ΔΙΕΘΝΕΣ
14/03/2019 15:51 EET | Updated 14/03/2019 17:12 EET

Συνεχίζεται η τουρκοαμερικανική διελκυστίνδα για F-35 και S-400

Δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας και κορυφαίο Αμερικανό στρατηγό.

ASSOCIATED PRESS

Η Τουρκία αναμένει την παράδοση των μαχητικών F-35 από τις ΗΠΑ τον Νοέμβριο δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις αμερικανικές προειδοποιήσεις πως τα stealth μαχητικά δεν θα παραδοθούν στην Τουρκία εάν η γείτονας προμηθευτεί τους ρωσικούς πυραύλους S-400.

«Παρά κάποιες δηλώσεις, η διαδικασία για τα F-35 προχωρά ομαλά, οι πιλότοι και η ομάδα συντήρησης συνεχίζουν να εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ» είπε ο Ακάρ σε γεύμα με Τούρκους στρατηγούς στην Άγκυρα την Τετάρτη, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

 

Erol Dogrudogan / Reuters

 «Αναμένουμε την παράδοση των F-35 τον Νοέμβριο στην επαρχία Μαλάτια, οι σχετικές προετοιμασίες για τις υποδομές είχαν ολοκληρωθεί» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι η χώρα του συνεχίζει να κάνει αυτό που της αντιστοιχεί ως προς τον σχεδιασμό και την κατασκευή κάποιων τμημάτων των F-35.

Αναφερόμενος στους S-400, είπε πως η Τουρκία έχει ξεκάθαρη θέση, σημειώνοντας πως οι ΝΑΤΟϊκοί Patriot που είχαν εγκατασταθεί από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ολλανδία απομακρύνθηκαν μετά από ενάμιση χρόνο. «Οπότε όλοι είδαν πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βασίζουμε την επιβίωσή μας σε προσωρινά μέτρα, και θα έπρεπε να το αποκτήσουμε (το σύστημα S-400)».

JACK GUEZ via Getty Images

 Ο Ακάρ πρόσθεσε ότι βασικό κριτήριο για την Τουρκία είναι να αποκτά τεχνογνωσία, καθώς και δικαιώματα παραγωγής, εκσυγχρονισμού και εξαγωγής από τα συστήματα που αγοράζει. Η Ρωσία απάντησε θετικά σε αυτά τα αιτήματα, και η συμφωνία υπεγράφη μετά από διαπραγματεύσεις, τόνισε- συμπληρώνοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι η γείτονας έχει επιλέξει να ακολουθήσει άλλον δρόμο από αυτόν του ΝΑΤΟ. «Εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, ωστόσο οι προβληματισμοί εθνικής ασφαλείας μας δεν μπορούν να αγνοηθούν» είπε σχετικά.

JACK GUEZ via Getty Images

 Στο μεταξύ, ο Αμερικανός στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι, επικεφαλής της US European Command (EUCOM) και Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR), επανέλαβε, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν θα έπρεπε να παραλάβει τα F-35 εάν όντως προμηθευτεί τους S-400.

«Πιστεύω όντως πως δεν θα έπρεπε να δώσουμε τα F-35 εάν υπάρχουν S-400 στην Τουρκία» είπε σχετικά, προσθέτοντας ωστόσο ότι μιλά καθημερινά με Τούρκους αξιωματούχους για το θέμα. «Ξέρω τους ηγέτες τους πολύ καλά. Σκοπός μας είναι να τους κρατήσουμε ως σημαντικούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ στο μέλλον» σημείωσε ο Αμερικανός στρατηγός.