Προειδοποίηση Μπάιντεν για νέες επιθέσεις - Στην τελική ευθεία η αποχώρηση του στρατού από το Αφγανιστάν

Μία νέα τρομοκρατική επίθεση "είναι εξαιρετικά πιθανή" τις επόμενες 24 με 36 ώρες.
Αμερικανοί στρατιώτες συνοδεύουν Αφγανούς πολίτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Αμερικανοί στρατιώτες συνοδεύουν Αφγανούς πολίτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
US MARINES via via REUTERS

Σε κατάσταση συναγερμού για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, ο στρατός των ΗΠΑ μπήκε στην τελική φάση της αποχώρησής του από το Αφγανιστάν και της απομάκρυνσης Αμερικανών, Αφγανών και άλλων που προσπαθούν απεγνωσμένα να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν, πριν την λήξη της προθεσμίας της 31ης Αυγούστου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε χθες ότι αξιωματούχοι του στρατού των ΗΠΑ του είπαν ότι μία νέα τρομοκρατική επίθεση ”είναι εξαιρετικά πιθανή” τις επόμενες 24 με 36 ώρες.

Οι σοροί των 13 Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, στις 26 Αυγούστου, από τον ISIS-K, βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους, βρίσκονται καθ′ οδόν προς τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Αυτό το ταξίδι είναι είναι επώδυνη στιγμή του 20ετούς Αμερικανικού πολέμου, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 2.400 στρατιώτες των ΗΠΑ και τελειώνει με την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, οι οποίοι είχαν εκδιωχθεί όταν οι Αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν στην χώρα τον Οκτώβριο του 2001.

Ενα αεροπορικό χτύπημα με drone των ΗΠΑ, σε απάντηση για την βομβιστική επίθεση του ISIS-K, σκότωσε δύο μαχητές, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

″Αυτή η επίθεση δεν ήταν η τελευταία” δήλωσε ο Μπάιντεν μετά την συνάντησή του με την ομάδα Εθνικής Ασφάλειας και τους επικεφαλής του στρατού.

Το Πεντάγωνο έδωσε στην δημοσιότητα τα ονόματα των 13 νεκρών - 11 Πεζοναύτες, ένας του Ναυτικού και ένας του Στρατού Ξηράς. Δώδεκα εξ αυτών ήταν μεταξύ 20 και 30 ετών. Ορισμένοι είχαν γεννηθεί το 2001, όταν άρχισε ο μεγαλύτερος σε διάρκεια πόλεμος των ΗΠΑ. Ο μεγαλύτερος ήταν 31 ετών. Ηταν οι πρώτοι νεκροί στρατιώτες από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η τότε κυβέρνηση Τραμπ συμφώνησε με τους Ταλιμπάν να σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον Αμερικανών, με αντάλλαγμα την αποχώρηση του συνόλου των. δυνάμεων των ΗΠΑ έως τον Μάιο του 2021. Τον Απρίλιο, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι 2.500 με 3.000 στρατιώτες που παρέμεναν στο Αφγανιστάν, θα έφευγαν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον στρατιώτες έφτασαν στην χώρα, για να βοηθήσουν την αποχώρηση των Αμερικανών πολιτών και των Αφγανών συνεργατών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, η στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ στην Καμπούλ, που φτάνει τα 5.800 άτομα, μπήκε στην τελική φάση της αποχώρησής της. Χθες, παρέμεναν 4.000 στρατιώτες. Για λόγους ασφαλείας, όπως δήλωσε ο Κίρμπι, το Πεντάγωνο δεν θα δίνει καθημερινή, λεπτομερή περιγραφή της αποχώρησης τόσο των στρατιωτών, όσο και του εξοπλισμού.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι κατά την χθεσινή, αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ, σκοτώθηκαν δύο μέλη του ISIS-K, τα οποία σχεδίαζαν και διευκόλυναν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο Μπάιντεν δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι οι επικεφαλής του στρατού του είπαν ότι ”μία τρομοκρατική επίθεση είναι εξαιρετικά πιθανή τις επόμενες 24 με 36 ώρες” και ο Κίρμπι δήλωσε ότι η αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ δεν εξουδετέρωσε την απειλή εναντίον του αεροδρομίου της Καμπούλ.

″Εχασαν κάποια δυνατότητα να σχεδιάζουν και να οργανώνουν αποστολές, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι πλέον δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε για τον ISIS-K.”

Δημοφιλή