ΔΙΕΘΝΕΣ
24/09/2020 10:25 EEST | Updated 24/09/2020 10:27 EEST

ΗΠΑ: Προτρέπουμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Μήνυμα του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα για τις ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις.

Anadolu Agency via Getty Images

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και να επιλέξει τον δρόμο του διαλόγου έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μπίγκαν, κατά την ομιλία του στο 38ο ετήσιο αμερικανοτουρκικό συνέδριο.

«Είμαι υποχρεωμένος να είμαι σαφής ότι υπάρχουν σημαντικές και αυξανόμενες ανησυχίες στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με ορισμένες τουρκικές πολιτικές» τόνισε ο Μπίγκαν και εξήγησε: «Εχουμε εκφράσει βαθιά ανησυχία για την αύξηση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η σύγκρουση μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Ελλάδας, ωφελεί μόνο τους κοινούς αντιπάλους που επιδιώκουν να σπείρουν διχόνοια και διατλαντικό διχασμό. Προτρέπουμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις και τα βήματα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Τις τελευταίες ημέρες, καλωσορίσαμε τις αποσυμπιεστικές ενέργειες της Αγκυρας, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής τουρκικών πλοίων από περιοχές που υπόκεινται σε ανταγωνιστικές αξιώσεις. Ελπίζουμε να δούμε συνεχείς διμερείς συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για περαιτέρω μείωση των εντάσεων και ενθαρρύνουμε και τις δύο χώρες να συνεχίσουν να εργάζονται μέσω του ΝΑΤΟ για μια τεχνική συμφωνία λήψης μέτρων που θα αποτρέψουν την εμπλοκή. Οι χώρες της περιοχής πρέπει να επιλύσουν τις διαφωνίες τους διπλωματικά και ειρηνικά».

Στη συνέχεια ο Μπίγκαν εξέφρασε την δυσαρέσκεια των ΗΠΑ και για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. «Μια τέτοια δραστηριότητα συνεχίζει επίσης να αυξάνει απαράδεκτα τις εντάσεις. Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν λαμβάνουν θέση για το πώς οι άλλες χώρες οριοθετούν τα θαλάσσια σύνορά τους, αυτό πρέπει να γίνει μέσω ειρηνικού διαλόγου και όχι μέσω προκλητικής, μονομερούς δράσης», υπογράμμισε.

Την ομιλία του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών ανάρτησε στο twitter ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του πρώτου. «Προτρέπουμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις και τα βήματα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή» έγραψε στην ανάρτησή του.

Sponsoed Post