Ενας άγραφος νόμος, μια σκιά που ριζώνει: Η κρητική βεντέτα έγινε θεατρικό έργο

Από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης (βεβαίως), σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη.
ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης/ facebook

Ένα πρωτότυπο θεατρικό κείμενο με αφορμή καταγεγραμμένες ιστορίες βεντέτας της Κρήτης, σε συνδυασμό με ιστορικά και πραγματολογικά στοιχεία του φαινομένου. Οι χώροι παρουσίασης είναι δημόσιοι, κρίσιμοι και συμβολικοί. Στα Χανιά, το έργο θα παρουσιαστεί στον αίθριο χώρο των Δικαστηρίων Χανίων, στο Ρέθυμνο στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, στο Ηράκλειο στο αίθριο της Λότζιας και στη Νεάπολη Λασιθίου στην Πλατεία Δικαστηρίων - τόποι ενδιάμεσοι, όπου οι ιστορίες βεντέτας, μπορούν, τώρα να ακουστούν, αλλά όχι να κριθούν.

Τέσσερις ηθοποιοί και ένας μουσικός επί σκηνής γίνονται πρόσωπα - αγγελιαφόροι των ιστοριών και ταυτόχρονα ένορκοι, θύματα και θύτες. Χορεύουν, τρώνε και τραγουδούν ως μια ύστατη τιμή για όσους χάθηκαν.

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης παρουσιάζει την παράσταση «Αντιπεπονθός - Η κρητική βεντέτα», σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, που κάνει πρεμιέρα στις 9 Αυγούστου στα Χανιά και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί σε όλο το νησί.

«Η βεντέτα είναι ένας άγραφος νόμος, μια σκιά που ριζώνει και διαιωνίζεται. Άνθρωποι με διαφορετικές αξιακές αρχές προσπαθούν να απονείμουν δικαιοσύνη μέσα από την αυτοδικία», αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης

Συνεργάτης σκηνοθέτις: Μαριλένα Κατρανίδου

Πρωτότυπα κείμενα: Νεφέλη Μαϊστράλη

Σκηνογραφία: Ξανθή Κόντου

Επιμέλεια φωτισμού: Γιάννης Λύκος

Μουσικός επί σκηνής: Μάνος Μαλαξιανάκης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Κριθάρας, Κατερίνα Λυπηρίδου, Μάνος Στεφανάκης, Ηλέκτρα Φραγκιαδάκη.

Η παράσταση θα δοθεί στα Χανιά στις 9, 10 και 11 Αυγούστου, στο Ρέθυμνο 12 και 13 Αυγούστου, στο Ηράκλειο 17 και 18 Αυγούστου και στη Νεάπολη Λασιθίου στις 19 Αυγούστου.

Η παράσταση ανεβαίνει στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοιχτά Πανιά 2022» του Δήμου Χανίων και της πολιτιστικής επιχείρησης του Δήμου ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και παρουσιάζεται με την υποστήριξη των Δήμων Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου.