Εν οίνω αλήθεια: Ένα ταξίδι ξεκινάει με ένα Λευκό Γράμμα

Ένα κρασί των Οινοποιείων Μπουτάρη- άξιος συνεχιστής μιας από τις πιο «βαριές φανέλες» στην ιστορία του ελληνικού κρασιού.
.
Οινοποιεία Μπουτάρη
.

In vino veritas, ή, ελληνιστί, εν οίνω αλήθεια: Μια διαχρονική φράση η οποία θα έλεγε κανείς πως, πέρα από το αρχικό της περιεχόμενο, χαρακτηρίζει το ίδιο το κρασί εν γένει. Όσο και αν προσπαθήσει κανείς να προωθήσει, διαφημίσει ή γενικά να «πουλήσει» ένα κρασί, η τελική δοκιμασία βρίσκεται στον ουρανίσκο, και εκεί είναι που αναπόφευκτα ξεδιπλώνεται όλη η αλήθεια. Το Λευκό Γράμμα από τα Οινοποιεία Μπουτάρη δεν έχει να φοβηθεί κανένα τέτοιο τεστ, όπως διαπίστωσε πρόσφατα ο γράφων- σε μια εμπειρία που συνδυάζει «το τερπνόν μετά του ωφελίμου», αν λάβει κανείς υπόψιν τόσο τη «βαριά φανέλα» που φέρνει, όσο και την καταγωγή του (ιδιαίτερης σημασίας για τον υποφαινόμενο, προερχόμενο επίσης από τη βόρεια Ελλάδα).

Με το καλοκαίρι να έρχεται κάπως...διστακτικά τον τελευταίο καιρό, και εν μέσω μιας περιόδου που χαρακτηρίζεται, αν μη τι άλλο, από έντονη επικαιρότητα κάθε είδους, η απόλαυση ενός πραγματικά καλού κρασιού (πάντα με υπευθυνότητα και μέτρο, προφανώς!) αποτελεί σπάνια χαρά- και δεν χρειάζεται να είναι κάποιος sommelier για αυτό: Ακόμα και σε μια εποχή του χρόνου που αρκετοί στρέφονται σε πιο «δροσιστικές» επιλογές, το Λευκό Γράμμα κάνει τη διαφορά, φέρνοντας τη γεύση του οίνου της βόρειας Ελλάδας στο τραπέζι μας.

Πρόκειται για ένα ελληνικό λευκό κρασί με λαμπερό, κρυστάλλινο, απαλό πρασινοκίτρινο χρώμα και άρωμα που θυμίζει λεμόνι και εσπεριδοειδή, με «νότες» ροδάκινου και γκρέιπφρουτ στο τελείωμα. Όσον αφορά στη γεύση του, είναι ένα άψογα ισορροπημένο, γεμάτο κρασί με μακρά επίγευση, που πλαισιώνεται από έναν ευχάριστο πιπεράτο χαρακτήρα, με κύριο χαρακτηριστικό του μια δροσιστική οξύτητα. Τολμώντας να πάμε ένα βήμα παραπέρα και αναλογιζόμενοι τη μακρά ιστορία του ονόματος «Μπουτάρη», θα μπορούσαμε να πούμε πως από μόνο του, ως εμπειρία, είναι ένα «ταξίδι» που αρχίζει από το παρελθόν των κρασιών Μπουτάρη και φτάνει μέχρι το σήμερα...και συγκεκριμένα το φετινό καλοκαίρι.

.
Οινοποιεία Μπουτάρη
.

Ως λευκό κρασί (λευκός ξηρός οίνος, όπως θα έγραφε στην «ταυτότητά του») συνδυάζεται ιδανικά με ψάρια και θαλασσινά (όπως είχε και την ευκαιρία να το απολαύσει ο γράφων), ενώ μπορείτε να το συνοδεύσετε επίσης με ψητά λαχανικά, πράσινες σαλάτες με έντονα μυρωδικά και προσούτο, ποικιλία τυριών και φρέσκα φρούτα εποχής. Η θερμοκρασία σερβιρίσματός του είναι στους 8-10 βαθμούς Κελσίου.

Υπάρχουν κι άλλες δραστηριότητες που θα μπορούσατε να συνοδεύσετε με το Λευκό Γράμμα. Επαφίονται στη φαντασία και την ευχέρεια του καθενός. Η πρόταση του γράφοντος πάντως θα ήταν να το τιμήσετε ως ένα από τα «ευγενή» οινοπνευματώδη που συνοδεύουν μια ωραία κουβέντα (υπάρχουν άλλωστε πολλά θέματα πάνω στα οποία μπορεί να συζητήσει κανείς στην εποχή μας, εντός ή εκτός ειδησεογραφίας!)- και να θυμάστε το ρητό με το οποίο αρχίσαμε: Εν οίνω αλήθεια!

Η «ταυτότητα» του κρασιού

.
Οινοποιεία Μπουτάρη
.

Το σταφύλια που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του Λευκού Γράμματος σύρτικο, Sauvignon blanc, Μαλαγουζιά- περιεκτικότητα αλκοόλ 12,2%) τρυγήθηκαν το καλοκαίρι- φθινόπωρο του 2022 μιας γενικότερα κρύας χρονιάς. Ένα από τα πλέον αξιοσημείωτα καιρικά φαινόμενα κατά την διάρκεια της ωρίμανσης ήταν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που παρατηρήθηκαν τον μήνα Αύγουστο και που ήταν οι πιο σημαντικές την τελευταία 20ετία για τον συγκεκριμένο μήνα- ενώ επίσης άλλο ένα σημαντικό στοιχείο του καλοκαιριού ήταν η σημαντική χαλαζόπτωση στις αρχές του Ιουνίου στον άξονα της ζώνης που συνδέει τις υποζώνες Αγίου Παντελεήμονα - Βεγόρας, με αποτέλεσμα τελικά να υπάρχει μείωση της παραγωγής. Ωστόσο, παρά τις πιέσεις στην υγεία των φυτών από τα καιρικά δεδομένα, η συνεπής παρακολούθηση και φροντίδα του αμπελώνα οδήγησε σε εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τα σταφύλια έχουν επιλεγεί από την αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου για να επιτευχθεί ο επιθυμητός χαρακτήρας. Συλλέγονται με το χέρι και τοποθετούνται σε ψυκτικούς θαλάμους σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία για την διατήρηση των λεπτών αρωματικών χαρακτηριστικών. Μετά από ελαφριά έκθλιψη, τα σταφύλια οδηγούνται σε πνευματικό πιεστήριο για κρυοεκχύλιση 12 ωρών. Η θερμοκρασία ζύμωσης διατηρείται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Μπουτάρη Οινοποιεία: Η μακρά τους κληρονομιά στο ελληνικό κρασί

Λίγα ονόματα όπως το όνομα «Μπουτάρης» είναι συνώνυμα με το ελληνικό κρασί. Πρόκειται για μια ελληνική οινοποιητική επιχείρηση που άρχισε να γράφει την ιστορία της στον χώρο του κρασιού από το 1879, «διαπερνώντας» μεγάλο μέρος της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Διαθέτει έξι οινοποιεία στην Ελλάδα και αναπτύσσει μια ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων με πάνω από 35 ετικέτες κρασιών- μια εταιρεία που πάνω από 140 χρόνια δημιουργεί υψηλής ποιότητας κρασιά τα οποία μας συνοδεύουν σε ξεχωριστές στιγμές μας.