Ερευνα Κάπα Research: 7 στους 10 υπέρ του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας

Τι πιστεύουν οι Ελληνες για την εκκλησία και τον ρόλο της στην καιθημερινότητα των πιστών - Κατά πόσο εμπιστεύονται τον θεσμό της εκκλησίας.
via Associated Press

Το ζήτημα των σχέσεων κράτους-εκκλησίας επανήλθε πρόσφατα στο προσκήνιο με αφορμή τις απαράδεκτες «προειδοποιήσεις» του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, προς βουλευτές που ψήφισαν υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών να μείμουν «μακριά από τις εκκλησίες το Πάσχα».

Η απάντηση διά στόματος Ιερώνυμου ήταν δημόσια και κατηγορηματική: «Δεν θα κάνουμε ό,τι μας πει ο Βελόπουλος» διεμήνυσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ο οποίος στη συνέχεια επισκέφθηκε μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι Βοιωτίας, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει ότι «η συνεργασία μας με την Αρχιεπισκοπή είναι και παραμένει εξαιρετικά στενή».

via Associated Press

Μιας και διανύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της δημοσκόπης που διενήργησε η Κάπα Research αναφορικά με το πώς αντιλαμβάνονται οι Ελληνες τον θεσμό της εκκλησίας, στο πλαίσιο σειράς ερευνών αξιολόγησης των σημαντικότερων θεσμών με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη Μεταπολίτευση.

Η εκκλησία είναι πρώτιστα κοινωνία πιστών, σύμφωνα με τους ερωτώμενους: Με εξαίρεση ένα 30% περίπου, η πλειονότητα αποδίδει στην εκκλησία πνευματικό κυρίως ρόλο και αφήνει στο Κράτος τη ρύθμιση των κοινωνικών ζητημάτων. Για αυτό, άλλωστε, η υποστήριξη στον διαχωρισμό εκκλησίας-Κράτους, καταγράφει αυξητικές τάσεις την τελευταία 20ετία.

Στο ερώτημα «κατά πόσο εμπιστεύεστε κάθε έναν από τους παρακάτω θεσμούς για την πρόοδο και την ευημερία της χώρας μας;» το 38% απαντά πολύ (14%) ή αρκετά (24%) ενώ το 36% λίγο και το 25% καθόλου - ποσοστά που την κατατάσσουν στην 7η θέση πίσω από τον στρατό, την αστυνομία, την ΕΛΣΤΑΤ, την κυβέρνηση, τις επιχειρήσεις και το ΕΣΥ.

Κάπα Research

Στην ερώτηση αν η Εκκλησία πρέπει να έχει λόγο στα θέματα της καθημερινής ζωής των πιστών πέραν των πνευματικών ζητημάτων, πάνω από 6 στους 10 δίνουν αρνητική απάντηση.

Κάπα Research

Αναφορικά με τη στάση της εκκλησίας απέναντι στον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών το 55% εμφανίζεται να διαφωνεί.

Κάπα Research

Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει αντίθετη με το ενδεχόμενο κατάργησης του μαθήματος των θρησκευτικών από τα σχολεία.

Κάπα Research

Στο μείζον ερώτημα για τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας 7 στους 10 τάσσονται υπέρ του διαχωρισμού. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως από το 2003 έως σήμερα υπάρχει μια σαφής αυξητική τάση του αριθμού των ατόμων που υποστηρίζουν αυτόν τον διαχωρισμό.

Κάπα Research
Κάπα Research

Ως προς τη δημοτικότητα των ηγετικών προσωπικοτήτων της εκκλησίας τη μεγαλύτερη δημοφιλία φαίνεται να απολαμβάνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (55% έχουν θετική γνώμη), αφήνοντας πίσω του τον Ιερώνυμο (49%) και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο (39%).

Κάπα Research

Ανάμεσα στα άλλα ευρήματα που ξεχωρίζουν, ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι τόσο ο θρησκευτικός γάμος όσο και η ταφή των νεκρών παραμένουν ριζωμένα στη ζωή των Ελλήνων.

Βέβαια, οι εμπειρίες της τελευταίας 20ετίας -η έκρηξη της τεχνολογίας,η οικονομική κρίση, η πανδημία, οι πολεμικές συγκρούσεις- έχουν θέσει την πίστη υπόδοκιμασία (73% των ερωτώμενων δηλώνουν ότι πιστεύουν στον Θεό από 92% το 2005). Ενα μεγάλο ποσοστό, εξάλλου, απομακρύνεται και από τη συχνότητα του εκκλησιασμού· ωστόσο, διατηρείται ένας «πυρήνας» της τάξης του 28% που επισκέπτεται την Εκκλησία τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

via Associated Press

Παρά τους κλυδωνισμούς, πάντως, η Μεγάλη Εβδομάδα δείχνει να αγγίζει όλους σχεδόν τους Ελληνες: περισσότεροι από τους 8 στους 10 δηλώνουν ότι θα ακολουθήσουν κάποιο ή κάποια από τα μέρη τουλειτουργικού δράματος.

Ακολουθεί ολόκληρη η έρευνα της Κάπα Research.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

|

Δημοφιλή