ΗΠΑ : "Εμφύλιος" στους Ρεπουμπλικάνους με κατάθεση πρότασης αποπομπής του προέδρου της Βουλής

Από μέλος της σκληρής δεξιάς και σύμμαχο του Τραμπ. Κατηγορεί τον επίσης ρεπουμπλικάνο πρόεδρο του σώματος για μυστική συμφωνία με Μπάιντεν στο θέμα των κονδυλίων για την Ουκρανία.
Κέβιν Μακάρθι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων
Κέβιν Μακάρθι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων
via Associated Press

Εμφυλιοπολεμικό εσωκομματικό σκηνικό στήνει Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, σταθερός σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ και μέλος της ομάδας της ”σκληρής δεξιάς” καθώς κατέθεσε πρόταση αποπομπής σε βάρος του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, που είναι επίσης Ρεπουμπλικάνος.

Η κίνηση του Ματ Γκετζ είχε προαναγγελθεί από το Σάββατο και αφού ο πρόεδρος της Βουλής, Κέβιν Μακάρθι κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση για τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να αποφευχθεί προσωρινά ένα shutdown των ομοσπονδιακών υπηρεσιών εξαιτίας της αδυναμίας Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων να συμφωνήσουν για σειρά κονδυλίων.

Στην πρόταση που έφερε ο Μακάρθι -και τελικά υπερψηφίστηκε- είχαν εναντιωθεί πολλοί συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι θεωρώντας πως διευκόλυνε την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βέβαια επίσης στράφηκε κατά το Μακάθρι επειδή η ενδιάμεση πρόταση που πέρασε μέχρι να υπάρξει οριστική συμφωνία για το προϋπολογισμό, δεν περιλαμβάνει κονδύλια για παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.

Μια αναφορά όμως του Μπάιντεν, πως είχε συμφωνήσει με τον Μακάρθι για το θέμα της Ουκρανίας έκανε τον πολιτικά προσκείμενο στον Τραμπ, Γκετζ να κατηγορήσει τον πρόεδρο της Βουλής πως σύναψε «μυστική συμφωνία» με τον Δημοκρατικό πρόεδρο σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό.

Ματ Γκετζ, ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής που ζητά την αποπομπή Μακάρθι
Ματ Γκετζ, ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής που ζητά την αποπομπή Μακάρθι
via Associated Press

Η δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος εναντιώνεται στην εκταμίευση περαιτέρω κεφαλαίων για το Κίεβο, κρίνοντας πως τα χρήματα αυτά πρέπει να διατεθούν για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Η ομάδα αυτή διαθέτει de facto βέτο στη Βουλή για πολλά ζητήματα, λαμβανομένης υπόψη της ισχνής πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στο συγκεκριμένο σώμα του Κογκρέσου.

Η πρόταση μομφής που κατατέθηκε από τον Γκετζ, ο οποίος εκλέγεται στη Φλόριντα, θα αποτελέσει μεγάλη δοκιμασία τις επόμενες ημέρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Προχώρα!», αντέδρασε αμέσως σε αδιάλλακτο τόνο ο Μακάρθι μέσω X (του πρώην Twitter). Ο 58χρονος Κέβιν Μακάρθι εξελέγη πρόεδρος με μεγάλη δυσκολία τον Ιανουάριο εξαιτίας αυτής της πολύ ισχνής πλειοψηφίας.

Για να αναλάβει το αξίωμα αναγκάστηκε να κάνει τεράστιες παραχωρήσεις σε περίπου είκοσι τραμπιστές, συμπεριλαμβανομένης της εκχώρησης της δυνατότητας σε οποιοδήποτε μέλος τους να κινήσει διαδικασία αποπομπής του.

Για να υιοθετηθεί, η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Για να παραμείνει στο αξίωμα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων μάλλον θα χρειαστεί υποστήριξη των Δημοκρατικών. Στις τάξεις της συμπολίτευσης ωστόσο δεν θεωρείται δεδομένο απολύτως τίποτα. Βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες στο κόμμα του προέδρου Μπάιντεν για να αποφασιστεί αν ο κ. Μακάρθι αξίζει ή όχι να υποστηριχθεί και να παραμείνει στο αξίωμα.

Πηγές: ΑFP, ΑΠΕ ΜΠΕ