ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21/02/2018 13:57 EET

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Θεσμικά ανεπίτρεπτη η παρέμβαση Θάνου στην υπόθεση Novartis

SOOC

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε σημερινή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι στερούνται κοινής λογικής οι αναφορές μερίδας του Τύπου περί απόπειρας συγκάλυψης της υπόθεσης, σε περίπτωση που αυτή ανατεθεί σε εφέτη-ανακριτή, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει «θεσμικά ανεπίτρεπτη» τη χθεσινή παρέμβαση της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, στην υπόθεση της Novartis.

Ακόμη, η ΕΔΕ αναφέρει ότι δεκάδες υποθέσεις στο παρελθόν ανατέθηκαν σε εφέτες-ανακριτές λόγω της σπουδαιότητάς τους και της μεγαλύτερης εμπειρίας που διαθέτουν οι ανώτεροι δικαστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο «πόλεμος» για τη Novartis στη Βουλή: Ψηφοφορία για προανακριτική εν μέσω τεταμένου κλίματος

Αναλυτικότερα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Η χθεσινή δήλωση της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού περί έλλειψης αρμοδιότητας του Εφετείου Αθηνών να αναθέσει την υπόθεση Novartis σε ειδικό εφέτη-ανακριτή είναι αφενός θεσμικά ανεπίτρεπτη, διότι χωρίς καμία εξουσία παρεμβαίνει σε ένα ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών, και αφετέρου νομικά εσφαλμένη τουλάχιστον ως προς τη διαδικασία σύγκλησής της.

Θυμίζουμε ότι ακριβώς όμοια ήταν η περίπτωση της ”Χρυσής Αυγής” στην οποία το Εφετείο όρισε ειδικό εφέτη-ανακριτή, ενώ αρχικά την ανάκριση διεξήγαγε ανακριτής Διαφθοράς του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Είναι εντελώς ακατανόητες και στερούμενες κοινής λογικής οι αναφορές μερίδας του Τύπου περί απόπειρας συγκάλυψης της υπόθεσης εάν αυτή ανατεθεί σε εφέτη-ανακριτή. Δεκάδες υποθέσεις στο παρελθόν ανατέθηκαν σε εφέτες-ανακριτές λόγω της σπουδαιότητάς τους και της μεγαλύτερης εμπειρίας που διαθέτουν οι ανώτεροι δικαστές, χωρίς βεβαίως να αμφισβητείται από κανέναν η ικανότητα των δικαστικών λειτουργών του πρώτου βαθμού.

Η επιλογή του εφέτη-ανακριτή γίνεται σύμφωνα με το νόμο και με πλήρη διαφάνεια από την Ολομέλεια του δικαστηρίου και είναι ανήθικος και υποβολιμαίος οποιοσδήποτε υπαινιγμός διατυπώνεται από δημοσιογράφους.

Σε κάθε περίπτωση η αποκλειστική κρίση για ένα τέτοιο ζήτημα ανήκει στους δικαστές του Εφετείου και κανείς δεν δικαιούται να προβαίνει σε υποδείξεις για την άσκηση ή μη του δικαιοδοτικού τους καθήκοντος».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)