Επίθεση σε σχολείο στο Νάσβιλ: Υπό ψυχιατρική παρακολούθηση αλλά και κάτοχος 7 όπλων η δράστις

Τα μηνύματα της 28χρονης: "Σχεδιάζω να πεθάνω σήμερα"..."Μια μέρα όλο αυτό θα βγάλει περισσότερο νόημα. Έχω αφήσει πίσω μου αρκετά στοιχεία. Κάτι κακό πρόκειται να συμβεί".
MARK ZALESKI/USA TODAY NETWORK via Reuters

Η ένοπλη δράστις που σκότωσε έξι ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά ηλικίας 8 και 9 ετών, σε θρησκευτική δημοτικό σχολείο στο Νάσβιλ του Τενεσί είχε νόμιμα στην κατοχή της επτά όπλα όπως αποκάλυψε η έρευνα της αστυνομίας.

Οι αρχές μάλιστα αναφέρουν πως οι γονείς της 28χρονης Όνρεϊ Χέιλ, πρώην μαθήτριας του σχολείου που έβαλε στο στόχαστρό της και εντός του οποί έπεσε νεκρή από τα πυρά αστυνομικών, στις καταθέσεις τους αναφέρουν πως η εκτίμησή τους ήταν πως η κόρη τους δεν θα έπρεπε να είναι κάτοχος όπλων ενώ υποστήριξαν πως δεν είχαν ιδέα ότι τα είχε κρύψει μέσα στο σπίτι.

Όπως αποκαλύφθηκε μάλιστα, η δράστις που δήλωνε διεμφυλική και ήταν σε διαδικασία φυλομετάβασης ήταν υπό ”ιατρική παρακολούθηση λόγω συναισθηματικής διαταραχής”, σύμφωνα πάντα με τι αρχές.

Austin Anthony via Reuters

Η ευκολία με την οποία βέβαια κατάφερε να γίνει νόμιμη κάτοχος επτά όπλων, τα οποία μάλιστα αγόρασε από διαφορετικά καταστήματα αποτελεί θέμα του φορτισμένου έντονου διαλόγου που έχει ξεσπάσει και πάλι στις ΗΠΑ περί οπλοκατοχής κυρίως τουφεκίων εφόδου.

Σημειώνεται πως στο Τενεσί εδώ και περίπου δύο χρόνια η κατοχή όπλου και η οπλοφορία είναι ελεύθερη για άτομα άνω των 21 ετών αρκεί να έχουν ”λευκό” ποινικό μητρώο όπως είχε και η Χέϊλ.

Επίσης, όπως αναφέρει το BBC, η Πολιτεία δεν έχει νόμους που να επιτρέπουν στην αστυνομία να αρπάζει όπλα από βίαιους υπόπτους αν και η αστυνομία υποστηρίζει εκ των υστέρων πως παρά την απουσία σχετικής νομοθεσίας οι αρχές επιδιώκουν την κατάσχεση όπλων εάν έχουν υποψίες πως κάποιο άτομο είναι ύποπτο για την διάπραξη εγκλήματος και συνιστά απειλή.

Τα κρίσιμα μηνύματα σε φίλους: ”Σχεδιάζω να πεθάνω σήμερα”, ”Κάποτε όλο αυτό θα βγάζει νόημα”

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε επίσης ότι η 28χρονη δεν στόχευσε συγκεκριμένα κάποια άτομα αφού γενικότερος στόχος ήταν ″το σχολείο και το κτίριο της εκκλησίας”.

Επίσης, η δράστις φαίνεται πως ήθελε να βάλει τέλος στη ζωή της όπως προδίδει ένα μήνυμα που είχε στείλει στο Instagram μιας φίλης της λίγο πριν την ένοπλη επίθεση.

Σε αυτό έγραφε: «Η ανάρτηση που έκανα εδώ για σένα, ήταν ουσιαστικά ένα σημείωμα αυτοκτονίας. Σχεδιάζω να πεθάνω σήμερα. Αυτό δεν είναι αστείο. Πιθανότατα θα ακούσετε για μένα στις ειδήσεις, αφού πεθάνω. Αυτό είναι το τελευταίο μου αντίο. Σ′ αγαπώ. Θα σε ξαναδώ σε μια άλλη ζωή».

Σε μήνυμα προς άλλον παραλήπτη αναφέρει: «Η οικογένειά μου δεν γνωρίζει τι θα κάνω. Μια μέρα αυτό θα βγάλει περισσότερο νόημα. Έχω αφήσει πίσω μου αρκετά στοιχεία. Κάτι κακό πρόκειται να συμβεί».

Περισσότερο φως σχετικά με τα κίνητρα της δράστιδας αναμένεται να ρίξει η εξέταση των γραπτών που άφησε πίσω της τα οποία η αστυνομία κατάσχεσε από το σπίτι και το αυτοκίνητό της. Οι αρχές έχουν χαρακτηρίσει αυτά ως ”μανιφέστο”.

via Associated Press

Θλίψη και καταδίκη από τους πολιτικούς αλλά όχι και πράξεις

Στο μεταξύ μια ολόκληρη πόλη είναι σε κατάστασή σοκ και βυθισμένη στο πένθος όσο και στην οργή για τις χωρίς τέλος ένοπλες επιθέσεις σε σχολεία αλλά Βουλή και Γερουσία στις ΗΠΑ επιμένουν να μην προχωρούν στις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες για έλεγχο της οπλοκαοχής.

Ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την έκκλησή του στο Κογκρέσο να νομοθετήσει για την απαγόρευση πώλησης τουφεκιών εφόδου αλλά η σθεναρή αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αισιοδοξία.

Έτσι ελλείψει καλύτερου ελέγχου, επαφίεται απλά στα σχολεία να επανεξετάσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας τους...

Αλλά δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς από τα σχολεία "να κάνουν ελέγχους ασφαλείας", σχολιάζει η Νίνα Ντάισον, μητέρα τεσσάρων παιδιών, καθώς συμμετείχε σε διαδήλωση στο Νάσβιλ με κεντρικό αίτημα για ουσιαστικό και αυστηρό έλεγχο της οπλοφορίας.

"Γονείς σε όλη τη χώρα απαιτούν αλλαγές εδώ και δεκαετίες και δεν υπήρξε καμία".

Δημοφιλή