Επανάσταση στη χειρουργική: Πρώτη στον κόσμο μερική μεταμόσχευση καρδιάς σε βρέφος

«Είναι ίσως μια από τις μεγαλύτερες προόδους στη συγγενή καρδιοχειρουργική τα τελευταία 40 χρόνια»
aydinmutlu via Getty Images

Ένα μικρό παιδί ζει σχεδόν δύο χρόνια αφότου υποβλήθηκε στην πρώτη μερική μεταμόσχευση καρδιάς στον κόσμο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από τους γιατρούς του στο Duke Health.

«Αυτή η δημοσίευση είναι απόδειξη ότι αυτή η τεχνολογία λειτουργεί, αυτή η ιδέα λειτουργεί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει άλλα παιδιά», δήλωσε ο Joseph W. Turek, συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής της παιδιατρικής καρδιοχειρουργικής του Duke, αναφέρει το Free Think.

Η πρόκληση: Η καρδιά μας έχει τέσσερις βαλβίδες που λειτουργούν σαν πόρτες, εξασφαλίζοντας ότι το αίμα ρέει μέσω της καρδιάς προς μία μόνο κατεύθυνση. Εάν μία από τις βαλβίδες μας σταματήσει να λειτουργεί σωστά, μπορεί να αντικατασταθεί με μια μηχανική βαλβίδα που πιθανότατα θα διαρκέσει το υπόλοιπο της ζωής μας ή μια βιολογική βαλβίδα από χοίρο, αγελάδα ή νεκρό ανθρώπινο δότη που μπορεί να διαρκέσει 10-20 χρόνια.

Για τα περισσότερα από 330.000 παιδιά παγκοσμίως που γεννιούνται με ανωμαλίες καρδιακών βαλβίδων κάθε χρόνο, η αποκατάσταση του προβλήματος δεν είναι τόσο απλή. Οι διαθέσιμες βαλβίδες αντικατάστασης δεν αναπτύσσονται μαζί με το παιδί, οπότε μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε έως και πέντε επικίνδυνες χειρουργικές επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς καθώς γερνούν, έτσι ώστε οι γιατροί να μπορούν να αντικαταστήσουν την πολύ μικρή καρδιακή βαλβίδα τους με μια ελαφρώς μεγαλύτερη.

Η άλλη επιλογή - μια πλήρης μεταμόσχευση καρδιάς - εξαλείφει την ανάγκη για αυτές τις επαναλαμβανόμενες χειρουργικές επεμβάσεις, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές καρδιές βρεφών δότη για να βοηθήσουν όλους. Εάν υπάρχει διαθέσιμη καρδιά, το παιδί θα χρειαστεί να πάρει μεγάλες δόσεις ανοσοκατασταλτικών για το υπόλοιπο της ζωής του. Αυτά προκαλούν δυσάρεστες παρενέργειες.

Μερική μεταμόσχευση καρδιάς: Περίπου το 43% των καρδιών που δωρίζονται από παιδιά / νεαρούς ενήλικες θεωρούνται ακατάλληλες για μεταμόσχευση, αλλά τουλάχιστον μερικές από αυτές τις καρδιές έχουν λειτουργικές βαλβίδες, ακόμη και αν άλλα μέρη τους δεν λειτουργούν σωστά.

Αυτό έδωσε στους ερευνητές του Duke Health την ιδέα να πραγματοποιήσουν την πρώτη μερική μεταμόσχευση καρδιάς στον κόσμο την άνοιξη του 2022, μεταμοσχεύοντας τις λειτουργικές αρτηρίες και βαλβίδες. Πήραν μια καρδία δότη που δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μια παραδοσιακή μεταμόσχευση και αποκατέστησαν τις ελαττωματικές βαλβίδες σε ένα νεογέννητο, τον Owen Monroe.

Τώρα όπως ανέφεραν οι νέες βαλβίδες του Owen είναι πλήρως λειτουργικές και αναπτύσσονται μαζί με το υπόλοιπο σώμα του. Παίρνει επίσης 75% λιγότερα ανοσοκατασταλτικά από ό, τι θα χρειαζόταν μετά από μια πλήρη μεταμόσχευση καρδιάς και οι γιατροί του είναι αισιόδοξοι ότι δεν θα χρειαστεί άλλες χειρουργικές επεμβάσεις.

«Αυτό που είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο σχετικά με αυτή τη διαδικασία είναι ότι όχι μόνο αυτή η καινοτομία είναι κάτι που μπορεί να παρατείνει τη ζωή των παιδιών, αλλά χρησιμοποιεί μια καρδιά που έχει γίνει δωρεά η οποία διαφορετικά δεν θα ήταν μεταμοσχεύσιμη», δήλωσε ο Michael Carboni, ο καρδιολόγος παιδιατρικών μεταμοσχεύσεων που έκανε τη μεταμόσχευση στον Owen.

Ένα μήνα αργότερα, η ομάδα του Duke πραγματοποίησε την πρώτη μερική μεταμόσχευση καρδιάς ντόμινο.

«Είναι ίσως μια από τις μεγαλύτερες προόδους στη συγγενή καρδιοχειρουργική τα τελευταία 40 χρόνια», δήλωσε ο Turek τον Νοέμβριο του 2023.

«Η αποστολή μου είναι να διαδώσω αυτή την ιδέα σε άλλα ιδρύματα και να την κάνω διαθέσιμη για παιδιά σε όλη τη χώρα και ελπίζω σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Πηγή: FreeThink

Δημοφιλή