ΗΠΑ: Όλο και περισσότερες γυναίκες στρέφονται στο Facebook για να βρουν δωρητή σπέρματος

Οι τιμές των τραπεζών σπέρματος έχουν εκτοξευθεί στα ύψη - ένα μόνο φιαλίδιο σπέρματος μπορεί να κοστίσει 1.000 δολάρια.
Antonio Marquez lanza via Getty Images

Η Άντζελα προσπαθούσε επί δύο χρόνια να μείνει έγκυος μέσω τράπεζας σπέρματος.

Αλλά μετά από την αγορά δέκα φιαλιδίων και με τα έξοδα να έχουν φτάσει τα 10.000 δολάρια, η Άντζελα ακόμα δεν είχε καταφέρει να συλλάβει παιδάκι.

«Άρχισε να γίνεται κοστοβόρο για εμάς», είπε στο Businessinsider.

Η Άντζελα και η σύζυγός της άρχισαν να ψάχνουν άλλες εναλλακτικές. Μια φίλη τους πρότεινε να ψάξουν ομάδες στο Facebook, που ασχολούνται με το να φέρουν σε επαφή δωρητές και άτομα που θέλουν να μείνουν έγκυες.

Έτσι η Άντζελα, της οποίας το επώνυμο έχει αφαιρεθεί για την προαστασία της ιδιωτικής της ζωής γνώρισε τον Κάιλ Γκόρντι σε μια ομάδα του μέσου κοινωνικής δικτύωσης που λέγεται «Sperm Donations USA».

Ο Γκόρντι ήταν ανέκαθεν δωρητής σπέρματος και ισχυρίζεται πως μέσω των δωρεών του, έχουν γεννηθεί περίπου 70 παιδιά. Ο δωρητής αντάλλαξε μηνύματα με την Άντζελα και τη σύζυγό της για δυο βδομάδες, πριν αποφασίσουν να συναντηθούν όλοι μαζί σε ένα δημόσιο πάρκινγκ, όπου ο Κάιλ έδωσε δωρεάν στην Άντζελα ένα κυπελάκι με το σπέρμα του.

Η Άντζελα είναι μια από τις χιλιάδες γυναίκες που ψάχνουν δωρητή σπέρματος μέσω του Facebook,με τον ίδιο τρόπο που μπορείτε να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο στρώμα ή στατικό ποδήλατο.

Πολλές από αυτές τις γυναίκες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά την αγορά του σπέρματος από μια τράπεζα, όπου ένα μόνο φιαλίδιο μπορεί να κοστίσει 1.000 δολάρια ή περισσότερο. Άλλες θεραπείες γονιμότητας είναι ακόμη πιο ακριβές και συνήθως δεν καλύπτονται από τις ασφάλειες, ωθώντας περισσότερους ανθρώπους να ακολουθήσουν ανεξέλεγκτες προσεγγίσεις do-it-yourself.

Η Άντζελα θυμάται μια φίλη της να της λέει πως ξόδεψε περίπου το ποσό μιας προκαταβολής για ένα σπίτι σε θεραπείες γονιμότητας, για να μείνει έγκυος.

«Λυπάμαι για αυτούς τους ανθρώπους. Θα έπρεπε να μαζεύουμε αυτά λεφτά για να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας», αναφέρει η ίδια.

Με το δωρεάν σπέρμα που πήρε από τον Γκόρντι, η Άντζελα κατάφερε να μείνει έγκυος. Ο γιος της θα γίνει 2 ετών τον Ιούλιο. Η Άντζελα και η σύζυγός της λένε πως αν αποφασίσουν να κάνουν δεύτερο παιδί, «σίγουρα θα ακολουθήσουμε ξανά αυτή τη διαδικασία».

Εύρεση δωρεάν δωρητών στο διαδίκτυο

Οι ΗΠΑ σε μεγάλο βαθμό δεν παρακολουθούν τα δεδομένα της τράπεζας σπέρματος, από το πόσοι άνδρες δωρίζουν σε τράπεζες έως πόσα παιδιά συλλαμβάνονται μέσω δωρεάς σπέρματος κάθε χρόνο. Έτσι, ενώ το κόστος της τράπεζας σπέρματος των ΗΠΑ αυξάνεται, δεν έχουν συλλεχθεί στοιχεία σχετικά με την έκταση αυτών των αυξήσεων.

Η Κριστίνα Γκράχαμ, η οποία πριν από τρία χρόνια, ήθελε να αγοράσει σπέρμα μέσω τράπεζας, αλλά βρήκε τη διαδικασία πολύ ακριβή, ειδικά από τη στιγμή που θα μπορούσαν να χρειαστούν πολλές προσπάθειες μέχρι να μείνει έγκυος. Η ίδια ανέφερε πως η χαμηλότερη τιμή που εκείνη και η σύζυγός της βρήκαν, ήταν 500 δολάρια για ένα φιαλίδιο σπέρματος.

«Τότε σκέφτηκα με τη σύζυγό μου: «Μήπως υπάρχει κόσμος που θα το έκανε αυτό τσάμπα;“», είπε. Από τότε, η Γκράχαμ μίλησε με 2 δωρητές σπέρματος που δεν ήθελαν χρήματα, τους οποίους γνώρισε στο Facebook. Ακόμα προσπαθεί να μείνει έγκυος.

Τώρα, ο δωρητής έρχεται στο σπίτι της όταν εκείνη είναι στις γόνιμες μέρες, εκσπερματώνει σε ένα κυπελάκι και η Γκράχαμ χρησιμοποιεί μια σύριγγα για να εισάγει το σπέρμα μέσα της - μια μέθοδος που μοιάζει με την τεχνητή γονιμοποίηση.

Οι γυναίκες που εργάζονται με δωρεάν δότες και επιλέγουν τεχνητή γονιμοποίηση μπορούν να αγοράσουν τα υλικά που χρειάζονται στο διαδίκτυο.

Ομάδες στο Facebook προτείνουν τη χρήση μαλακών κυπέλλων για σπέρμα και εκτοξευτών λιπαντικών για τη σπερματέγχυση. Εταιρείες όπως η Mosie Baby και η Frida Fertility πωλούν ειδικά κιτ σπερματέγχυσης στο σπίτι.

Δημοφιλή