ΗΠΑ: «Καζάνι που βράζει» τα Πανεπιστήμια - Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε Χάρβαρντ και Μπράουν

Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Τράμπ που συγκρίνει τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις με την συγκέντρωση της άκρας δεξιάς στη Σάρλοτσβιλ.
Anadolu via Getty Images

Γιγαντώνεται στα Αμερικανικά πανεπιστήμια το κίνημα κατά του πολέμου στη Γάζα, με το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) στο Λος Άντζελες να ακυρώνει την τελετή αποφοίτησής στις 10 Μαΐου, επικαλούμενο μέτρα ασφαλείας.

Η απόφαση έρχεται καθώς οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν από μια μικρή ομάδα 70 φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, καθώς δεκάδες πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ βρίσκονται πλέον σε αναβρασμό.

Σε ανακοίνωσή της, η USC είπε ότι «δεν είναι σε θέση να περιφρουρήσει την αποφοίτηση 65.000 φοιτητών, με τις οικογένειες και τους φίλους τους.

Διαδηλωτές στο πανεπιστήμιο της Μινεσσότα.
Διαδηλωτές στο πανεπιστήμιο της Μινεσσότα.
via Associated Press

Την Τετάρτη, η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 93 άτομα στην πανεπιστημιούπολη για παραβίαση του Πανεπιστμιακού χώρου και διέταξε την διάλυση όσως είχαχν κατασκηνώσει στους χώρους του και απαγόρευσε στην μουσουλμάνα φοιτήτρια Asna Tabassum να εκφωνεί λόγους ως επικεφαλής των φοιτητών.

Στο Πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα, 28 διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες Πέμπτη αφού αρνήθηκαν να σταματήσουν τις διαδηλώσεις και να φύγουν από τους χώρους του Campus.

Οι διαδηλωτές στο Έμορι φώναζα συνθήματα υπερ των Παλαιστινίων αλλά και για την απόφαση να δημιουργηθεί κέντρο εκπαίδευσης της αστυνομίας στην Ατλάντα, γνωστό ως “Cop City” από τους επικριτές του.

Οι αστυνομικές δυνάμεις του Έμορι έριξαν χημικά στους χώρους του πανεπιστημίου, όταν οι φοιτητές άρχισαν αν τους πετούν αντικείμενα, με τους φοιτητές να καταγγέλουνη ότι η αστυνομία τους πυροβολούσε με πλαστικές σφαίρες.

Μια διαδηλώτρια που εμφανίζεται σε βίντεο να συλαμβάνεται από την αστυνομία είναι η Noelle McAfee, πρόεδρος του τμήματος φιλοσοφίας του Emory. Όπως αναφέρει στο βίντεο, η διαδηλωση ήταν ειρηνημική μέχρι που εισέλθε η αστυνομία στο πανεπιστήμιο.

«Από μια ειρηνική διαμαρτυρία έγινε χαμός μέσα σε ένα λεπτό», είπε.

Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις και σε άλλα πανεπιστήμια

Το κύμα διαμαρτυριών κατά του πολέμου, στα πανεπιστημια ξεκίνησε από το Κολούμπια και πυροδοτήθηκε από την επέμβαση της αστυνομίας και τη σύλληψη 108 φοιτητών.

Φοοιτητές στου Χάρβαρντ μετέχουν στις διαδηλώσεις των πανεπιστημίων της Μασαχουσέτης.
Φοοιτητές στου Χάρβαρντ μετέχουν στις διαδηλώσεις των πανεπιστημίων της Μασαχουσέτης.
Anadolu via Getty Images

Οι φοιτητές έχουν ζητήσει από τις πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων να σταματήσουν να δέχονται δωρεές από εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή όπλων και άλλες βιομηχανίες που υποστηρίζουν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο Chisato Mimura, φοιτητής νομικής και επικεφαλής διαδηλώσεων στο Πανεπιστήμιο Yale στο Κονέκτικατ, είπε στο BBC ότι οι φοιτητές είναι εξαγριωμένοι με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τους Πρυτάνεις επειδή «κυριολεκτικά χρηματοδοτούσαν και εξόπλιζαν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στη γενοκτονία».

«Αυτό που κάνουν είναι να στηρίζουν αυτόν τον πόλεμο» είπε.

