ΗΠΑ: Μία ακόμη πολιτεία περιορίζει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση με νόμο

Το νέο νομοσχέδιο έχουν ήδη καταγγείλει οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και ο Λευκός Οίκος.
Catherine McQueen via Getty Images

Μία ακόμη αμερικανική πολιτεία, το Άινταχο, υιοθέτησε νομοθεσία που επιτρέπει στους πολίτες να προσφεύγουν νομικά εναντίον κλινικών και γιατρών που κάνουν αμβλώσεις, μία ακόμη απόπειρα να περιοριστεί το δικαίωμα αυτό των γυναικών στις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο, το οποίο υπέγραψε χθες Τετάρτη ο κυβερνήτης του Άινταχο, επιτρέπει στις οικογένειες των γυναικών που υποβλήθηκαν σε άμβλωση – αλλά και στον πατέρα του εμβρύου, ακόμη κι αν η σύλληψη προήλθε από βιασμό—να προσφεύγουν νομικά εναντίον των κλινικών ή των γιατρών που έκαναν την επέμβαση. Βασίζεται σε παρόμοιο νομοσχέδιο που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στο Τέξας.

Βάσει της νομοθεσίας του Άινταχο δεν επιτρέπεται να γίνονται αμβλώσεις αφού εντοπιστεί καρδιακή λειτουργία στο έμβρυο, περίπου στην 6η εβδομάδα της κύησης, εκτός κι αν υπάρχει άμεσος ιατρικός λόγος ή σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας. Ωστόσο τόσο ο βιασμός όσο και η αιμομιξία θα πρέπει να έχουν καταγγελθεί πρώτα στις αρχές, ενώ θα πρέπει να δίνεται στον γιατρό που πρόκειται να κάνει την άμβλωση αντίγραφο της αστυνομικής έκθεσης.

Ο Μπραντ Λιτλ, κυβερνήτης του Άινταχο, που δηλώνει ένθερμος υποστηρικτής των δικαιωμάτων «των μωρών που πρόκειται να γεννηθούν», εξέφρασε την ανησυχία ότι το νομοσχέδιο αυτό ενδέχεται να κριθεί αντισυνταγματικό καθώς «δίνει στους πολίτες το δικαίωμα να επιβάλουν αυστηρά πρόστιμα για την άσκηση ενός δικαστικά αναγνωρισμένου συνταγματικού δικαιώματος».

Κάτι τέτοιο υπονομεύει τους θεσμούς και «αποδυναμώνει τις συλλογικές μας ελευθερίες», προειδοποίησε ο Λιτλ σε επιστολή του προς τους βουλευτές της πολιτείας.

Ο κυβερνήτης του Άινταχο εξέφρασε την ανησυχία ότι η εφαρμογή αυτού του είδους των νομοθεσιών ενδέχεται να πλήξει και άλλα δικαιώματα των Αμερικανών, τα οποία είναι ιδιαίτερα προσφιλή στους συντηρητικούς, όπως το δικαίωμα στην οπλοκατοχή.

Το νέο νομοσχέδιο έχουν ήδη καταγγείλει οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και ο Λευκός Οίκος.

«Οι κοινοβουλευτικοί περηφανεύτηκαν ξεκάθαρα ότι αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί ένα ‘πανούργο’ μέσο για τον περιορισμό της πρόσβασης στην άμβλωση» παρακάμπτοντας τη δικαιοσύνη, δήλωσε η Λόρεν Μπράμγουελ στέλεχος μιας ισχυρής οργάνωσης προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων, η οποία κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο είναι «ανεύθυνο και πολιτικά υποκινούμενο ώστε να κάνει κακό».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι χαρακτήρισε το νομοσχέδιο επαίσχυντη απόπειρα να αμφισβητηθεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ «Ρόου εναντίον Γουέιντ», η οποία υιοθετήθηκε το 1973 και διασφάλισε το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Συνολικά 1.844 μέτρα που αφορούν την αντισύλληψη και την άμβλωση έχουν υιοθετηθεί σε 46 πολιτείες από την 1η Ιανουαρίου ως τις 15 Μαρτίου 2022, σύμφωνα με το ινστιτούτο ερευνών Guttmacher, που μάχεται για το δικαίωμα των γυναικών να ορίζουν το σώμα τους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δημοφιλή