Ενας Εύζωνας για την 25η Μαρτίου

... κι η κακοκαιρία Daniel όπως την έζησε ο εικαστικός Αλέξανδρος Ψυχούλης

Μια έκθεση για τους εύρωστους Εύζωνες και μια για την τεράστια καταστροφή που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel , συνθέτουν τα διαφορετικά πρόσωπα του τόπου μας όπως παρουσιάζονται μέσα από δυο ξεχωριστές εκθέσεις στις γκαλερί Σκουφά και a.antonopoulou.art.

Ευζωνες και τσολιάδες με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Οι Εύζωνες είναι ένα επίλεκτο σώμα Ελλήνων στρατιωτών. Το όνομα τους προέρχεται από τις λέξεις ”ευ” και ”ζώννυμι” και σημαίνει ο καλά ζωσμένος. Σαν όρος συναντάται αρχικά στα έπη του Ομήρου για να προσδιορίσει τους ψηλούς, εύρωστους και καλά ζωσμένους πολεμιστές. Οι Εύζωνες είναι γνωστοί και ως ”Τσολιάδες”, μία όχι και τόσο τιμητική ονομασία με προέλευση από την τουρκική λέξη cul (τσιούλ) που σημαίνει ”κουρέλι” η οποία είχε αποδοθεί υποτιμητικά στους κλέφτες και τους αρματολούς επειδή η φουστανέλα τους ήταν ραμμένη από πολλά μικρά κομμάτια υφάσματος.

Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, η Γκαλερί Σκουφά παρουσιάζει στο Electra Art Space μία έκθεση αφιερωμένη στους Εύζωνες με τίτλο ”Ένας Εύζωνας για την 25η Μαρτίου”. Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 21 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 6 Απριλίου.

Εργο του Νεκτάριου Αποσπόρη
Εργο του Νεκτάριου Αποσπόρη
Γκαλερί Σκουφά

Σήμερα, οι Εύζωνες ανήκουν στο τιμητικό άγημα που φρουρεί τον/την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση το δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας. Επιπρόσθετα, είναι υπεύθυνοι για τη φύλαξη του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη μπροστά από τη Βουλή και συγκεντρώνουν πλήθος θεατών σε κάθε αλλαγή φρουράς και ειδικά στην επίσημη πομπή, που με τελετουργικό χαρακτήρα πραγματοποιείται κάθε Κυριακή πρωί στο Σύνταγμα.

Για την έκθεση αυτή, ο γλύπτης Πραξιτέλης Τζανουλίνος δημιούργησε μια σειρά γλυπτών με την αρχετυπική μορφή του Εύζωνα με την επίσημη του ενδυμασία, σε στάση προσοχής. Την παραγωγή των χρωματικών editions σε δύο μεγέθη επιμελήθηκε ο Στάθης Αλεξόπουλος, ενώ κάποια από τα γλυπτά του Τζανουλίνου αποτέλεσαν τον καμβά πάνω στον οποίο ζωγράφησαν καλλιτέχνες-συνεργάτες της Γκαλερί Σκουφά. Το καθένα από αυτά τα γλυπτά είναι αποτέλεσμα της προσωπικής αισθητικής και ερμηνείας του εκάστοτε καλλιτέχνη καθώς και των δικών του στοιχείων αναφοράς.

Εργο του Ανδριανού Σωτήρη
Εργο του Ανδριανού Σωτήρη
Γκαλερί Σκουφά

Η έκθεση πλαισιώνεται από πίνακες, φωτογραφίες και διακοσμητικά αντικείμενα που εμπνέονται από τον Εύζωνα και την παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

  • Γλυπτά του Πραξιτέλη Τζανουλίνου με χρωματικά editions του Στάθη Αλεξόπουλου
  • Γλυπτά του Τζανουλίνου φιλοτεχνημένα από τους: Θράσο Αβαριτσιώτη, Φάνη Γούλη, Τάνια Δημητρακοπούλου, Βασιλική Κούκου, Αλέξανδρο Μαγκανιώτη, Ιόλη Ξιφαρά, Αντώνη Στάβερη, Βίκη Σταματοπούλου, Παναγιώτη Τούντα
  • Φωτογραφία της Αμαλίας Σωτηροπούλου
  • Πίνακες του Αδριανού Σωτήρη, Νεκτάριου Αποσπόρη & Κυριακής Χριστακοπούλου
  • Γλυπτά αντικείμενα από το Στάθη Αλεξόπουλο, Δημήτρη Κοροβέση & Χριστίνα Μόραλη
Εργο του Α. Ψυχούλη με τίτλο: «Προσωρινά θα λέμε πως η αυλή μας είναι μεγάλη»
Εργο του Α. Ψυχούλη με τίτλο: «Προσωρινά θα λέμε πως η αυλή μας είναι μεγάλη»
aaart.gr

Αλέξανδρος Ψυχούλης: Γλύτωσε παρά τρίχα από την κακοκαιρία Daniel κι έκανε την εμπειρία του έκθεση

Η γκαλερί a.antonopoulou.art. εγκαινιάζει το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024, από τις 12.00 ως τις 4.00 μ.μ, τη νέα ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Ψυχούλη.

Μετά τις μεγάλες εγκαταστάσεις, που έκανε στις αρχές του 2000, ο καλλιτέχνης επιστρέφει στη ζωγραφική. Ένα από τα έργα εκείνης της περιόδου, «Το Δωμάτιο», (Λευκό και μαύρο νήμα, ήχος, μεταβλητές διαστάσεις) το οποίο εκτέθηκε στην a.antonopoulou art το 2009, βρίσκεται πλέον στη μόνιμη συλλογή της TATE στο Λονδίνο, ως μέρος της Δωρεάς της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου 2023.

Η νέα του έκθεση έχει τίτλο, «Καταλογισμός».

Εργο του Αλ. Ψυχούλη με τίτλο «Καντέντσα για άστεγους εραστές»
Εργο του Αλ. Ψυχούλη με τίτλο «Καντέντσα για άστεγους εραστές»
aaart.gr

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023, ένας χείμαρρος γεννημένος από την κακοκαιρία Ντάνιελ, παρασύρει το σπίτι του Αλέξανδρου Ψυχούλη στο Νότιο Πήλιο. Ο ίδιος καταφέρνει να βγει απ’ αυτό λίγα λεπτά πριν την ολοκληρωτική κατάρρευση.

Η νέα σειρά ζωγραφικών έργων που έπεται της καταστροφής, είναι μια «θεραπευτική», παιγνιώδης και ταυτόχρονα τρυφερή ματιά στην αγριότητα του φαινομένου.

Οι έννοιες της κατοίκησης, της ασφάλειας, της σταθερότητας μέσα στις νέες κλιματικές συνθήκες, αναπτύσσονται γύρω από τον κεντρικό αφηγηματικό άξονα, τη γέννηση και την αποδρομή μιας καταιγίδας.

Έργα μεγάλων διαστάσεων με επαναλαμβανόμενη γραφή, σχεδόν εμμονική, σαν προσευχή και σαν συγχώρεση προς ένα καιρικό φαινόμενο, με απόλυτη συνείδηση πως τα καιρικά φαινόμενα δεν έχουν καμία ανάγκη από τη δικιά μας συγχώρεση.

Info:

Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 14:00 – 20:00 & Σάββατο 12:00 – 16:00

Δημοφιλή