ΔΙΕΘΝΕΣ
23/08/2021 17:15 EEST | Updated 23/08/2021 17:18 EEST

ΗΠΑ: Ο FDA έδωσε την πλήρη έγκριση στο εμβόλιο Pfizer-BioNTech

Κανένα από τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια δεν είχε λάβει προηγουμένως την πλήρη έγκριση του FDA.

Carlos Osorio via Reuters
Vials of the Pfizer/BioNTech coronavirus disease (COVID-19) vaccine, which was authorized by Canada to be used for children aged 12 to 15, are seen at Woodbine Racetrack pop-up vaccine clinic in Toronto, Ontario, Canada May 5, 2021. REUTERS/Carlos Osorio

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε τη Δευτέρα πλήρη έγκριση για το εμβόλιο COVID-19 που κατασκευάστηκε από την Pfizer Inc και τον γερμανό συνεργάτη BioNTech SE για χρήση σε άτομα άνω των 16 ετών.

Η έγκριση ανοίγει τον δρόμο ώστε να αρθούν μία σειρά από προαπαιτούμενα που έθεταν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, οι οποίοι ανέμεναν την τελική έγκριση του FDA προτού εφαρμόσουν την υποχρεωτικότητα.

Το εμβόλιο έχει εγκριθεί για επείγουσα χρήση από τον Δεκέμβριο και περισσότεροι από 204 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες το έχουν ήδη λάβει. Ωστόσο κανένα από τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια για τον COVID-19 δεν είχε λάβει προηγουμένως την πλήρη έγκριση από τον FDA.

Αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας ελπίζουν ότι η απόφαση αυτή θα πείσει περισσότερους μη εμβολιασμένους Αμερικανούς πως το εμβόλιο της Pfizer είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. 

«Ενώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη λάβει με ασφάλεια εμβόλια για τον COVID-19, αναγνωρίζουμε ότι για ορισμένους, η έγκριση του εμβολίου από τον FDA μπορεί τώρα να εμπνεύσει επιπλέον εμπιστοσύνη για να προχωρήσουν σε εμβολιασμό», δήλωσε η Janet Woodcock, εν ενεργεία επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.