Όμως οι επικριτές των διαδηλώσεων, μεταξύ τους πολλοί Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί, καταδικάζουν τις κινητοποιήσεις, κάνοντας λόγο για ενέργειες αντισημιτικής φύσης, με πολλούς Εβραίους φοιτητές να υποστηρίζουν ότι ένιωσαν ανασφάλεια εν μέσω διαδηλώσεων, αν και πολλοί συμμετέχουν σε αυτές.

Στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης, ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποδέχτηκε περίπου 100 διαδηλωτές με πινακίδες που έγραφαν “Genocide Joe” και άλλα συνθήματα καθώς παρευρέθηκε σε επίσημη εκδήλωση

Νέες σκηνές στήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Northwestern στο Σικάγο, με την αστυνομία να βρίσκεται μέσα στην πανεπιστημιούπολη αν και δεν αναφέρθηκαν συλλήψεις.

Πολιτειακό πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Πολιτειακό πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.
Anadolu via Getty Images

Οι διοργανωτές του κινήματος Uncommitted, το οποίο έχει ενθαρρύνει τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους να απορρίψουν τον Πρόεδρο Μπάιντεν στις εκλογές του Νοεμβρίου, δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στοις φοιτητικές διαδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Φοιτητές στα Πανεπιστήμια Τζορτζτάουν, Τζορτζ Ουάσιγκτον και στο American Univercity διαδήλωσαν στην Ουάσιγκτον.

Το Πανεπιστήμιο Brandeis στη Βοστώνη, όπου το ένα τρίτο των φοιτητών είναι Εβραίοι, δήλωσε ότι θα παρατείνει την προθεσμία μετεγγραφής για να διευκολύνει τους φοιτητές που νιώθουν ευάλωτοι, να φοιτήσουν σε άλλα πανεπιστήμια.

Το Πολιτειακό Πολυτεχνείο της Καλιφόρνια, Humboldt ανακοίνωσε ότι η πανεπιστημιούπολη του θα παραμείνει κλειστή μέχρι την επόμενη εβδομάδα λόγω των διαδηλωτών και των καταλήψεων σε κτίρια

Στις διαδηλώσεις έχουν ενταχθεί και οι φοιτητές σε Χάρβαρντ, Μπράουν, MIT, πανεπιστήμιο του Τέξας, Γέιλ και στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε χθες τις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων που συνταράσουν τις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, υποστηρίζοντας πως η διαβόητη συγκέντρωση της άκρας δεξιάς στη Σάρλοτσβιλ δεν ήταν «τίποτα» μπροστά στο «επίπεδο του μίσους» των τρεχουσών κινητοποιήσεων.

«Η Σάρλοτσβιλ δεν ήταν τίποτε απολύτως, τίποτε σε σύγκριση με το επίπεδο μίσους που έχετε εδώ, είναι τεράστιο μίσος», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Αναφερόταν στη συγκέντρωση οπαδών της άκρας δεξιάς στην Βιρτζίνια το 2017, που άρχισε με πορεία νεοναζιστών και μελών της Κου Κλουξ Κλαν με αναμμένους πυρσούς στα χέρια.

Την επομένη ξέσπασαν αψιμαχίες ανάμεσα σε οπαδούς της υποτιθέμενης ανωτερότητας της λευκής φυλής και αντιρατσιστές αντιδιαδηλωτές. Νεοναζιστής όρμησε με το αυτοκίνητό του πάνω σε πλήθος αντιδιαδηλωτών, σκοτώνοντας τη νεαρή Χέδερ Χέιερ και τραυματίζοντας άλλους 19 ανθρώπους.

Ο τότε πρόεδρος Τραμπ είχε τότε στηλιτεύσει τη βία «κι από τις δύο πλευρές». Έχει εξάλλου κατηγορηθεί για ανοχή ως εύνοια στην άκρα δεξιά.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη επικρίνει το φοιτητικό κίνημα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δηλώνοντας την Τρίτη για παράδειγμα πως συμμετέχουν σε αυτό «πολύ ριζοσπαστικοποιημένοι τύποι» που θέλουν να «διαλύσουν» τα πανεπιστήμια.

Η εκστρατεία του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν, αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο, αντέδρασε με ειρωνεία στην τοποθέτηση του Ρεπουμπλικάνου, μεταφορτώνοντας βίντεο με τη βία της άκρας δεξιάς στη Σάρλοτσβιλ.

Ο Λευκός Οίκος, παρότι αρκετοί Δημοκρατικοί αντιδρούν έντονα στις διαδηλώσεις, υπερασπίστηκε το δικαίωμα των φοιτητών στην ελευθερία του λόγου.

Δημοφιλή