Έρευνα: Ο κορονοϊός εξελίσσεται ώστε να μεταδίδεται ευκολότερα από αέρος

Τα ευρήματα νέας έρευνας υποδεικνύουν την ανάγκη για καλύτερο εξαερισμό και μάσκες.
Edgar Su via Reuters

Τα αποτελέσματα νέας έρευνας, της οποίας ηγήθηκε το University of Maryland School of Public Health, δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό που προκαλεί Covid-19 τον εκπνέουν – και αυτοί οι οποίοι είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή Άλφα (η οποία ήταν η κυρίαρχη όταν έγινε η συγκεκριμένη έρευνα) έβγαζαν στον αέρα 43-100 φορές περισσότερο ιό από ό,τι οι άνθρωποι που είχαν μολυνθεί με τα αρχικά στελέχη του.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης πως οι χαλαρές υφασμάτινες και χειρουργικές μάσκες μείωναν την ποσότητα του ιού που έβγαινε στον αέρα γύρω από αυτούς που είχαν μολυνθεί κατά το ήμισυ.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο Clinical Infectious Diseases. «Η τελευταία μας έρευνα παρέχει περαιτέρω στοιχεία για τη σημασία της μετάδοσης από αέρος» είπε ο Ντον Μίλτον, καθηγητής περιβαλλοντικής υγείας στο UMD SPH (University of Maryland School of Public Health). «Ξέρουμε ότι η παραλλαγή Δέλτα που κυκλοφορεί τώρα είναι ακόμα πιο μεταδοτική από την Άλφα. Η έρευνά μας δείχνει πως οι παραλλαγές γίνονται όλο και καλύτερες στη μετάδοση από αέρος, οπότε πρέπει να παρέχουμε καλύτερο εξαερισμό και να φοράμε μάσκες που εφαρμόζονται πιο στενά, επιπρόσθετα στον εμβολιασμό, προκειμένου να βοηθήσουμε να σταματήσει η εξάπλωση του ιού».

Η ποσότητα του ιού στον αέρα που προερχόταν από μολύνσεις με την παραλλαγή Άλφα ήταν πολύ μεγαλύτερη (18 φορές) από ό,τι θα μπορούσε να εξηγηθεί από τις αυξημένες ποσότητες ιού σε ρινικά επιχρίσματα και σάλιο. Μία εκ των ερευνητών, η Τζιανιού Λάι, διδακτορική, είπε πως «γνωρίζαμε ήδη ότι ο ιός στο σάλιο και στα ρινικά επιχρίσματα ήταν αυξημένος στις λοιμώξεις της παραλλαγής Άλφα. Ο ιός από τη μύτη και το στόμα μπορεί να μεταδίδεται μέσω μεγάλων σταγονιδίων κοντά σε ένα άτομο που έχει μολυνθεί. Μα η έρευνά μας δείχνει πως ο ιός στα εκπνεόμενα αερολύματα αυξάνεται ακόμα παραπάνω».

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου, οι παρατηρήσεις αυτές είχαν γίνει πριν την έλευση της παραλλαγής Δέλτα, υποδεικνύοντας πως ο ιός εξελίσσεται έτσι ώστε να ταξιδεύει καλύτερα μέσω του αέρα.

Δημοφιλή