ΗΠΑ: Πιθανώς απόρρητα έγγραφα βρέθηκαν σε παλιό γραφείο του Τζο Μπάιντεν

Έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
via Associated Press

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζει πιθανώς απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν σε χώρο γραφείων του πρώην ινστιτούτου του προέδρου Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.

Ο Ρίτσαρντ Σάουμπερ, ειδικός σύμβουλος του προέδρου, είπε πως «ένας μικρός αριθμός εγγράφων με ενδείξεις απορρήτου» ανακαλύφθηκαν καθώς οι προσωπικοί δικηγόροι του Μπάιντεν άδειαζαν τα γραφεία του Penn Biden Center, όπου ο νυν πρόεδρος διατηρούσε ένα γραφείο από τότε που εγκατέλειψε την αντιπροεδρία το 2017, μέχρι λίγο πριν αρχίσει την εκστρατεία για την εκλογή του στην προεδρία το 2019. Τα έγγραφα βρέθηκαν στις 2 Νοεμβρίου, σε «κλειδωμένο ντουλάπι» στο γραφείο, σύμφωνα με τον Σάουμπερ.

Ο Σάουμπερ είπε πως οι δικηγόροι ενημέρωσαν αμέσως το Γραφείο του Συμβούλου του Λευκού Οίκου, που ενημέρωσε τη National Archives and Records Administration, η οποία έλαβε τα έγγραφα την επόμενη ημέρα.

Άτομο ενημερωμένο για την υπόθεση είπε πως ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ ζήτησε από τον Τζον Λάους, US Attorney for the Northern District of Illinois, να εξετάσει το θέμα. Ο Λάους είναι ένας από τους λίγους εισαγγελείς που παρέμειναν μετά την αλλαγή της κυβέρνησης.

Η αποκάλυψη πως ο Μπάιντεν ενδεχομένως να μην μεταχειρίστηκε όπως έπρεπε απόρρητα ή προεδρικά έγγραφα θα μπορούσε να αποτελέσει «πονοκέφαλο» για τον πρόεδρο, που έχει χαρακτηρίσει την απόφαση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διατηρεί εκατοντάδες τέτοια έγγραφα στο ιδιωτικό του κλαμπ στη Φλόριντα ως «ανεύθυνη». Ο Τραμπ έκανε παρέμβαση στο μέσο κοινωνικής δικτύωσής του, ρωτώντας «πότε θα κάνει επιδρομή το FBI στα πολλά σπίτια του Τζο Μπάιντεν, ίσως και στον Λευκό Οίκο;».

Η αποκάλυψη λαμβάνει χώρα με τους Ρεπουμπλικανούς να έχουν πάρει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και να υπόσχονται ευρείας κλίμακας έρευνες πάνω στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή