Ενα πράγμα για την ευτυχία που έχουμε καταλάβει εντελώς λάθος και μας κάνει δυστυχείς

Και πέντε απλές μέθοδοι για να ζούμε την κάθε στιγμή.
Tim Robberts via Getty Images

Ενώ ορισμένοι στρεσογόνοι παράγοντες και αίτια θλίψης βρίσκονται πέρα από τον έλεγχό μας, υπάρχει μια κοινή παρανόηση σχετικά με την ευτυχία, που μας κοστίζει ακόμη περισσότερο. Αυτή η πεποίθηση συχνά στέκεται εμπόδιο στο να βιώνουμε αληθινά καθημερινή χαρά.

Ποια είναι αυτή η παρανόηση;

Η αντίληψη ότι «η ευτυχία είναι ένας τελικός στόχος ή κάτι που δεν μπορούμε να έχουμε αυτή τη στιγμή».

Τι ισχύει

Στην πραγματικότητα, μπορούμε να καλλιεργούμε την ευτυχία κάθε μέρα, ακόμα και χωρίς να έχουν εκπληρωθεί όλοι οι φιλόδοξοι στόχοι μας.

Γιατί όμως βλέπουμε την ευτυχία ως τελικό στόχο;

1. Η ιδεολογία του «αμερικανικού ονείρου»

Αυτή η άποψη είναι βαθιά ριζωμένη στα πολιτισμικά και κοινωνικά πρότυπα, σύμφωνα με τη Χάιλι Έβανς, μια θεραπευτή που ειδικεύεται στο τραύμα. Ωστόσο, το «Αμερικάνικο όνειρο», η ιδέα δηλαδή ότι μόνο αν είμαστε παραγωγικοί όλη την ώρα, θα είμαστε επιτυχημένοι, μας οδηγεί στο να κυνηγάμε συνεχώς το άπιαστο.

Το αμερικανικό όνειρο διαιωνίζει την ιδέα ότι η ευτυχία και η επιτυχία είναι κάτι που πρέπει να κυνηγηθεί ή κάτι που επιφυλάσσεται για αργότερα. Εξαιτίας αυτής της νοοτροπίας, υπάρχει πάντα κάτι που πιστεύουμε ότι πρέπει να «διορθώσουμε» προτού «μας επιτραπεί» να είμαστε ευτυχισμένοι, είτε πρόκειται για το σώμα μας, είτε για την κατάσταση της σχέσης μας ή είτε αφορά την εργασία μας.

Στη συνέχεια, όταν πια φτάνουμε στον επιθυμητό στόχο, πριν καν προλάβουμε να το χαρούμε, έχουμε ήδη αρχίσει να κυνηγάμε τον επόμενο.

«Η κοινωνία μας έχει μετατρέψει την επίτευξη των στόχων σε μονάδα μέτρησης της ευτυχίας και της επιτυχίας», εξηγεί η Aρίσα Σμολάρσκι, θεραπεύτρια με έδρα το Λος Άντζελες. «Έτσι, ενώ ναι μεν αισθανόμαστε ευτυχισμένοι για μια στιγμή όταν πετυχαίνουμε κάτι, το μυαλό μας πηδά αμέσως στο επόμενο κατόρθωμα και πολύ γρήγορα η ευτυχία που γευτήκαμε εξατμίζεται», προσθέτει η ίδια.

2. Το να οραματιζόμαστε την αληθινή ευτυχία ως κάτι που έρχεται είναι εύκολο και βολικό

«Με πολλούς τρόπους, είναι πιο εύκολο να ζούμε στο μέλλον, γιατί αν δεν είμαστε ευτυχισμένοι στην παρούσα φάση, τότε το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να σκεφτούμε πόσο καλύτερη θα είναι η ζωή μας όταν χάσουμε βάρος, αρχίσουμε να βγάζουμε περισσότερα χρήματα, αποκτήσουμε σύντροφο και ό,τι άλλο έχουμε στο μυαλό μας ως συνώνυμο της ευτυχίας», εξηγεί η θεραπεύτρια Τες Μπρίχαμ.

