηλία Κασιδιάρη, Γιώργο Γερμενή, Χρήστο Παππά και Ηλία Παναγιώταρο με 13ετή κάθειρξη. Η επόμενη ομάδα είναι ο έβδομος του πολιτικού συμβουλίου Αρτέμης Ματθαιόπουλος , οι δύο πυρηνάρχες και το στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας, με 10ετή κάθειρξη.

 

 

Ακολουθούν εννέα κατηγορούμενοι , όλοι συνεργοί στην δολοφονία Φύσσα, που η συνολική τους ποινή είναι 9 χρόνια κάθειρξης . Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων και οι πρώην βουλευτές που κρίθηκαν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης , αλλά και οι καταδικασθέντες για απόπειρα ανθρωποκτονίας , καταδικάστηκαν είτε σε καθείρξεις 6 ή 7 ετών είτε σε φυλακίσεις 2 έως και 5 ετών. 

Να σημειωθεί πως αν το δικαστήριο αποφασίσει τον εγκλεισμό κατηγορουμένων η παραμονή τους στην φυλακή , ανάλογα με την ποινή καθενός, θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο από τα 3 έως τα 4,8 έτη με βάση τις ευνοϊκές διατάξεις για αποφυλάκιση με την συμπλήρωση έκτισης των 3/5 της ποινής και αφού αφαιρεθούν οι χρόνοι προσωρινής κράτησης όσων προφυλακίστηκαν. Σε αυτόν τον μέσο όρο δεν υπολογίζονται οι περιπτώσεις όπου θα προσφέρεται εργασία εντός της φυλακής , τα λεγόμενα ”μεροκάματα” όπου η κάθε μέρα μετρά διπλή . Με την συμπλήρωση , κατά μέσο όρο, 3,3 ετών έκτισης κάθε κρατούμενος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής θα μπορεί να ζητήσει απόλυση υπό όρους από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια. 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)