ΗΠΑ: Επιβάτης χωρίς καμία πτητική εμπειρία προσγείωσε αεροσκάφος λόγω αδυναμίας του πιλότου

«Δεν ξέρω πως να πετάξω αεροπλάνο» ήταν τα πρώτα του λόγια προς στον πύργο ελέγχου.
Edgard Garrido via Reuters

Ενας επιβάτης χωρίς καμία πτητική εμπειρία προσγείωσε με ασφάλεια ένα ιδιωτικό αεροπλάνο σε αεροδρόμιο της Φλόριντα το απόγευμα της Τρίτης, όταν ο πιλότος «εξουδετερώθηκε» λόγω αδυναμίας.

Σύμφωνα με το ηχητικό σήμα που είδε το φως της δημοσιότητας, ο ηρωικός επιβάτης ακούστηκε να λέει στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας ότι δεν ξέρει πώς να πετάξει το αεροπλάνο.

«Εχω μια σοβαρή κατάσταση εδώ», είπε ο άγνωστος επιβάτης στο ηχητικό. «Ο πιλότος μου έχει γίνει ασυνάρτητος και δεν έχω ιδέα πώς να πετάξω το αεροπλάνο».

Στη συνέχεια, ένας ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας άρχισε να παρέχει στον επιβάτη οδηγίες για την προσγείωση του αεροπλάνου, το οποίο τελικά προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα.

«Προσπαθήστε να κρατήσετε τα φτερά στο ίδιο ύψος και δείτε αν μπορείτε να αρχίσετε να κατεβαίνετε. Σπρώξτε τα χειριστήρια και κατεβείτε με πολύ αργό ρυθμό», του είπε ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας

«Προσπαθήστε να ακολουθήσετε την ακτή είτε προς τα βόρεια είτε προς τα νότια. Προσπαθούμε να σας εντοπίσουμε» συνέχισε.

«Μόλις είδατε έναν επιβάτη να προσγειώνει αυτό το αεροπλάνο», ακούγεται να λέει ένας άλλος χειριστής στον πύργο ελέγχου, απευθυνόμενος σε έναν πιλότο της American Airlines που περίμενε να απογειωθεί για τη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας.

«Είπες ότι επιβάτης προσγείωσε το αεροπλάνο;» ρώτησε ο πιλότος της American Airlines. «Ω, Θεέ μου. Τρομερή δουλειά», αναφώνησε.

Δύο άτομα επέβαιναν στο μονοκινητήριο Cessna 208 όταν ο πιλότος είχε «πιθανό ιατρικό πρόβλημα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας. Η κατάσταση του πιλότου δεν έγινε γνωστή.

Η FAA ερευνά το περιστατικό.

(με πληροφορίες από CNN)