ΔΙΕΘΝΕΣ
08/02/2021 16:50 EET | Updated 08/02/2021 16:52 EET

ΗΠΑ: Η Γερουσία επισπεύδει τη δεύτερη δίκη του Τραμπ

Η καταδίκη του, ωστόσο, δεν μοιάζει πολύ πιθανή.

Carlos Barria / Reuters

Ενα χρόνο μετά την απαλλαγή του από τη Γερουσία για την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας, ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, πρόκειται να αντιμετωπίσει μια δεύτερη δίκη αυτή τη φορά κατηγορούμενος για υποκίνηση του βίαιου όχλου που εισέβαλε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με την τελευταία δίκη, ωστόσο, και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να προχωρήσουν με γρήγορες διαδικασίες που δεν αναμένεται να διαρκέσουν περισσότερο από μια εβδομάδα, εμποδίζοντας τυχόν απρόβλεπτες εξελίξεις.

Οι Δημοκρατικοί θέλουν μια ζωηρή παρουσίαση των γεγονότων από τους επικεφαλής της αποστολής του Σώματος σχετικά με τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο, τα οποία οδήγησαν στο θάνατο πέντε ατόμων, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση εικόνων για την τεκμηρίωση της πολιορκίας και την αναφορά στα λόγια του Τραμπ που πιστεύουν ότι οδήγησαν στην ιστορική τραγωδία.

Αλλά γνωρίζουν το γεγονός ότι μια μακρά δίκη θα έτρωγε πολύτιμο χρόνο από το πρόγραμμα της Γερουσίας - χρόνος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της ημερήσιας διάταξης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της πρόσθετης οικονομικής ανακούφισης για τον κορονοϊό και της επιβεβαίωσης των υπολοίπων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν είναι πιθανό να επιτρέψουν στους Δημοκρατικούς να προχωρήσουν σε νομοθετικές δραστηριότητες και στην διεξαγωγή της δίκης ταυτόχρονα.

Μια καταδίκη στη Γερουσία - η οποία απαιτεί 67 ψήφους, ένα απίθανο αποτέλεσμα - θα προσέφερε ως επί το πλείστον μια συμβολική επίπληξη του Τραμπ επειδή δεν είναι πλέον στο αξίωμα. Τρεις πρόεδροι έχουν κατηγορηθεί, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ. Κανένας δεν έχει καταδικαστεί.

Ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η δίκη θα είναι «δίκαιη και γρήγορη», με τους διευθυντές του Σώματος και τους δικηγόρους του Τραμπ να έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την υπόθεσή τους.

Πολλοί Δημοκρατικοί δήλωσαν ότι δεν βλέπουν απαραίτητα την ανάγκη να καλέσουν μάρτυρες στη δίκη, επειδή οι βουλευτές ήταν παρόντες στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου όταν οι ταραχοποιοί εισέβαλαν στο κτίριο. Η κατάθεση των μαρτύρων θα παρατείνει τη διαδικασία, επειδή η ομάδα του Τραμπ πιθανότατα θα ζητήσει μάρτυρες.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει ανάγκη για μάρτυρες. Τα πιο ισχυρά και πειστικά στοιχεία είναι τα λόγια του ίδιου του προέδρου», δήλωσε ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ στην HuffPost US.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του περασμένου έτους, οι Δημοκρατικοί πιέστηκαν για μάρτυρες σχετικά με τις συναλλαγές του Τραμπ με την Ουκρανία. Ωστόσο, τα αιτήματά τους απορρίφθηκαν από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι ήλεγxαν το Σώμα εκείνη την εποχή.

Οι επικεφαλής της νέας δίκης την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησαν από τον ίδιο τον Τραμπ να καταθέσει, ένα θέαμα που σχεδόν σίγουρα θα παρέτεινε τη διαδικασία, αλλά η ομάδα του απέρριψε γρήγορα την πρόσκληση.

Εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν μπροστά ακόμη και πριν ξεκινήσει η δίκη.

Τον περασμένο μήνα, 44 γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ψήφισαν υπέρ μιας πρότασης που υπέβαλε ο γερουσιαστής Ραντ Πολ, η οποία χαρακτήρισε αντισυνταγματική την δίκη ενός πρώην προέδρου, ένα επιχείρημα που απορρίφθηκε από τους επικεφαλής στη Βουλή. Μόνο πέντε Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ψήφισαν μαζί με κάθε Δημοκρατικό για τη συνέχιση της δίκης.

Η ψηφοφορία ήταν μια πρώιμη ένδειξη της έλλειψης υποστήριξης των Ρεπουμπλικάνων για την καταδίκη του Τραμπ, ακόμη και μετά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου. Προσέφερε επίσης περισσότερες αποδείξεις ότι η εξουσία του στο κόμμα θα παραμείνει πολύ μετά την προεδρία του.

«Εχει ήδη αποφασιστεί. Η δίκη έχει τελειώσει αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι όσο πιο σύντομη μπορεί να είναι η δίκη, τόσο το καλύτερο, ώστε η χώρα να μπορεί να αρχίσει να προχωρά και να θεραπεύεται», δήλωσε ο Πολ στην HuffPost.

Αντί να υπερασπιστούν τον Τραμπ επί της ουσίας, οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι βασίστηκαν σε επιχειρήματα σχετικά με τη διαδικασία και το ιστορικό προηγούμενο. Λένε ότι το Σώμα έσφαλε με το να παραπέμψει τόσο  γρήγορα τον Τραμπ, χωρίς να καλέσει μάρτυρες. Λένε επίσης ότι ο Τραμπ είναι ιδιώτης πολίτης τώρα και ότι δεν έχει νόημα να διεξαχθεί δίκη εναντίον του, δεδομένου ότι υπάρχουν άλλες κρίσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως η πανδημία.

«Νομίζω ότι η δίκη είναι χάσιμο χρόνου. Είναι ηλίθιο», είπε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο.

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί θεωρούν τη δίκη ζήτημα αρχής, ακόμη και αν ο Τραμπ δεν είναι πλέον στο αξίωμα, επικαλούμενοι το ιστορικό προηγούμενο δικών πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων.