Έμπολα: Ο ΠΟΥ συνιστά τη χρήση δύο σκευασμάτων μονοκλωνικών αντισωμάτων

Πρώτη φορά ο ΠΟ Υγείας προχωρά σε συστάσεις για θεραπείες ενάντια στον Έμπολα.
picture alliance via Getty Images

Τη χρήση δύο σκευασμάτων με μονοκλωνικά αντισώματα εναντίον του Έμπολα, συνέστησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε, υποστηρίζοντας πως η χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων σε συνδυασμό με καλύτερη φροντίδα έχουν φέρει επανάσταση «στη θεραπεία μιας ασθένειας που κάποτε θεωρείτο ότι προκαλεί σχεδόν βέβαιο θάνατο».

Είναι η πρώτη φορά που ο ΠΟ Υγείας προχωρά σε συστάσεις για θεραπείες ενάντια στον Έμπολα.

Τα φάρμακα ―το Inmazeb της εταιρίας Regeneron και το Ebanga της Ridgeback (mAb114)― χρησιμοποιούν εργαστηριακά κατασκευασμένα μονοκλωνικά αντισώματα που μιμούνται τα φυσικά αντισώματα, προκειμένου να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις.

«Η πρόοδος στην υποστηρικτική φροντίδα και στα φαρμακοθεραπευτικά σκευάσματα την τελευταία δεκαετία, έχουν φέρει επανάσταση στη θεραπεία του Έμπολα. Η ασθένεια του ιού Έμπολα κάποτε θεωρούταν ότι προκαλεί σχεδόν βέβαιο θάνατο. Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει πλέον», δηλώνει ο Ρόμπερτ Φόουλερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τορόντο του Καναδά και συμπρόεδρος της ομάδας ανάπτυξης οδηγιών του ΠΟ Υγείας.

«Η αποτελεσματική φροντίδα και η χρήση των εν λόγω φαρμακευτικών αγωγών, πλέον οδηγεί στην ανάρρωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ασθενών με Έμπολα», τονίζει.

Οι νέες συστάσεις ακολουθούν δοκιμές των φαρμάκων εναντίον του αιμορραγικού πυρετού, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος του 2018-2020. Η δρ Τζάνετ Ντίαζ, επικεφαλής της μονάδας κλινικής διαχείρισης του προγράμματος Υγειονομικών Εκτάκτων Καταστάσεων του ΠΟ Υγείας, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως τα φάρμακα είναι διαθέσιμα τώρα στη ΛΔ του Κονγκό, όμως χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά προκειμένου να βελτιωθεί η δυνατότητα πρόσβασης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, ΑFP