ΔΙΕΘΝΕΣ
26/06/2020 10:29 EEST | Updated 26/06/2020 10:35 EEST

ΗΠΑ: Πολιτείες σταματούν το άνοιγμα λόγω νέας αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού

Οι ημερήσιοι θάνατοι, οι νοσηλείες και το ποσοστό των τεστ που βγαίνουν θετικά οδεύουν στα δραματικά επίπεδα του Απριλίου.

ASSOCIATED PRESS

Ο εφιάλτης του lockdown επανέρχεται πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο σε ορισμένες αμερικανικές πολιτείες, όπου καταγράφεται νέα ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μετά την άρση της καραντίνας.

Στην Αριζόνα η κρίση βαθαίνει στην Αριζόνα ενώ ο κυβερνήτης του Τέξας, που πίεζε όσο κανείς άλλος για το άνοιγμα της χώρας, τώρα υποχωρεί άρον - άρον, καθώς ο καθημερινός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ έχει επιστρέψει στα τραγικά επίπεδα του περασμένου Απριλίου.

Τα εκτεταμένα τεστ που διεξάγονται σε όλη τη χώρα ευθύνονται σε ένα βαθμό για τους αυξημένους αριθμούς, ωστόσο οι ειδικοί λένε ότι ο ιός φαίνεται να επιστρέφει, προτού προλάβει να απομακρυνθεί.

Οι ημερήσιοι θάνατοι, οι νοσηλείες και το ποσοστό των τεστ που βγαίνουν θετικά επίσης έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε αρκετά μέρη της χώρας, κυρίως στο Νότο και τη Δύση.

Στην Αριζόνα, το 23% των τεστ που διεξήχθησαν τις τελευταίες επτά ημέρες ήταν θετικά - ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο του εθνικού μέσου όρου - και οι 415 ασθενείς που νοσηλεύονται με υποστήριξη αναπνευστήρα αποτελεί ρεκόρ. Το Μισισίπι είδε τον ημερήσιο αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να σπάει το ρεκόρ δύο φορές αυτήν την εβδομάδα.

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ, έβαλε φρένο στην άρση των περιορισμών και επέβαλε εκ νέου απαγόρευση των επιλεκτικών χειρουργικών επεμβάσεων σε ορισμένα μέρη για τη διατήρηση του διαθέσιμου νοσοκομειακού χώρου, αφού ο αριθμός των ασθενών σε όλη την πολιτεία υπερδιπλασιάστηκε σε δύο εβδομάδες.

Αντίστοιχα, ο επίσης Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Αριζόνα, Νταγκ Ντουσέ,  δήλωσε ότι οι περαιτέρω προσπάθειες για να άνοιγμα μπαίνουν στον πάγο καθώς αυξάνονται οι ασθενείς. Η Δημοκρατική κυβερνήτης του Νέου Μεξικού, Μισέλ Λουζαν Γκρίσαμ, θορυβημένη από τα όσα συμβαίνουν στις δύο γειτονικές πολιτείες τόνισε στο ίδιο μήκος κύματος ότι «βρισκόμαστε σε αναμονή».

ASSOCIATED PRESS

«Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε ως πολιτεία είναι να κάνουμε πισωγύρισμα και να κλείσουμε ξανά τις επιχειρήσεις», είπε ο Τεξανός Αμποτ.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν 34.500 κρούσματα COVID-19 μόνο την Τετάρτη, ελαφρώς λιγότερα από την προηγούμενη ημέρα, αλλά ακόμα κοντά στο υψηλό των 36.400 που καταγράφηκε στις 24 Απριλίου, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Ο ημερήσιος μέσος όρος αυξήθηκε κατά περισσότερο από 50% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με ανάλυση του Associated Press. Οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανώς πολύ υψηλότεροι λόγω περιορισμένων τεστ και άλλων παραγόντων.

