Ένας γιγαντιαίος ραδιενεργός «τάφος»: To πιο τοξικό τουριστικό αξιοθέατο στον κόσμο

Το επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
ASSOCIATED PRESS

Ένα από τα πιο τοξικά – μάλλον το πιο τοξικό- τουριστικό αξιοθέατο στον κόσμο είναι ο «πρωταγωνιστής» βίντεο του καναλιού Dark 5 του YouTube, που εντάσσεται στη σειρά φωτογραφικών ντοκιμαντέρ Dark Photos.

Εμφανισιακά είναι αρχικά δύσκολο να καταλάβει κανείς για τι ακριβώς πρόκειται, αν και θυμίζει κάποιου είδους αρχαίο τάφο: Το κτίσμα αυτό βρίσκεται στην κομητεία Σεντ Τσαρλς στο Μιζούρι των ΗΠΑ και στην ουσία είναι μια «σαρκοφάγος» μέσα στην οποία βρίσκεται ένα απίστευτα δηλητηριώδες περιεχόμενο. Πρόκειται για το Nuclear Waste Adventure Trail and Museum, γνωστό και ως Weldon Spring Nuclear Dump Site, που κάποτε ήταν το μεγαλύτερο εργοστάσιο εκρηκτικών στον κόσμο, και θα γινόταν αργότερα χώρος αποθήκευσης επικίνδυνων ραδιενεργών και τοξικών αποβλήτων.

Στο Weldon Spring υπάρχει θαμμένη μια τεράστια ποσότητα επικίνδυνων αποβλήτων, η οποία καλύπτεται από στρώματα τσιμέντου, πέτρας, πηλού και άμμου- ένας «τάφος» σχεδιασμένος να αντέξει 1.000 χρόνια, ο οποίος είναι επισκέψιμος για το κοινό, με τον κάθε ενδιαφερόμενο να μπορεί να ανεβεί στην κορυφή του.

Στις εγκαταστάσεις αυτές κατασκευάζονταν εκρηκτικά κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά το τέλος του, τη δεκαετία του 1950, γινόταν εκεί η επεξεργασία ουρανίου. Επί σειρά ετών γινόταν εκεί η απόρριψη επικίνδυνων αποβλήτων, ενώ τη δεκαετία του 1960 υπήρξε η ιδέα να γίνεται εκεί και η επεξεργασία του επικίνδυνου χημικού όπλου Agent Orange (ωστόσο δεν προχώρησε).

Οι προβληματισμοί σχετικά με την περιοχή άρχισαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές του 1990 προέκυψε η ιδέα δημιουργίας της «σαρκοφάγου» αυτής, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του Weldon Spring Remedial Action Project Disposal Cell και του Weldon Spring Interpretive Center, αρχικά για ελέγχους για ραδιενέργεια στους εργαζομένους- αργότερα μετατράπηκε σε μουσείο.

Popular in the Community