ΗΠΑ: Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ενώπιον του Κογκρέσου για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica

ΗΠΑ: Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ενώπιον του Κογκρέσου για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica
Leah Millis / Reuters

Απολογητική ήταν η στάση του 33χρονου ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, κατά την κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδος), η οποία συνεχίστηκε μέχρι αργά, εν μέσω του σκανδάλου της Cambridge Analytica, που έχει αφήσει έκθετο όπως ποτέ άλλοτε το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο του πλανήτη.

Είναι ξεκάθαρο πως «δεν κάναμε αρκετά για να αποτρέψουμε τη χρήση αυτών των εργαλείων για κακό» δήλωσε ο Ζάκερμπεργκ, σημειώνοντας πως αυτό ισχύει για τα fake news, τα περί ξένης παρέμβασης στις εκλογές, τη ρητορική μίσους κ.α. «Δεν είχαμε αρκετά ευρεία εικόνα της ευθύνης μας, και αυτό ήταν μεγάλο λάθος. Ήταν λάθος μου, και λυπάμαι. Άρχισα το Facebook, το διοικώ, και είμαι υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει σε αυτό» είπε, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία του βιώνει μια μεγάλη «φιλοσοφική μετατόπιση».

Aaron Bernstein / Reuters

Συνεχίζοντας, σημείωσε πως το Facebook διερευνά σε βάθος την υπόθεση της Cambridge Analytica και ενημερώνει τους χρήστες για την παραβίαση.

«Κορυφαία μου προτεραιότητα ήταν πάντα η κοινωνική μας αποστολή να διασυνδέουμε ανθρώπους, να δημιουργούμε κοινότητες και να φέρνουμε τον κόσμο πιο κοντά. Οι διαφημιστές και οι developers δεν θα πάρουν ποτέ προτεραιότητα όσο διοικώ το Facebook» συνέχισε ο ιδρυτής του κοινωνικού δικτύου, προσθέτοντας, κατά τη διάρκεια της ακρόασης, πως θεωρεί ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μαθαίνουν πώς χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι μακροσκελείς πολιτικές προστασίας προσωπικών δεδομένων προκαλούν μπέρδεμα, υπογραμμίζοντας ότι όσο πιο μεγάλο γίνεται το κείμενο των όρων χρήσης, τόσο λιγότεροι θα είναι αυτοί που θα συμφωνούν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη πως το Facebook πουλά δεδομένα σε διαφημιστές. «Αυτό που επιτρέπουμε είναι να μας λένε οι διαφημιστές σε ποιους θέλουν να απευθυνθούν και μετά τις βάζουμε (τις διαφημίσεις) σε θέσεις» είπε, προσθέτοντας πως το Facebook «απλά δείχνει τις διαφημίσεις στα σωστά άτομα, χωρίς αυτά τα δεδομένα να αλλάζουν χέρια και να πηγαίνουν στους διαφημιστές».

Leah Millis / Reuters

Όσον αφορά στην υπόθεση της Cambridge Analytica αυτής καθαυτής, επέμεινε πως «αναλάβαμε δράση, κατεβάσαμε την εφαρμογή και απαιτήσαμε τόσο ο developer της εφαρμογής και η Cambridge Analytica να διαγράψουν και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν όσα δεδομένα είχαν. Μας είπαν ότι το έκαναν. Εκ των υστέρων, ήταν ξεκάθαρα λάθος να τους πιστέψουμε...δεν είναι ένα λάθος που θα (ξανα)κάνουμε».

