ΔΙΕΘΝΕΣ
10/01/2020 18:44 EET | Updated 10/01/2020 20:27 EET

Επεισόδιο μεταξύ ρωσικού και αμερικανικού πολεμικού στην Αραβική Θάλασσα

Ανακοίνωση του 5ου Στόλου του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ.

Education Images via Getty Images

Επεισόδιο μεταξύ ενός αμερικανικού αντιτορπιλικού και ενός ρωσικού πολεμικού πλοίου έλαβε χώρα την Πέμπτη, όπως ανακοινώθηκε από τον 5ο Στόλο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το USS Farragut «προσεγγίστηκε επιθετικά» από ένα ρωσικό πολεμικό ενώ πραγματοποιούσε επιχειρήσεις ρουτίνας στη βόρεια Αραβική Θάλασσα.

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό προέβη στο διεθνές ναυτικό σήμα για κίνδυνο σύγκρουσης, ηχώντας πέντε φορές προειδοποιητικά τη σειρήνα του, και ζήτησε από το ρωσικό σκάφος να αλλάξει πορεία. «Το ρωσικό πλοίο αρχικά αρνήθηκε, αλλά εν τέλει άλλαξε πορεία και τα δύο πλοία απομακρύνθηκαν το ένα από το άλλο. Αν και το ρωσικό πλοίο ανέλαβε δράση, η αρχική καθυστέρηση στη συμμόρφωση στους διεθνείς κανόνες ενώ πραγματοποιούσε επιθετική προσέγγιση αύξησε τον κίνδυνο σύγκρουσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

To ρωσικό υπουργείο Άμυνας απέρριψε τους αμερικανικούς ισχυρισμούς περί «επιθετικής προσέγγισης», υποστηρίζοντας πως το αμερικανικό σκάφος πέρασε από την πορεία του ρωσικού πλοίου, ενεργώντας με «αντιεπαγγελματικό τρόπο» και αναγκάζοντας το ρωσικό πλήρωμα να πραγματοποιήσει ελιγμό αποφυγής.