ΔΙΕΘΝΕΣ
28/03/2019 15:51 EET | Updated 28/03/2019 16:39 EET

Ο Ερντογάν σήμανε συναγερμό για την τουρκική λίρα: Ζητάει επειγόντως μείωση επιτοκίων

«Bλέπει» επίθεση δυτικών χωρών κατά του νομίσματος με στόχο να παγιδεύσουν την Τουρκία.

Umit Bektas / Reuters

 Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν καλεί την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να μειώσει τα επιτόκια, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός. Ταυτόχρονα, κατηγορεί για την πρόσφατη αστάθεια στο τουρκικό νόμισμα τη Δύση, κάνοντας λόγο για «επιθέσεις» των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων δυτικών χωρών, καθώς και για «νομισματικό πόλεμο με στόχο να παγιδέψουν την Τουρκία».

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 5% έναντι του δολαρίου (την Πέμπτη 28 Μαρτίου), αφού οι τράπεζες άρχισαν να προσφέρουν ρευστότητα στην αγορά του Λονδίνου και πάλι, μετά από αρκετές ημέρες, καθώς προηγήθηκε παρακράτηση ρευστότητας επί αρκετές ημέρες με στόχο τη στήριξη του νομίσματος.

Η λίρα βρέθηκε εσχάτως υπό πίεση για μία ακόμη φορά, λόγω ανησυχιών σχετικά με το ισοζύγιο πληρωμών της Τουρκίας, την ικανότητά της να εξυπηρετεί το εξωτερικό της χρέος και των επανειλημμένων εκκλήσεων από τον Ερντογάν, ο οποίος αυτο-χαρακτηρίστηκε ως «εχθρός των επιτοκίων», ζητώντας να μειώσει η κεντρική τράπεζα τα επιτόκια.

Umit Bektas / Reuters

Μιλώντας σε νέους ψηφοφόρους στην Άγκυρα πριν από τις τοπικές εκλογές  στην Τουρκία (την Κυριακή 31 Μαρτίου), ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είχε αποτρέψει τις επιθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης στη λίρα και πρόσθεσε ότι κάποιες τράπεζες παίζουν ένα παιχνίδι κόντρα στο τουρκικό νόμισμα, ενόψει των εκλογών στη χώρα του. Δεν ονόμασε τις τράπεζες.

Η λίρα υποχώρησε στην ισοτιμία 5.6465 ανά δολάριο την Πέμπτη 28 Μαρτίου, από 5.33 την Τετάρτη 27 Μαρτίου. Το 2018 υποχώρησε συνολικά κατά 30% περίπου, έναντι του δολαρίου. 

«Οι τράπεζες που παίζουν αυτό το διεθνές παιχνίδι έχουν αρχίσει να λένε ότι δεν θα δημοσιεύσουν εκθέσεις επειδή έρχονται εκλογές. Δημοσιεύστε, τι πρόκειται να αλλάξει;», δήλωσε ο Ερντογάν. Και συμπλήρωσε: «Πρέπει να πειθαρχίσουμε τους κερδοσκόπους στην αγορά!»

Associated Press

 Η χώρα οδεύει προς τις κάλπες την Κυριακή 31 Μαρτίου, στις δημοτικές εκλογές, που ο Ερντογάν χαρακτηρίζει ως «ζήτημα επιβίωσης» για την Τουρκία, καθώς η οικονομία έχει πάρει τον κατήφορο.

Ο πληθωρισμός, ο οποίος κινείται σε διψήφια ποσοστά από το 2017, αυξήθηκε σε σχεδόν 25% πέρυσι. Τον Φεβρουάριο ανήλθε σε λιγότερο από 20%.

Ο Ερντογάν, του οποίου οι ανορθόδοξες οικονομικές απόψεις έχουν απογοητεύσει τους επενδυτές, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί καθώς μειώθηκαν τα επιτόκια.

 

πηγή: Reuters