«Αγαθός» απατεώνας επέστρεψε 336.000 δολ. στον συλλέκτη που αγόρασε ψεύτικο έργο του Bansky

Ο συλλέκτης ελπίζει ότι άλλοι επενδυτές NFT θα μάθουν από τα λάθη του.
Το ψεύτικο ψηφιακό έργο τέχνης του Bansky
Το ψεύτικο ψηφιακό έργο τέχνης του Bansky
Courtesy Pranksy

Σε μια πραγματική παραβολή για αυτοεκπληρούμενες προφητείες, ένας συλλέκτης NFT με το όνομα Pranksy εξαπατήθηκε και αγόρασε έναν ψεύτικο Banksy NFT που είχε συνδεθεί με λινκ στον επίσημο ιστότοπο του καλλιτέχνη.

Κάποιος ειδοποίησε τον συλλέκτη για μια νέα ενότητα με την ένδειξη “NFT” στον ιστότοπο του καλλιτέχνη μέσω της πλατφόρμας κοινωνικών μέσων Discord, σύμφωνα με το BBC. Στη συνέχεια, ο Pranksy ακολούθησε έναν σύνδεσμο προς την ψηφιακή αγορά OpenSea, όπου ένα ψηφιακό έργο τέχνης που απεικονίζει ένα άβαταρ του CryptoPunk που καπνίζει ένα μικροσκοπικό τσιγάρο, πουλιόταν σε δημοπρασία. Πεισμένος από την φαινομενικά νόμιμη πηγή, ο Pranksy έσπευσε να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές για να αγοράσει αυτό που πίστευε ότι ήταν το πρώτο NFT του καλλιτέχνη, με τίτλο «Great Redistribution of the Climate Change Disaster», που το αγόρασε για περίπου 336.000 δολάρια (283.824 ευρώ) με το κρυπτονόμισμα Ethereum.

Ο σύνδεσμος δεν ήταν πλέον στον ιστότοπο του Banksy σήμερα το πρωί και ο συλλέκτης υποψιάστηκε ότι ένας χάκερ μπορεί να τον είχε «φυτέψει» εκεί. Η Artnet News επικοινώνησε με τους ανθρώπους του Banksy στο Pest Control για επιβεβαίωση, αλλά δεν είχε άμεση απάντηση. Ένας εκπρόσωπος του καλλιτέχνη είπε στο BBC: «οποιεσδήποτε δημοπρασίες Banksy NFT δεν σχετίζονται με τον καλλιτέχνη».

Ωστόσο, προς έκπηξη όλων και ανατρέποντας την απάτη, ο απατεώνας επέστρεψε όλο το ποσό της αγοράς στον συλλέκτη (μείον το τέλος συναλλαγής του OpenSea 5.000 δολαρίων). Ο Pranksy έγραψε στο Twitter μετά ότι θα μπορούσε να πρόκειται για έναν «ηθικό χάκερ» που προσπαθεί να προειδοποιήσει τους ανθρώπους να μην κάνουν βιαστικά και ακριβά λάθη με τα NFT. Επίσης σκέφτηκε ότι θα μπορούσε ο απατεώνας να έχει τρομοκρατηθεί από την κάλυψη του περιστατικού στον Τύπο και το γεγονός ότι ο συλλέκτης τους είχε ακολουθήσει στο Twitter.

«Ίσως ο όρος ηθικός χάκερ να μην ήταν ο σωστός», δήλωσε αργότερα στο Artnet News ο Pranksy, ένας συλλέκτης/επενδυτής NFT πλήρους απασχόλησης, ο οποίος προτιμά να διατηρήσει κρυφή την ταυτότητά του.

«Τα διδάγματά μου από αυτήν την εμπειρία είναι μια επανάληψη κάποιων λαθών που έχω κάνει σχετικά με τα NFT τα τελευταία τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Pranksy. «Αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, συνήθως είναι, αλλά να επαληθεύετε πάντα τις επίσημες πηγές πριν από την υποβολή τόσο υψηλών προσφορών».

Πηγή: Artnet news

Δημοφιλή