ΗΠΑ: Η Ford αποσύρει 200.000 SUV από την αγορά

Λόγω κινδύνου φωτιάς στους ανεμιστήρες θέρμανσης και ψύξης.
via Associated Press

Η Ford ανακαλεί σχεδόν 200.000 μεγάλα SUV στις Η.Π.Α. επειδή οι κινητήρες ανεμιστήρα θέρμανσης και ψύξης μπορεί να χαλάσουν και να πιάσουν φωτιά.

Η απόσυρση αφορά τα μοντέλα Ford Expeditions και Lincoln Navigators από το 2015 έως το 2017.

Η εταιρεία Dearborn, που εδρεύει στο Μίσιγκαν, αναφέρει σε κυβερνητικά έγγραφα ότι έχει αναφορές για 25 πυρκαγιές που προκλήθηκαν από τους κινητήρες, οι οποίοι βρίσκονται πίσω από το ντουλαπάκι. Δεκατρείς πυρκαγιές περιορίστηκαν στην περιοχή του κινητήρα του ανεμιστήρα, ενώ 12 προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στα SUV. Τρεις πυρκαγιές προκάλεσαν ζημιές σε κατασκευές και μία προκάλεσε ζημιές σε άλλο όχημα.

Ένα άτομο ανέφερε τραυματισμούς στο χέρι και τα δάχτυλά του και όλες οι αναφορές πυρκαγιάς έδειξαν ότι τα οχήματα ήταν σε κίνηση τη στιγμή του συμβάντος, είπε η Ford σε έγγραφα που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη από την Εθνική Διοίκηση Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι δεν έδωσε οδηγία στους οδηγούς να παρκάρουν τα SUV σε εξωτερικούς χώρους. Υποστηρίζει ότι ορισμένοι πελάτες ανέφεραν ότι δεν λειτουργούν οι ανεμιστήρες, και ότι αντιλήθηκαν μυρωδιές καμένου ή καπνού που προέρχονταν από τους αεραγωγούς ενώ το όχημα ήταν αναμμένο.

Οι αντιπρόσωποι θα αντικαταστήσουν το συγκρότημα κινητήρα του μπροστινού ανεμιστήρα χωρίς κόστος για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα ειδοποιηθούν από τις 12 Σεπτεμβρίου.