ΗΠΑ: Σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή καταδικάστηκε ο μακελάρης του Μπάφαλο

Υπέρμαχος της "ανωτερότητας της λευκής φυλής", που τον προηγούμενο Μάιο σκότωσε δέκα Αφροαμερικανούς.
via Associated Press

Σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο της Νέας Υόρκης ο 19χρονος Πέιτον Τζέντρον, ένας υπέρμαχος της ”ανωτερότητας της λευκής φυλής”, που τον προηγούμενο Μάιο σκότωσε δέκα Αφροαμερικανούς σε ένα σουπερμάρκετ στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.

Η ακροαματική διαδικασία ολοκληρώθηκε σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Συγγενής θύματος επιχείρησε να επιτεθεί στον καθ’ ομολογία δράστη του μακελειού, αλλά τον ακινητοποίησαν αστυνομικοί και ο Τζέντρον φυγαδεύτηκε προσωρινά από την αίθουσα.

Στις 14 Μαΐου, έπειτα από πολύμηνη προετοιμασία, ο Πέιτον Τζέντρον πήγε στο σουπερμάρκετ Tops, ντυμένος με στολή παραλλαγής και οπλισμένος με ημιαυτόματο τύπου AR-15. Μετέδιδε απευθείας σε διαδικτυακή πλατφόρμα την επίθεσή του, έχοντας νωρίτερα αναλύσει τα σχέδιά του σε «μανιφέστο» στο οποίο εξηγούσε ότι εμπνεύστηκε από προηγούμενες επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα. Επέλεξε το συγκεκριμένο σουπερμάρκετ στο Μπάφαλο, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από το σπίτι του, επειδή σε εκείνη την περιοχή ζουν πολλοί Αφροαμερικανοί.

Σε βάρος του Πέιτον Τζέντρον έχουν επίσης απαγγελθεί κατηγορίες από ομοσπονδιακό δικαστήριο και εφόσον καταδικαστεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή, εάν το υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώξει την επιβολή της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Δημοφιλή