Αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ στην Καμπούλ με στόχο ύποπτα μέλη του ISIS-K

Στρατιωτικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε στο Reuters πως η επίθεση είχε ως στόχο ύποπτα μέλη του ISIS-K.
via Associated Press

Σύμφωνα με Αμερικανό στρατιωτικό εκπρόσωπο, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε στρατιωτική επίθεση στην Καμπούλ με drone, επιβεβαιώνοντας τα όσα είπαν λίγο νωρίτερα, δύο αμερικανοί αξιωματικοί στο Reuters.

Οι ίδιοι αξιωματικοί των ΗΠΑ, διατηρώντας την ανωνυμία τους, είπαν ότι το πλήγμα είχε ως στόχο ύποπτα μέλη του ISIS-K, του αφγανικού παραρτήματος του Ισλαμικού Κράτους που ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ την Πέμπτη. Τα μέλη του ISIS-K φέρονται να είχαν φορτώσει όχημα με εκρηκτικά και στόχευαν να χτυπήσουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

″Είμαστε βέβαιοι ότι πετύχαμε τον στόχο που θέλαμε”, δήλωσε στρατιωτικός αξιωματούχος στο δίκτυο CBS.

″Οι πρώτες αναφορές δείχνουν ότι δεν υπήρξαν άμαχοι στα θύματα”, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας: ”Δευτερεύουσες εκρήξεις από το όχημα έδειξαν την παρουσία σημαντικής ποσότητας εκρηκτικού υλικού”.

Η επίθεση των ΗΠΑ φαίνεται αρχικά να είναι ένα ξεχωριστό περιστατικό από την έκρηξη που έγινε νωρίτερα σε μια κατοικημένη ιδιοκτησία, 3 μίλια βορειοδυτικά του αεροδρομίου, αν και αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε γειτονιά της Καμπούλ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τρεις ημέρες μετά την πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας όπου οι δυτικές χώρες ολοκληρώνουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών.

Το tweet του ρεπόρτερ του Reuters:

Επίθεση με ρουκέτα σε γειτονιά της Καμπούλ κοντά στο αεροδρόμιο

Οπως αναφέρει το Associated Press, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι η αμερικανική αεροπορική επίθεση είχε στόχο βομβιστή αυτοκτονίας που βρισκόταν σε όχημα και ήθελε να πλήξει το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αφγανικής αστυνομίας από την έκρηξη που προήλθε από την ρουκέτα έχασε τη ζωή του ένα παιδί. Η ρουκέτα έπληξε τη γειτονιά Khuwja Bughra της Καμπούλ, δήλωσε ο Ρασίντ, αρχηγός της αστυνομίας της Καμπούλ. Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει ακόμα την επίθεση

Ορισμένες εικόνες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μαύρα σύννεφα καπνού να ανεβαίνουν στον αέρα πάνω από τα κτίρια. Ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί πληροφορίες για άλλα θύματα.

Δύο μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι η έκρηξη φαίνεται να προκλήθηκε από ρουκέτα που έπληξε ένα σπίτι σε περιοχή στη βόρεια πλευρά του αεροδρομίου.

Όπως μετέδωσε το BBC, ένας αξιωματούχος του αφγανικού υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι πράγματι σημειώθηκε μια έκρηξη που προκλήθηκε από επίθεση με ρουκέτα η οποία έπληξε μια κατοικία κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η ίδια πηγή επισήμανε ότι δεν επλήγη το αεροδρόμιο.

Έπειτα από την επίθεση της περασμένης Πέμπτης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το αφγανικό παράρτημα του Ισλαμικού Κράτους, το ΙSIS-K, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε ότι είναι ”πολύ πιθανή” μια νέα τρομοκρατική επίθεση.

Δημοφιλή