ΔΙΕΘΝΕΣ
05/03/2020 11:49 EET | Updated 05/03/2020 11:52 EET

Ενας στους πέντε Ευρωπαίους είναι εκτεθειμένος στην υπερβολική ηχορύπανση

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, πολλοί πρόωροι θάνατοι καταγράφονται εξαιτίας της.

Motortion via Getty Images

Ενας στους πέντε Ευρωπαίους εκτίθεται σε επιβλαβή επίπεδα ηχορύπανσης και ο αριθμός αυτός πρόκειται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο την επόμενη δεκαετία, με την κυκλοφορία στους δρόμους των μεγαλουπόλεων να είναι αυτή την στιγμή ο μεγαλύτερος ένοχος, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η έκθεση στον υπερβολικό θόρυβο μπορεί να προκαλέσει σωματική και ψυχική ασθένεια ενώ σχετίζεται άμεσα με τα αυξημένα επίπεδα καρδιακών παθήσεων, άγχους και αϋπνίας. Περίπου 12.000 πρόωροι θάνατοι προκαλούνται από τον θόρυβο στην Ευρώπη κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, ενώ αυτός ευθύνεται για τα 48.000 περίπου ισχαιμικά επεισόδια.

Σημαντικά είναι τα προβλήματα που προκαλεί η ηχορύπανση και στην άγρια ζωή. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη χρονιά έδειξε ότι ο αυξημένος θόρυβος εμποδίζει την ικανότητα των πουλιών να επικοινωνούν ή ακόμα και να ζευγαρώνουν.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, περίπου 113 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται από τα επίπεδα θορύβου οδικής κυκλοφορίας άνω των 55 ντεσιμπέλ, όριο στο οποίο ο οποιοσδήποτε ήχος καθίσταται επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία σύμφωνα με τις επισημάνσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Επιπλέον, 22 εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα θορύβων που προέρχονται από τους σιδηροδρόμους και 4 εκατομμύρια άτομα σε υψηλά επίπεδα θορύβου που προέρχονται από τα αεροσκάφη.

Τουλάχιστον 12.500 Ευρωπαίοι μαθητές εκτιμάται πως υποφέρουν από μαθησιακές δυσκολίες εξαιτίας του θορύβου των αεροσκαφών. Άλλες βιομηχανίες επηρεάζουν αρνητικά περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε ολόκληρη την ήπειρο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότερο από το 18% του αστικού πληθυσμού εκτιμάται ότι εκτίθεται σε επιβλαβή επίπεδα ηχορύπανσης. Η πλειοψηφία αυτών κινδυνεύει από τον θόρυβο εξαιτίας των αυτοκινήτων.

Tρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου υπάρχουν πολλοί. Κατ′ αρχάς τα ηλεκτρικά οχήματα, το περπάτημα και η ποδηλασία μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ταυτόχρονα με την μείωση των ντεσιμπέλ.

Μια άλλη λύση που προτείνεται είναι να δημιουργηθούν νέα πάρκα, χώροι πρασίνου και άλλες ήσυχες περιοχές, ενώ η ασφαλτόστρωση με ομαλότερη άσφαλτο θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να τεθούν περιορισμοί στην ταχύτητα σε αρκετές περιοχές και ως εκ τούτου να μειωθούν οι ανεπιθύμητοι ήχοι.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε σχετικά: «Δεσμευόμαστε να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματική διαχείριση της ηχορύπανσης προκειμένου να προωθήσουμε την καλή υγεία και την ποιότητα της ζωής».