Το κατά πόσον η αύξηση των κρουσμάτων μεταφράζεται σε μια εξίσου τρομακτική αύξηση των θανάτων στις ΗΠΑ θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, ανέφεραν εμπειρογνώμονες, κυρίως από το κατά πόσον οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις. Οι θάνατοι ανά ημέρα σε εθνικό επίπεδο είναι περίπου 600, μετά από μια κορύφωση της τάξης των 2.200 νεκρών ημερησίως στα μέσα Απριλίου.

«Είναι πιθανό, αν παίζουμε τα χαρτιά μας άσχημα και κάνουμε πολλά λάθη, να επιστρέψουμε σε αυτό το επίπεδο. Αλλά αν είμαστε έξυπνοι, δεν υπάρχει λόγος να φτάσουμε τους 2.200 θανάτους την ημέρα», δήλωσε ο Δρ Ασίς Τζα, διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Υγείας του Χάρβαρντ.

Ο αριθμός των καθημερινών θανάτων στις ΗΠΑ έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, ακόμη και όταν ανέβηκαν τα κρούσματα, ένα φαινόμενο που, όπως ανέφεραν οι ειδικοί, ενδέχεται να αντικατοπτρίζει την βοήθεια ορισμένων θεραπειών, τις καλύτερες προσπάθειες που γίνονται για την πρόληψη λοιμώξεων στα γηροκομεία και ένα αυξανόμενο ποσοστό κρουσμάτων μεταξύ των νεότερων, που είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν σε σχέση με τους ηλικιωμένους.

ASSOCIATED PRESS

Αρκετές πολιτείες έγραψαν ρεκόρ ημερησίων κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα, όπως η Αριζόνα, η Καλιφόρνια, η Νεβάδα, το Τέξας και η Οκλαχόμα. Η Φλόριντα κατέγραψε πάνω από 5.000 νέες περιπτώσεις για μια δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τα τεστ για κορονοϊό τους τελευταίους μήνες και τώρα ανακαλύπτουν πιθανώς πολλές λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις που δεν  είχαν εντοπιστεί νωρίτερα, όταν οι διαγνωστικές εξετάσεις ήταν περιορισμένες και επικεντρώνονταν συχνά σε άρρωστους.

Υπάρχουν όμως και άλλα πιο ξεκάθαρα προειδοποιητικά σημάδια, συμπεριλαμβανομένου ενός αυξανόμενου αριθμού θανάτων ανά ημέρα σε πολιτείες όπως η Αριζόνα και η Αλαμπάμα.

 

ASSOCIATED PRESS

Οι αριθμοί «συνεχίζουν να πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση», είπε ο Ντουσέ. «Μπορούμε να περιμένουμε ότι οι αριθμοί μας θα είναι χειρότεροι την επόμενη και μεθεπόμενη εβδομάδα».

Την Πέμπτη, ο διευθυντής των Κέντρων Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, εκτίμησε ότι ένα ποσοστό μεταξύ 5 και 8% του αμερικανικού πληθυσμού έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό, ήτοι πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι - ο δεκαπλάσιος αριθμός από τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί (2,4 εκατομμύρια).

Αξιωματούχοι γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι πολλά κρούσματα δεν εντοπίστηκαν, εξαιτίας έλλειψης τεστ ή μη εμφάνισης συμπτωμάτων σε ορισμένα μολυσμένα άτομα.

MARTIN BERNETTI via Getty Images

Την ώρα που ορισμένες πολιτείες επιβάλλουν νέους περιορισμούς ή σταματούν το άνοιγμά τους, ορισμένες επιχειρήσεις ακολουθούν τον ίδιο δρόμο. Η Disney, για παράδειγμα, θα καθυστερήσει το άνοιγμα της Disneyland που ήταν προγραμματισμένο για τα μέσα Ιουλίου.

Καθώς οι πολιτικοί προσπαθούν να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ της δημόσιας υγείας και της οικονομίας, η κυβέρνηση ανέφερε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα μειώθηκε ελαφρά σε 1,48 εκατομμύρια, δείχνοντας ότι οι απολύσεις επιβραδύνονται αλλά εξακολουθούν να είναι οδυνηρά υψηλές.

(με πληροφορίες από Associated Press)