Επικρίσεις στον Τραμπ για την αναστολή χρηματοδότησης στον ΠΟΥ. Μπιλ Γκέιτς: Είναι όσο επικίνδυνο ακούγεται

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να μετατοπίσει αλλού τις ευθύνες για την πανδημία, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
|
Alex Wong via Getty Images

Στόχος έντονων επικρίσεων έγινε εκ νέου ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εξαιτίας της ανακοίνωσής του περί αναστολής της χρηματοδότησης του ΠΟΥ εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Παράλληλα, διεθνή ΜΜΕ υποδεικνύουν τη συγκεκριμένη κίνηση του Αμερικανού προέδρου ως ως μια απόπειρα μετατόπισης των ευθυνών για την πανδημία, δεδομένων των αποδοκιμασιών απέναντι στους χειρισμούς του.

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε πως αυτή τη στιγμή είναι ώρα για ενότητα στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και όχι για περιορισμό των πόρων που διατίθενται στον ΠΟΥ, ο οποίος ηγείται και συντονίζει τις διεθνείς προσπάθειες. Ο Οργανισμός, τόνισε, με χιλιάδες άτομα του προσωπικού του να βοηθούν ανά τον κόσμο στις προσπάθειες περιορισμού της μετάδοσης του ιού, είναι στην πρώτη γραμμή, υποστηρίζοντας τις χώρες- μέλη και τους πιο ευάλωτους. «Είναι πεποίθησή μου ότι ο ΠΟΥ πρέπει να υποστηριχθεί, καθώς είναι απόλυτα κρίσιμης σημασίας στις προσπάθειες του κόσμου να κερδίσει τον πόλεμο ενάντια στην Covid-19» είπε χαρακτηριστικά.

Ο γγ του ΟΗΕ σημείωσε πως, δεδομένης της άνευ προηγουμένου έκτασης της κρίσης, «είναι πιθανόν τα ίδια γεγονότα να έχουν αναγνωστεί διαφορετικά από διαφορετικές οντότητες. Όταν επιτέλους γυρίσουμε σελίδα σε αυτή την επιδημία, πρέπει να βρεθεί χρόνος για να κοιτάξουμε πίσω προκειμένου να κατανοήσουμε πώς μια τέτοια ασθένεια προέκυψε και εξάπλωσε την καταστροφή της τόσο γρήγορα ανά τον κόσμο, και πώς όλοι οι εμπλεκόμενοι αντέδρασαν στην κρίση». Τα μαθήματα αυτά θα είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση παρόμοιων προκλήσεων, όπως μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον. Αλλά δεν είναι τώρα αυτή η στιγμή».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, ο Ρίτσαρντ Χόρτον, αρχισυντάκτης του ιατρικού επιστημονικού περιοδικού Lancet, έγραψε πως η απόφαση του Τραμπ αποτελεί «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας...κάθε επιστήμονας, κάθε εργαζόμενος στην Υγεία, κάθε πολίτης πρέπει να αντισταθεί και να εξεγερθεί ενάντια σε αυτή την απεχθή προδοσία προς την παγκόσμια ενότητα».

ASSOCIATED PRESS

O δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος δραστηριοποιείται στο πλαίσιο των φιλανθρωπικών του δραστηριοτήτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας (και ήταν μια από τις προσωπικότητες που είχαν προειδοποιήσει μετ’επιτάσεως για τον κίνδυνο μιας πανδημίας στο παρελθόν) έγραψε στο Twitter πως η παύση της χρηματοδότησης στον ΠΟΥ κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης είναι «όσο επικίνδυνη ακούγεται»: «Η δουλειά του είναι να επιβραδύνει την εξάπλωση της Covid-19 και αν σταματήσει αυτή η δουλειά κανένας άλλος οργανισμός δεν θα μπορεί να τους αντικαταστήσει. Ο κόσμος χρειάζεται τον ΠΟΥ τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε».

Ο Αμές Αντάλια, του Johns Hopkins University Center for Health Security, είπε πως ο ΠΟΥ έκανε όντως λάθη και ίσως χρειάζονται αλλαγές, αλλά αυτή η δουλειά πρέπει να λάβει χώρα αφού περάσει η κρίση. «Δεν το κάνεις αυτό στη μέση μιας πανδημίας» είπε χαρακτηριστικά. O Λόρενς Γκόστιν, διευθυντής του κέντρου δημόσιας υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΠΟΥ, προέβλεψε πως οι ΗΠΑ εν τέλει θα βγουν χαμένες, επειδή άλλες χώρες θα σπεύσουν να καλύψου το κενό με αύξηση χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να «χάσουν τη φωνή τους».

Ο ΠΟΥ έχει δεχτεί επικρίσεις για τους χειρισμούς του, καθώς και για αυτό που εκλαμβάνεται ως ευνοϊκή στάση του απέναντι στην Κίνα, παρά τις απόπειρες συγκάλυψης από την κινεζική κυβέρνηση στα αρχικά στάδια. Επίσης, έχει αποδοκιμαστεί για τη συνέχιση του αποκλεισμού της Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί κινεζικό έδαφος/ αποσχιθείσα επαρχία. Από πλευράς της, η κυβέρνηση Τραμπ δέχεται έντονες επικρίσεις από πολλές πλευρές που θεωρούν ότι απέτυχε να προετοιμαστεί επαρκώς για την πανδημία.

(με πληροφορίες από Reuters, NY Times, Guardian)