Leah Millis / Reuters

Σημειώνεται πως, κατά τη διάρκεια της ακρόασης, η Cambridge Analytica προβαίνει σε σειρά από tweets όπου επιμένει ότι δεν χάκαρε το Facebook ούτε παραβίασε νόμους, καθώς και ότι διέγραψε τα επίμαχα δεδομένα όταν της ζητήθηκε να το κάνει.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Αμερικανών γερουσιαστών, ο Ζάκερμπεργκ συνέχισε τις παραδοχές πως «έχουμε κάνει λάθη», ενώ, μιλώντας για το ζήτημα της ρητορικής μίσους, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως μέσα σε 5-10 χρόνια θα υπάρχουν εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης τα οποία θα μπορούν να βοηθήσουν στον έγκαιρο εντοπισμό της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, παρουσιάζει η απάντηση του «Mr. Facebook» όταν ρωτήθηκε για το αν το Facebook θα είναι δωρεάν: «Θα υπάρχει πάντα μια έκδοση του Facebook που θα είναι δωρεάν»- πιθανώς υπαινισσόμενος μια μελλοντική έκδοση του κοινωνικού δικτύου επί πληρωμή.

Όσον αφορά στο θέμα της προπαγάνδας και της αποτροπής παρεμβάσεων από το εξωτερικό στις εκλογές, είπε πως «είναι μια από τις κορυφαίες μου προτεραιότητες για το 2018. Ένα από τα πράγματα που μετανιώνω περισσότερο είναι ότι αργήσαμε να εντοπίσουμε τις ρωσικές πληροφοριακές επιχειρήσεις το 2016. Αναμέναμε έναν αριθμό πιο ”παραδοσιακών κυβερνοεπιθέσεων...αλλά αργήσαμε να εντοπίσουμε τις νέες πληροφοριακές επιχειρήσεις».

Leah Millis / Reuters

Όπως είπε, το Facebook έχει αναπτύξει νέα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης για να εντοπίζει τους ψεύτικους λογαριασμούς, όχι μόνο για τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 στις ΗΠΑ, αλλά και για τις αναμετρήσεις σε Βραζιλία, Μεξικό, Πακιστάν, Ουγγαρία και Ινδία. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως, ερωτηθείς για το αν έχει ο ίδιος προσωπικά απαντήσει σε ερωτήσεις από το γραφείο του Ειδικού Εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος διερευνά τη φερόμενη ρωσική εμπλοκή στις εκλογές του 2016, απάντησε όχι, προσθέτοντας ωστόσο πως άλλοι εργαζόμενοι του Facebook το έχουν κάνει.

Ως προς το θέμα της προστασίας προσωπικών δεδομένων, δήλωσε πρόθυμος να προχωρήσει σε θέσπιση ειδικών μηχανισμών ελέγχου στις ΗΠΑ. Πιεζόμενος να απαντήσει όσον αφορά στο αν θα υποδεχόταν επιβολή ρυθμιστικών πλαισίων λειτουργίας, απάντησε «εάν οι κανονισμοί είναι σωστοί, ναι». Ερωτηθείς για το αν πιστεύει πως οι Ευρωπαίοι (με τους αυστηρότερους κανονισμούς της ΕΕ) έχουν τη σωστή προσέγγιση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, απάντησε διστακτικά πως «νομίζω ότι αντιμετωπίζουν τα πράγματα σωστά».

Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ερωτήθηκε και για την αναφορά του ΟΗΕ που συνδέει το Facebook με υποκίνηση γενοκτονίας στη Μιανμάρ: Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς μπορεί να διασφαλίζεται ότι η ρητορική μίσους θα «κατεβαίνει» εντός 24 ωρών, είπε πως «δουλεύουμε πάνω σε αυτό».

Το Facebook βρίσκεται αντιμέτωπο με μια όλο και πιο έντονη κρίση εμπιστοσύνης από πλευράς χρηστών, διαφημιστών, εργαζομένων και επενδυτών, μετά την παραδοχή ότι προσωπικά δεδομένα 87 εκατ. ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων στις ΗΠΑ, συλλέχθηκαν από την Cambridge Analytica- μια εταιρεία πολιτικών συμβούλων η οποία συμπεριλαμβάνει στους πελάτες της την προεκλογική καμπάνια του προέδρου Τραμπ. Επίσης, συνεχίζονται οι αναταράξεις για θέματα όπως τα fake news και η φερόμενη ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές μέσω της πλατφόρμας του (και των social media γενικότερα).

Δημοφιλή