ΗΠΑ: Καμία δίωξη στρατιωτικών μας για τον θάνατο αμάχων στην επίθεση με drone στην Καμπούλ

Η έρευνα του Πενταγώνου αναφέρεται σε "λάθος". Δεν θα υπάρξει λογοδοσία για τους νεκρούς, μεταξύ των οποίων 7 παιδιά.
Ένα από τα θύματα της επίθεσης που έγινε "κατά λάθος".
Ένα από τα θύματα της επίθεσης που έγινε "κατά λάθος".
via Associated Press

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δεν θα λογοδοτήσει κανείς από τους στρατιωτικούς που εμπλέκονταν στο πλήγμα, με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, τον περασμένο Αύγουστο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 10 αμάχων, εκ των οποίων επτά παιδιά.

Μια πρώτη έρευνα από τον γενικό επιθεωρητή της Πολεμικής Αεροπορίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επίθεση της 29ης Αυγούστου, ώρες προτού να αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν, ήταν αποτέλεσμα λαθών στην ερμηνεία πληροφοριών και διακοπής της επικοινωνίας. Ο στρατός είχε χαρακτηρίσει το πλήγμα «τραγικό λάθος».

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε σε δημοσιογράφους ότι υψηλόβαθμοι διοικητές έκαναν σειρά προτάσεων στον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν για το συμβάν αυτό. Κανείς όμως δεν πρότεινε να λογοδοτήσει για τις πράξεις του κάποιος στρατιωτικός. Ο Όστιν αποδέχτηκε τις συστάσεις τους, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να καταβάλει αποζημιώσεις και να μετεγκαταστήσει την οικογένεια των Αφγανών που σκοτώθηκαν στο πλήγμα, όμως είναι ακόμη σε συνομιλίες με την ανθρωπιστική οργάνωση για την οποία εργαζόταν ένα από τα θύματα.

Πηγές: Reuters, AFP