Έρχονται δύσκολες εβδομάδες και μήνες - Η προειδοποίηση που τρομάζει το Βέλγιο

500% αύξηση των κρουσμάτων στην Αμβέρσα. Η χώρα έχει τον υψηλότερο αριθμό νεκρών από κορονοϊό στον κόσμο σε σχέση με τον πληθυσμό της με μόνη εξαίρεση το Σαν Μαρίνο.
JOHN THYS via Getty Images

Την ανησυχία του για την εξέλιξη του κορονοϊού εξέφρασε ο πρώην εκπρόσωπος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, Εμμανουέλ Αντρέ, μιλώντας στη βελγική τηλεόραση.

H χώρα των περίπου 11 εκατ. πολιτών έχει καταγράψει μέχρι σήμερα 66.662 κρούσματα και 9.833 νεκρούς ενώ μόλις 17.476 ασθενείς έχουν αναρρώσει πλήρως. Αν και από τον Μάιο είχε υποχωρήσει η εξάπλωση και οι αρχές κατέγραφαν περίπου έως 120 κρούσματα την ημέρα τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνεται νέα μεγάλη αύξηση με έως και τετραπλάσια κρούσματα σε ημερήσια βάση ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στην Αμβέρσα όπου ελήφθησαν έκτακτα μέτρα. Σημειώνεται δε πως το Βέλγιο είναι η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς παγκοσμίως ανά εκατομμύριο πολιτών (με μόνη εξαίρεση το κρατίδιο του Σαν Μαρίνο) και μια από τις χώρες της Ευρώπης με τα περισσότερα κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό της (περισσότερα π.χ. από Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.α.).

«Γνωρίζουμε ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με την επαφή. Γνωρίζουμε επίσης ότι θα υπάρξει σειρά κυμάτων μετά την επιστροφή από τις διακοπές. Επομένως, αναμένουμε να έχουμε πολλά ζητήματα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού» τόνισε ο Εμμανουέλ Αντρέ, προσθέτοντας ότι αναμένονται «δύσκολες εβδομάδες και μήνες».

Μιλώντας στο rtbf, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, για την περίπτωση της Αμβέρσας όπου παρουσιάστηκε αύξηση των κρουσμάτων κατά 500%, ο κ. Αντρέ ανέφερε ότι «αυτό που λείπει από τα μέτρα στην Αμβέρσα, είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων των πολιτών».

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 23.30 μέχρι τις 6 το πρωί.

Παράλληλα, ο πρώην εκπρόσωπος για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID, υπογράμμισε ότι πρέπει να αποφευχθεί «να εξαπλωθεί το φαινόμενο της Αμβέρσας στο σύνολο της χώρας, ή σε γειτονικές χώρες. Τις άλλες εστίες που θα εμφανιστούν, πρέπει να τις περιορίσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται».

Δημοφιλή