Γιατί δεν είναι χρήσιμο να θεωρούμε την ευτυχία έναν μακρινό στόχο

Αυτός ο τρόπος σκέψης μας κάνει να νιώθουμε δυστυχισμένοι, ακόμα και όταν η ευτυχία είναι τόσο κοντά. Το να πιστεύουμε ότι θα είμαστε ευτυχισμένοι μόνο εφόσον καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ατελείωτες ευθύνες μας, μας κλέβει τις χαρές του παρόντος και γεννά αρνητικά συναισθήματα.

Έτσι, καταλήγουμε να είμαστε πιο ανήσυχοι και καταθλιπτικοί και λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή μας. Και έπειτα, σε μια προσπάθεια να αποφύγουμε τη θλίψη, μπορεί να φτάσουμε σε ουσίες ή να στραφούμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που μας εμποδίζουν να επενδύσουμε τον χρόνο και την ενέργειά μας στις σχέσεις και τις δραστηριότητες που θα φέρουν αληθινή αυτοεκπλήρωση.

Maskot via Getty Images

Kαι δηλαδή, τι πρέπει να κάνουμε για να νιώσουμε ευτυχείς;

1. Αναγνωρίζουμε ότι η ευτυχία μπορεί να υπάρξει ανά πάσα στιγμή

«Η ευτυχία υπάρχει τη στιγμή που τη βιώνουμε. Και τη βιώνουμε μόνο μέσω της επίγνωσης. Όταν έχουμε επίγνωση, είμαστε σε θέση να συντονιστούμε με την ευχαρίστηση, την ευγνωμοσύνη, τη χαρά, τα συστατικά που συνθέτουν την ευτυχία», μας προτρέπει η Έβανς.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει το να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να θαυμάσουμε τη φύση ή να νιώσουμε ευγνώμονες που έχουμε μια δουλειά, ακόμα και αν καμιά φορά γίνεται αγχωτική.

2. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι η συνεχής ευτυχία δεν είναι ένας ρεαλιστικός στόχος

Τα συναισθήματα μας αλλάζουν διαρκώς και όλα τους έχουν έναν συγκεκριμένο σκοπό. Ο θυμός, για παράδειγμα, μας προειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά. Για αυτό πρέπει να βιώνουμε ένα πλήρες φάσμα συναισθημάτων.

Ωστόσο, αν διαπιστώσουμε ότι το άγχος, η θλίψη ή ο θυμός δεν μας επιτρέπουν να βιώσουμε την ευτυχία, ίσως χρειαστεί να διερευνήσουμε τι συμβαίνει.

Αν όμως ήμασταν χαρούμενοι κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας, θα το θεωρούσαμε δεδομένο, θα γινόταν ο κανόνας και τότε, θα έπρεπε να επιδιώξουμε κάποιο άλλο συναίσθημα για να νιώσουμε ζωντανοί.

3. Λαμβάνουμε υπόψη άλλες προοπτικές

Η αλλαγή της νοοτροπίας μας σχετικά με την ευτυχία θα μας βοηθήσει να τη βιώνουμε πιο συχνά.

4. Δίνουμε σημασία στην παρούσα στιγμή και νιώθουμε ευγνωμοσύνη

Σκοπός μας είναι να είμαστε στο εδώ και το τώρα. Οι σιωπηλοί περίπατοι, ο διαλογισμός, οι ασκήσεις με την αναπνοή και το να κρατάμε ημερολόγιο είναι μερικοί εξαιρετικοί τρόποι για να το εξασκήσουμε αυτό.

5. Θεσπίζουμε καθημερινά τελετουργικά ευτυχίας

Εστιάζουμε στα μικρά πράγματα, όπως ένα πρωινό φλιτζάνι καφέ, μια αγκαλιά με το παιδί μας, ένα ραντεβού με τον σύντροφό μας. Τέτοια βήματα μπορούν να δώσουν νόημα ακόμα και στην πιο μουντή Δευτέρα.